Nu står ölen och jäser på mikrobryggeriet i Åsa

Om man börjar känna lukten av humle och kornmalt i Åsa är det för att ortens första mikrobryggeri är i gång. Rocky point brewery har stora visioner och drömmar, men just nu handlar det främst om att hålla jämn takt med efterfrågan.
– Vi tar det i lugn takt. Det är redan tajt att hinna leverera till de som är intresserade, säger Anton Hedin.

ANNONS
|

Knappt hann mikrobryggeriet i Åsa börja brygga öl innan det tog slut. Nu försöker de åtta killarna som startat bryggeriet att komma ikapp med öljäsningen. Anton Hedin står för och övervakar kokningen. Han är en av killarna som har bryggt längst.

– Vi är ju några som bryggt hemma sen 2013 ungefär, principen är samma men här är det ju i större skala men också större risk. Då kanske det var 20 liter som man fick slänga om något går fel, här är det 150 liter, säger han.

LÄS MER:Grillen i Gottskär satsar på smashburgare: ”Kul när det händer något”

Från hembryggeri till småskalig produktion

Det var hemma som ölintresset tog fart och nu har det alltså gått från dröm till verklighet. I våras letade de efter en lokal men nu börjar allt komma på plats. I en gammal snickeriverkstad, finns nu ett bryggeri med allt vad det innebär, 900 liter jästankar, ett bryggverk och fat för att lagra ölen i. Christian Odén, det senaste tillskottet i företaget, har den gamla byggnaden på sin tomt.

ANNONS

– Vi har renoverat, målat och fixat i lokalen. Men det är bara en liten del av lokalen så i framtiden hoppas vi kunna ha eventlokaler i andra delen, kanske någon entré där man kan köpa folköl och bryggerikurser, säger Robin Stegmar.

Robin Stegmar, Anton Hedin och Johan Sivertsson brygger öl under söndagen.
Robin Stegmar, Anton Hedin och Johan Sivertsson brygger öl under söndagen. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER:Folkölets uppsving märks av på bryggeriet i Anneberg

”Tog slut direkt”

Veckan innan midsommar var premiären, bryggeriets första leverans av deras första öl, en American pale ale, eller Åpa som den heter efter Åsa. Det blev två fat till Strandbaren i Åsa och inför midsommar fick restaurangen ännu en leverans.

– Det tog slut direkt. Det finns ett jätteintresse för mikrobryggerier, folk vill ha lokalproducerad öl. Vi gör det här främst för Åsa, Varberg, Kungsbacka runt om här. Så vårt första mål är att kunna leverera till alla restauranger och folk här omkring men sen är det klart man drömmer om något större, säger Robin Stegmar.

Till helgen kommer gänget även leverera till Freadals gård som fått nya kranar och som kommer vara en kund året runt. Efter premiären på Strandbaren var de uppe i Stockholm på Nova street food park med sin första öl.

– Där tog det också slut direkt. Det var väldigt roligt att stå och sälja sin öl där och höra vad folk tyckte om den, säger Robin Stegmar.

ANNONS

Smaken och grundrecepten har vuxit fram genom åren.

– Våra familjer och vänner har varit provsmakare under åren vi bryggde hemma. Sen är vi ju åtta personer tillsammans som driver det här, men vi har varit ganska bra enade om smaker, men det är klart det är många starka viljor som ska samarbeta, säger Anton Hedin.

Åsa pale ale, bryggeriets första öl som varit en succé bland de som provat den.
Åsa pale ale, bryggeriets första öl, som varit en succé bland de som provat den. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER:Nytt bryggeri i kommunen: ”ett lokalt öl behövs”

”Det är väldigt roligt och lustfyllt”

Nästa öl blir en Neipa, New England Indian pale ale, men planerna är att kunna brygga många olika sortens öl framöver.

– Eftersom vi är mitt i sommaren och det är stor efterfrågan fokuserar vi just nu på att brygga ikapp. Men vi vill också börja småskaligt, så att den öl vi brygger blir bra och så att det fortsätter vara lustfyllt och roligt, säger Anton Hedin.

De har allihop andra jobb vid sidan av så det blir till att brygga öl på fritiden. Det tar mellan två och tre veckor att brygga öl, inräknat jäsning och kylning. Alla saker runt omkring, som lokal, renovering, bryggverk och restade beställningar har tagit längre tid än vad de räknade med från början. Nu går lyckan nästan att ta på över att äntligen vara i gång.

– Jag är glad att vi är så många som kan hjälpas åt. Det är väldigt roligt och lustfyllt och vi tar det i vår takt. Man märker att det finns en stor efterfrågan. Nu när jag går ner i affären blir jag inte igenkänd för att jag är skådespelare, utan nu frågar folk; när kommer nästa öl? När ska ni göra en lager? säger Robin Stegmar och skrattar.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS