Liam trivs i naturen, han funderar på att bli arkeolog eller marinbiolog. Men drömmen om att bli skådespelare lever. Foto: Mia Sandblom
Liam trivs i naturen, han funderar på att bli arkeolog eller marinbiolog. Men drömmen om att bli skådespelare lever. Foto: Mia Sandblom Bild: Mia Sandblom

Liam från Fjärås i fokus i nya barnsuccén

Ett slags Expedition Robinson för barn, ett äventyrsprogram i vildmarken. Tio dygn utan mamma och pappa. Liam Larsen Winkler från Fjärås tvekade aldrig att anmäla sig till SVT:s nya dokusåpa Fixaräventyret. – Jag nästan skrek av lycka när jag kom med.

ANNONS
|

Liam Larsen Winkler är 12 år och går i sjätte klass på Smedingeskolan i Fjärås. Förra sommaren var han med om en upplevelse han aldrig kommer glömma. Han kan återuppleva det genom att se serien på SVT. Hittills har tre avsnitt släppts, och Liam följer det med spänning.

– Det ser annorlunda ut på tv. Lägret ser väldigt stort ut, det var mycket mindre i verkligheten.

Första avsnittet börjar med att de åtta barnen som aldrig tidigare träffats delas upp i två lag och tar sig till lägerplatsen. Två rymliga tält med riktiga sängar är placerade vid en sjö i närheten av Ängelholm i Skåne. Det ser lyxigare ut än vanligt friluftsliv.

ANNONS

– Det är på grund av corona. Det behövde vara avstånd mellan varje sovplats, berättar Liam.

Han hade ingen aning om hur det skulle se ut på inspelningsplatsen, och han hade väntat länge på att få veta. För ungefär ett år sedan anmälde han sig till programmet. Då visste han inte mycket mer än att det skulle spelas in under tio dygn, och att man skulle tävla i naturen.

– Jag älskar att vara ute i naturen, NO är mitt favoritämne och jag är med i scouterna, så jag tänkte att det skulle passa mig.

Efter en videointervju med produktionsbolaget kom så småningom det glädjande beskedet, Liam hade blivit antagen. Det fanns ingen tvekan inför att lämna familjen ett tag för att bli tv-stjärna. Väntan blev lång, inte förrän sista veckan av sommarlovet skulle programmet spelas in. Barnen fick en lista över saker som skulle packas ner. Liam Larsen Winkler lade ner sju hattar i väskan. Han bär nämligen alltid något på huvudet, och gör inga undantag för tv-framträdanden. I Fixaräventyret syns han i både solhatt och stråhatt.

– Jag gillar plommonstop också, men det brukar jag inte använda, säger Liam, till dagen iförd rutig gubbkeps.

Liam använder hatt varenda dag. På Fixaräventyret i somras hade han gärna ”beppehatt” eller stråhatt.
Liam använder hatt varenda dag. På Fixaräventyret i somras hade han gärna ”beppehatt” eller stråhatt. Bild: Mia Sandblom

Fascinationen för huvudbonader går hand i hand historieintresset, berättar han.

ANNONS

– Hattar har alltid funnits, under 1800-talet fanns många snygga, men även under 1900-talet.

Intresset smittade av sig, i de första avsnitten av Fixaräventyret syns både barn och programledare iklädda Liams hattar. Sammanhållningen blev nämligen stark. Vid samlingen den där efterlängtade första dagen fick alla barn lämna sina mobiltelefoner till föräldrarna alldeles innan de sa adjö. Snart började vänskapen mellan deltagarna växa fram.

Programledarna Dante Zia och Malin Olsson visade sig vara snälla och stämningen var hela tiden god, enligt Liam. Uppdraget var att rädda en skatt, och sex timmar varje dag filmades. Första tävlingen gick ut på att simma till en flotte. Det var den mest fysiskt utmanande uppgiften under hela lägret. Men det fanns saker som var jobbiga på andra sätt. Barnen sov ensamma i tälten på nätterna. Ledarna sov i en glänta en bit bort.

– Jag ska inte avslöja för mycket, men den värsta utmaningen var när vi skulle gå i skogen på kvällen när det var kolmörkt. Då var jag livrädd, säger Liam.

Bild: Mia Sandblom.
Bild: Mia Sandblom.

Trots att barnen inte var ensamma i skogen så lärde de sig att ignorera inspelningsteamet till den grad att det kändes som att det inte var någon vuxen med. Men Liam längtade inte hem.

ANNONS

– Nej, inte så mycket. Jag är van vid att åka på hajk med scouterna, så det var inga problem.

Det bästa med äventyret var att få nya vänner, tävla i naturen och att få se hur en tv-inspelning går till. Liam är väldigt sugen på att få delta i ännu ett program. Gärna flera.

– Min största dröm är att få vara med i en julkalender. Jag vill nämligen bli skådespelare. Eller kemist, marinbiolog, polis eller arkeolog, säger han.

Liam rekommenderar alla barn att anmäla sig till en eventuell uppföljning, och han har tips att ge på vägen. Han hade nämligen en strategi som skulle visa sig fungera.

– Samarbeta och var snäll. Jag lärde mig att vänner kommer man väldigt långt med, säger Liam Larsen Winkler.

Liam Larsen Winkler

Ålder: 12.

Bor: Fjärås.

Familj: Mamma, pappa och systrarna Alicia och Millie.

Gör: Går i sexan på Smedingeskolan.

Intressen: Går en konstkurs på kulturskolan, går i scouterna, gillar historia, NO, matte och teknik. Tittar gärna på historieprogram som ”Drottningarna” eller på vetenskapsprogram.

ANNONS