Snart ser vi Robin Stegmar på bioduken – som postmästare Löwnhjelm

I vinter har den nya versionen av Karl-Bertil Jonssons julafton premiär, och bland skådespelarna finns ingen mindre än Åsabon Robin Stegmar. Nu berättar han om inspelningen och visar upp några av de första bilderna från filmen.

ANNONS
LocationÅsa i Kungsbacka|

Tidigare har vi sett Robin Stegmar i Ica-reklamer, Vår tid är nu, Huss, Shower Boys och massa mer. Nu tar han ett nytt steg som postmästare Löwnhjelm i Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton.

– När jag hörde att filmen skulle göras så kände jag bara: ”wow, ska de göra film på Karl-Bertil Jonssons julafton?”, då kändes det som en dröm att få vara med i en sådan film, säger Robin Stegmar medan han sitter i sitt kök i Åsa med en kaffekopp i handen.

Och den drömmen gick snart i uppfyllelse. Efter att ha skickat in en video på sig själv blev han kallad till Stockholm för en provfilmning, och efter några vändor fram och tillbaka var rollen hans.

ANNONS

– Den nya filmen kommer att vara lite annorlunda, och den är mycket längre än den som går på julafton. Men den bygger fortfarande på Tage Danielssons historia om Karl-Bertil, säger Robin.

LÄS MER:Nu står ölen och jäser på mikrobryggeriet i Åsa

Postmästare Löwnhjelm med en rejäl mustasch

Filmen spelades in under föregående höst och vinter, bland annat inne i Haga i Göteborg, en del i Stockholm samt i Borås där det stora postverket hade byggts upp. Under Robins första inspelningsdag var även nerverna på plats, då han skulle spela in en lång monolog.

– Då kände jag inte regissören och de andra skådespelarna så mycket, och det första jag skulle göra var att ställa mig på golvet och göra en 1,5 minut lång monolog inför massor av folk och team, så då var jag lite darrig i benen faktiskt, säger Robin.

Robin Stegmar

Ålder: 46 år

Bor: Åsa

Född: Lund

Sysselsättning: Skådespelare

Familj: Fru Mia 44 år, barnen Elvis 11 år, Ville 7 år och Ingrid 3 år.

Postmästare Löwnhjelm är en man med rejäl mustasch som älskar sin post. För Robin var denna karaktär en spännande utmaning.

– Det var en jätterolig karaktär att spela in, och han tycker att posten är det viktigaste som finns på denna jord, säger Robin och fortsätter:

– Men det var också en stor utmaning. Jag var lite nervös då jag inte riktigt visste hur jag skulle göra karaktären. Och jag hade först en vision om hur han skulle vara, men samma dag som inspelningen så var jag tvungen att tänka om. Men jag tror att det blev bra till slut, så jag känner mig nöjd och förväntansfull.

ANNONS

Däremot känner inte Robin att Löwnhjelm är en kopia av honom själv.

– Han är helt manisk i sina brev, och det är kanske inte jag. Men allt kommer ifrån en själv, så dessa bitarna finns säkert där inne någonstans, men på ett annat sätt.

LÄS MER:Ridån gick ned helt över komikern Peter Strand

Oscarsnominerad regissör bakom filmen

Filmen beskrivs av SF Studios Sverige som en ”storslagen live-action biofilm för alla”, och i samarbete med den Oscarsnominerade regissören Hannes Holm, som tidigare gjort bland annat Adam & Eva, Ted – För kärlekens skull och En man som heter Ove, är förväntningarna på filmen höga.

– Hannes Holm är en jättefin människa, redan första gången vi pratade kändes det genuint. Han är otroligt ödmjuk, inlyssnande och fin. Det är en av de trevligaste regissörerna jag har träffat i mitt liv tror jag, säger Robin.

”Tänk om man får göra en sådan film som barnen kommer följa och växa upp med”

För Robin finns en sak som känns lite extra viktig och rolig med att göra denna film, nämligen att hans tre barn, Elvis, Ville och Ingrid, ska växa upp med filmen.

– Jag har tänkt det innan, att ”tänk om man får göra en sådan film som barnen kommer följa och växa upp med”, det betyder nästan mest.

Huruvida detta blir en lika stor succé som originalet återstår nu att se.

ANNONS

– Det kan bli en klassiker, som den gamla filmen. På så sätt är det väldigt kul att få vara med och göra en ganska skruvad karaktär. Originalet kommer säkert gå på julafton oavsett, men denna kommer kanske bli en sådan som går på tv runt varje jul.

LÄS MER:Liam från Fjärås i fokus i nya barnsuccén

Från Ica-reklam till Karl-Bertil

Vilket genomslag filmen kommer få tycker Robin är svårt att veta, och jämför det med när han spelade in Ica-reklamerna år 2001 till 2003.

– Mitt genombrott var egentligen med Ica-reklamerna, och dessa ville jag inte riktigt göra från början då jag gick på scenskolan och hellre ville vara på Dramaten. Men jag tänkte att det inte skulle märkas, och helt plötsligt sa det bara ”pang”. Så man vet aldrig vad som slår igenom, säger Robin.

”Jag var en sucker for love

Spolar vi tillbaka tiden ytterligare från Ica-reklamerna, till när Robin är 6 år, så står han på teatern för första gången. Då hans pappa var skådespelare och regissör var teatern en naturlig väg för Robin, men han själv beskriver det även som en lat väg.

– Jag var en sucker for love när jag var liten, jag behövde kärlek och uppmärksamhet. Så jag märkte tidigt i skolan att jag var ganska rolig, och kunde göra roliga grejer för att få den uppmärksamheten. Och så rullade det på, säger Robin och fortsätter:

ANNONS

– Man har en dörr öppen med en pappa i branschen, så det var också lite bekvämt. Jag var lite lat i skolan, och teatergymnasiet jag gick på var rätt slappt. Så det kanske ligger lite lathet i det också.

LÄS MER:Här är några av Kungsbacka-Postens bästa reportage från 2021

Mycket på gång för Stegmar

Framöver kommer vi inte bara se Robin som Löwnhjelm, utan han har mycket på gång. Under det närmsta året dyker han upp i fem olika tv-produktioner, och i framtiden har han nya och stora mål i sikte.

– Det hade varit jätteroligt att ha någon större genomgående roll i en dramaserie. Filmer är väldigt roligt, men man har mindre spelrum då det bara finns 1,5 timme till att bygga upp en karaktär. I en tv-serie kan man brädda karaktären mycket mer och berätta om historien och personen på ett annat sätt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS