Arkivfoto
Arkivfoto

Äldres mat har varit dålig länge

”Med besvikelse kan jag konstatera att någon förbättring verkar inte ha skett beträffande maten på kommunens äldreboenden sedan 2011”, skriver Henry Nellström i ett debattinlägg om maten på kommunens äldreboenden.

ANNONS

Under ”Åsikter” i Kungsbackaposten torsdagen den 30 december 2021 berättar Liane Weschke om den, enligt henne, undermåliga maten på Måhaga äldreboende och att hon, i detta ärende, varit i kontakt med kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson utan att ha mötts av någon insiktsfull förståelse.

LÄS MER:Klart: Vardaga får inte förlängt kontrakt för Kolla äldreboende

Med besvikelse kan jag konstatera att någon förbättring verkar inte ha skett beträffande maten på kommunens äldreboenden sedan 2011, då min mor, efter knappt tre års boende på Signeshus äldreboende, avled 89 år gammal.

LÄS MER:Vikarier sökes – 1 000 timanställda räcker inte i coronatider: ”Vi behöver bli fler”

I en skrivelse till kommunen 2009-11-27 anförde jag klagomål på mat- och matordning på Signeshus. Mor vägde 46 kg när hon flyttade in på Signeshus i januari 2009. I maj 2009 vägde hon 43 kg och under senhösten, samma år, 40 kg. Huvudsakliga problemen med maten var de helt otillräckliga, och rent oaptitliga, middagsmålen samt den alltför långa nattfastan. Lunchmålen var däremot tillfredsställande och överensstämde, i stort, med vad som serverades/skyltades utåt i boendets stora matsal.

LÄS MER:Nu ska de äldre få vara med och odla grönsaker och blommor

I svaret, i tjänsteskrivelse från Nämnden för Äldreomsorg 2010-01-19, angavs att man för ”att fånga upp brukarnas synpunkter finns så kallade Distriktsråd där brukare medverkar”, där matfrågor tas upp och dialog med ”matcheferna sker fortlöpande”. Dessutom angavs att Kungsbacka kommun ”…. driver med hjälp av stimulanspengar från Socialstyrelsen ett nutritionsprojekt.” Vidare angavs att s.k. MNA-tester visat att ” … 37 procent ligger i riskzonen för undernäring.” Man skulle också projektanställa en dietist under 2010. Tjänsteskrivelsen avslutades med: ”Vi tar frågan om mat och matordning på allra högsta allvar och kommer att följa resultatet av arbetet inom förvaltningen noga.”

LÄS MER:Bygg muskler i Björkris – utegymmet på berget är färdigt

Under januari 2010 kom ovanstående att uppmärksammas i flera artiklar och debattinlägg i Norra Halland och Kungsbacka-Posten.

Det är både beklagligt och sorgligt att den välbärgade kommunen Kungsbacka fortfarande, såvitt insändare Liane Weschke har rätt, ännu inte verkar anse sig skyldig att sörja bättre för de gamlas mat- och mathållning på de olika äldreboendena.

Hoppas det inte förhåller sig likartat med övriga förhållanden inom äldreomsorgen.

Henry Nellström

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS