Båtsamverkan har drivit tjuvarna till östkusten

För båtägare är det oroliga tider. Nu sker flest stölder av motorer. Nyligen hade Kungsbacka båtsällskap två tillgrepp på en vecka. Samtidigt har tjuvarna flytt till öst efter att ha stött på motstånd i väst.
– Men det är viktigare än någonsin att hålla uppsyn, säger Thomas Andersson på polisen.

ANNONS
|

I samband med att Kent Isaksson köpte Texaco-macken i Kungsbacka, 1974, skaffade han sin första båt.

– Då var det aldrig tal om några stölder. Det fanns inte på kartan, säger han.

Flyttade tillbaka till Sverige år 2000

Sedan flyttade Kent till Danmark i 20 år. När han kom tillbaka till Sverige år 2000 hade stölderna av båtmotorer börjat poppa upp.

LÄS MER:Nu är båtlivet igång i Sandö hamn

– Då hörde vi talas om det första gången. Sedan har det bara fortsatt. Men vi är ändå hyfsat förskonade jämfört med hur det är längre norrut, i Bohuslän, säger Kent Isaksson.

Han är hamnkapten i Kungsbacka båtsällskap. Den enda båtklubben som ligger i de hyfsat centrala delarna av staden.

ANNONS

Två stölder på samma vecka

Nyligen drabbades klubben av två stölder på samma vecka, en på söndagen och en på tisdagen.

LÄS MER:Fiskeläge eller naturhamn? Ingen öppning för båtar i Näsbokroks hamn

– De hade bara stulit själva snurran på motorn, inte själva motorn, den fick vara kvar. Jag tycker det osar beställningsjobb lång väg. Någon saknar en del av motorn och vill inte köpa en ny. Då gör man på det här sättet, säger Kent Isaksson.

Han berättar att området är kamerabevakat. Dessutom kör ett bevakningsföretag ronder nattetid. Maj månad är alltid den jobbigaste vad gäller stölder.

LÄS MER:Bränsledunkar stals ur båtar i somras – tre killar döms

Grinden har ersatts med en bom

– Förut hade vi en grind här, men då var problemet att siste man alltid glömde att stänga den. Jag vet inte hur många rapporter vi fått från Securitas om att grinden inte var stängd.

Bommen som finns där nu är av aluminium. Den ska strax bytas till en av stål.

– Den nuvarande väger lite för lätt och har ingen klyka på andra sidan. Det ska rättas till, säger Kent Isaksson.

Kent Isaksson, hamnkapten på Kungsbacka båtsällskap, berättar om de senaste stölderna.
Kent Isaksson, hamnkapten på Kungsbacka båtsällskap, berättar om de senaste stölderna. Bild: Tobias Sandblom

De nya båtmotorerna har GPS-puckar på sig. Ett bra sätt att skydda sig mot stölder. Dessutom är det många som sätter på sådana på äldre motorer.

GPS-puckar är alltid bra

– Vi har många sätt att försöka skydda oss från stölder. En del hjälper också, speciellt GPS-puckarna. Men det allra bästa vore om Tullen fick ökade befogenheter. I dagsläget kan de ju i princip inte göra någonting när stöldgodset förs ut ur landet. Och de flesta båtmotorerna går österut, säger Kent Isaksson.

ANNONS

LÄS MER:Lämnade in båten på service – hittade den till salu på nätet

Han säger att coronapandemin inte har haft någon egentlig effekt på stölderna. Däremot konstaterar han att det har gått ner de senaste åren.

– Båtsamverkan har haft en bra effekt. Vi har god kontakt med både polis och de andra båtklubbarna. Ibland ser vi skumma bilar. Då tar vi regnummer och varskor de andra båtklubbarna på listan, säger Kent Isaksson.

Enorm skillnad jämfört med 2019

Thomas Andersson på polisen är regional samordnare för Båtsamverkan. Han berättar att det rent generellt varit lugnare i år vad gäller båtmotorstölder.

– Halland har haft det väldigt lugnt jämfört med 2020. Och jämför vi med 2019 är det en enorm skillnad, det är väldigt mycket lugnare. Det är värre på den östra sidan av landet, säger Thomas Andersson.

Thomas Andersson regional samordnare för Båtsamverkan i Halland och Västra Götalands län.
Thomas Andersson regional samordnare för Båtsamverkan i Halland och Västra Götalands län. Bild: Eric Johansson

Stockholm har haft det jobbigare under pandemin. Thomas Andersson tror det är olika faktorer som spelat in. Bland annat att tjuvarna haft det besvärligare i väst.

Finns inga båtmotorer att köpa

– I september ifjol greps ett gäng med flera stulna båtmotorer i Kungsbacka. Det är klart att om du är tjuv och stöter på motstånd, så flyttar du nog gärna på dig. De har även blivit av med stulna motorer på andra ställen när polisen slagit till.

Thomas Andersson menar att det är ett kvitto på att Båtsamverkan fungerar bra. Men han påpekar också att det är viktigare än någonsin att hålla uppsyn nu.

ANNONS

– Båtlivet har fått ett uppsving under pandemin. Det gör att det är svårt att få tag på båtmotorer. Hur mycket försäkringsbolagen än vill, så kan de inte skaffa fram båtmotorer till de som fått sina stulna. Då kan man få en ny först i höst. Ett normalår finns det motorer att få tag på, säger Thomas Andersson.

Hur ska man göra för att freda sig?

– Båtsamverkan är viktigt. Om du inte är med i en sådan, följd den på Facebook. Ju bättre lås desto bättre. Varför använda klass tre när du kan köpa klass fyra? Spårsändare är alltid bra och sen är det viktigt att man märker sitt gods, säger Thomas Andersson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS