Vikarier sökes – 1 000 timanställda räcker inte i coronatider: ”Vi behöver bli fler”

Kommunens vikariecenter har haft mer än vanligt att göra sedan pandemin startade. Man uppmanas nu stanna hemma vid hosta eller snuvig näsa, och detta gör att sjukfrånvaron ökat.
– Det är mycket vabb också, vilket ökar trycket på oss. Så nu behöver vi bli fler, säger Sonja Svensson, enhetschef på vikariecenter.

ANNONS
|

I vikariecenters system Medvind, kan timanställda anmäla vilka tider de är tillgängliga för att hoppa in och arbeta. Därefter matchar Sonja Svensson och hennes kolleger ihop dem med de vakanser som finns inom de olika verksamheterna.

LÄS MER:Nu kan personer över 18 år boka tredje vaccindosen

Svårt att fylla luckorna

Men den senaste tiden har det blivit uppenbart att fler vikarier behövs. Både fastanställda och inhoppare blir sjuka, och ibland räcker de inte till för att fylla alla lediga luckor.

– Då får vi sätta oss och ringa runt bland de vikarier som finns, och försöka pussla ihop det, säger Sonja.

Vikariecenter servar med timanställda till olika verksamheter. Förskola, grundskola, lokalvård, måltid, vård och omsorg, boende och personlig assistans.

ANNONS

LÄS MER:Nya coronaåtgärder införs – även för vaccinerade

En väg in i arbetslivet

Det finns 1 000 aktiva vikarier i kommunens system, men nu söker man alltså fler medarbetare, och man söker brett. Erfarenhet och utbildning är meriterande, men inget krav.

– Vi behöver faktiskt fler folk till alla verksamheter, och vem som helst kan söka. För många är detta en väg in i arbetslivet. Nyanlända etablerar sig här, och för en hel del ungdomar är detta ett första jobb.

LÄS MER:Fortsatt svårt att rekrytera brandmän till Storgöteborg – söker redan nu sommarvikarier

Behovet ökar när kommunen växer

Nu vill kommunen öka beståndet timanställda. Dels till följd av att behovet är extra stort just nu, men också på längre sikt. Kommunen växer och nya verksamheter tillkommer, bland annat ett nytt äldreboende i Björkris som behöver bemannas.

– Vi har ett nytt äldreboende på gång, och nya förskolor öppnar. Så nu gör vi ett riv och försöker locka in några extra.

Sonja Svensson menar att det finns en del fördelar med att vara ansluten till vikariecenter.

– Det är ju ett flexibelt sätt att jobba. Om man studerar till exempel, så kan man fylla i att man kan arbeta under loven. Eller om man jobbar deltid och är ledig på torsdagar till exempel, så kan man anmäla det, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS