Grillen i Gottskär satsar på smashburgare: ”Kul när det händer något”

Cecilia Eliasson ville testa något kul efter den långa föräldraledigheten. Det blev ett köp av kiosken i Gottskär och nu slår hon upp luckan för en hamburgergrill.
– Jag är taggad på att göra annat än att hänga tvätt och plocka leksaker.

ANNONS
|

Bryggans Grill i Gottskär smygöppnade förra veckan. Cecilia Eliasson ville få in rutinerna och testa alla nya köksmaskiner i lugn och ro. Hon har varit lite nervös inför premiären. Tidigare arbetade hon som casinochef på ett kryssningsfartyg men i åtta år har hon satsat helhjärtat på hemmaservicen och även om det inte är ett jobb för latmaskar så är det något hon har känt sig trygg med. Nu ska hon ut och möta kunder.

– Det är ju inte samma sak som att steka hamburgare på spishällen direkt. Men serviceyrket kan jag. Det roligaste jag vet är att prata med folk. Det är kul när det händer något.

ANNONS

LÄS MER:Anrika Jönssons får nytt liv – Våffelbruket öppnar i Gottskär

Kockar i släkten

Cecilia har insett att hon kommer lära sig av sina misstag och berättar att hon började dagen med att torka upp olja som tappats ut på golvet. Hon har aldrig drivit eget innan, men matlagning är knappast något nytt. Det är hennes och sambons gemensamma intresse.

– Min pappa är kock och farmor var kokerska så det har alltid funnits med, säger Cecilia Eliasson.

Hennes sambo Kasper Kamnik är i högsta grad involverad i projektet. Han arbetar egentligen som kapten på en båt, men familjen har insett att han kommer behöva hjälpa till i grillen, och det är honom inte främmande.

– Han har pratat i flera år om att vi borde sälja smashburgare och när han såg att kiosken i Gottskär var till salu så slog han till. Jag hade inte gjort det själv, men vi hjälper varandra. Min sambo har läshuvud och tycker om att sätta sig in i saker, jag är mer praktiskt lagd.

LÄS MER:Premiär för ny food truck i Kungsbacka

Smashburgare och baconröra

Väl inne i lokalerna bestämde sig paret för att renovera och byta ut köksapparaterna som fanns men nu är det mesta på plats. Cecilia Eliasson har serverat sina första smashburgare från luckan på Bryggans Grill. Smashburgare tillagas med en annan teknik än vanliga hamburgare. Köttfärsen formas till en boll, som plattas till med ett tungt järn direkt på stekbordet. På så sätt får hela burgaren kontakt med värmen direkt.

ANNONS

– Temperaturen är väldigt hög, runt 300 grader. Det ger snabbt köttet en karamelliserad yta som gör att fettet stannar kvar. Tillagar du smashburgaren rätt så rinner inget fett ut, berättar Cecilia Eliasson.

Hon är noga med fetthalten, köper högrevskött från trakten och ser till att det inte är för magert. Men hon gör även fiskburgare, mos och olika röror.

– Jag har gjort en egen baconröra med lite sting i. Baconmarmelad kallade jag den, men jag fick höra av en kund att det inte låter gott, så nu säger jag baconröra istället, man lär av sina misstag, säger Cecilia och skrattar.

LÄS MER:Från containerkök till restaurangkedja på fyra år

Ungdomar välkomnas

Hon har redan märkt av sociala mediers effekt, och dagen efter hon gick ut med nyheten om Bryggans grill på Facebook blev det en rusning som gjorde att köttet tog slut sista timmen. Stället håller öppet minst till klockan 19 varje dag, men senare på helgerna och när det är högt tryck. Cecilia hoppas på att grillen ska fungera som en mötesplats, och välkomnar gärna ungdomar.

– Själv växte jag upp under fritidsgårdarnas tid. Basen var fritidsgården hemma i Åsa, men jag och mina kompisar åkte också runt och träffade folk. Nu är det ju inte på samma sätt, så jag hoppas att ungdomarna vill komma hit och hänga.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS