Nu kan du få böter direkt om du buskör vattenskoter

Nu kan sjöpolisen bötfälla vattenskotrar för ”onödig körning som stör andra människor eller miljön” efter ett beslut från riksåklagaren. Men vad som egentligen klassas som störande körning är en svår fråga för polisen att bevara.
– Det är svårt, det blir en samlad bedömning utifrån vad man ser och vad vittnena uppger, säger Marie Felten, sjöpolis.

ANNONS

Problemet med vattenskotrar som buskör och stör andra i sin omgivning är något som blivit allt vanligare under de senaste åren. När Marie Felten började arbeta som sjöpolis i slutet på 90-talet var det inte något som fanns på kartan – nu ser situationen annorlunda ut.

För att komma till rätta med problemen beslutade sig därför riksåklagaren för att ge polisen möjlighet att bötfälla vattenskoterförare för störande och onödig körning efter en begäran från regeringen.

LÄS MER:Seglartalangens resa mot balans på vågorna och mentalt

Från den 1 juli kan notan för buskörning landa på upp till 1500 kronor – och från och med nästa år införs krav på förarbevis för den som vill köra vattenskoter.

ANNONS

– Det var uddlöst när vi inte hade verktygen att bötfälla utan bara kunde säga till, för det hjälper inte. Nu är det bra att vi har något att ta till, säger Marie Felten.

Svårt att avgöra vad som är störande

Under de senaste åren har det förekommit flera olyckor där vattenskotrar varit inblandade och det är inte ovanligt att de får in rapporter om störande körning från Kungsbackafjorden.

Nu kan alltså situationen komma att ändras – men vad som egentligen ska klassas som onödig och störande körning är inte helt klarlagt.

– Det är en väldigt svår fråga, för det handlar ju om vem man stör, vem är betraktaren? Det är en bedömning med en gradskillnad. Det blir en samlad bedömning utifrån vad man ser och vad vittnena uppger. De som erkänner de skriver vi på och betalar så är saken ur världen, men där de bestrider boten så får det prövas i en rättssal, säger Marie Felten och fortsätter:

– Vi låter inget passera.

LÄS MER:Båtägaren: En riktigt dålig lördag

”Får se från fall till fall”

För att ge en bild av hur de kan bedöma olika typer av situationer som kan uppstå på sjön ger hon några exempel.

– Om det körs vid en badstrand där det är mycket folk och det börjar bli farligt, då blir det vårdslöshet i båttrafik. Ligger man och kör fram och tillbaka framför stranden där det vistas människor kan det vara störande, och är det längre ut som man okynneskör kan det vara onödigt att ligga där. Man får se från fall till fall, säger hon.

ANNONS

Om man som privatperson upplever att en vattenskoter kör onödigt eller störande menar Marie Felten att man inte ska tveka att kontakta polisen. Och till de vattenskoterförare som vill ut och åka i sommar ger hon rådet att sätta sig väl in i det nya regelverket.

– Man ska veta vad sjölagen och sjöförordningen säger, ha respekt för farten och omgivningen runtomkring sig och helt enkelt iaktta de regler som gäller.

LÄS MER:Båtsamverkan har drivit tjuvarna till östkusten

Kräver god fysisk form

Hon poängterar också betydelsen av att vara i god fysisk form för att köra, några av orsakerna till vattenskoterolyckor är att förare överskattar sin körförmåga, kör för fort eller är alkoholpåverkade. Det händer också att vattenskotrar kör in i varandra eller att man får ett kast i en våg och gör sig illa på skotern eller kastas i vattnet.

– Vi har haft riktigt tragiska olyckor med vattenskotrar där föraren har varit påverkad av alkohol. Det är absolut ett problem. Det är viktigt att man ska förstå att man inte ska köra påverkad. Det här är båtar som går i upp till 65 knop, det är väldigt fort och är farligt att åka på om man inte är i fysisk form för det, säger Marie Felten.

ANNONS

LÄS MER:Grillen i Gottskär satsar på smashburgare: ”Kul när det händer något”

Vilken effekt den nya möjligheten att bötfälla vattenskoteråkare kommer att få på lång sikt är ännu för svårt att säga. Förhoppningen är att det ska bidra till säkrare körning och bättre miljö för de som vistas i närheten.

– Jag hoppas att det kan ge oss möjligheter och att vi i alla fall kan få stopp på några som kör på det här sättet, så får vi ett fint båtliv i sommar.

Böter för störande vattenskoterkörning

Från 1 juli 2021 kan polisen ge ordningsböter på 1500 kronor direkt på plats för störande och onödig vattenskoterkörning.

Polisens fyra tips till dig som kör vattenskoter

• Använd flytväst och hjälm. Vatten blir stenhårt om du välter i hög fart.

• Kör aldrig onykter och följ sjövägsreglerna – sjölagen gäller även för vattenskotrar.

• Använd alltid "dödmansgrepp" på ett korrekt sätt, om du ramlar i vattnet ska motorn stängas av.

• Ta hänsyn till miljö och kör inte din vattenskoter inom skyddsområden.

Källa: Polisen

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS