”En riktigt sålig start på dagen”, säger båtens ägare Jonas Fransson efter larmet att hans daycruiser sjunkit vid brygga i Kungsbackaån.
”En riktigt sålig start på dagen”, säger båtens ägare Jonas Fransson efter larmet att hans daycruiser sjunkit vid brygga i Kungsbackaån. Bild: Mats H Ljungqvist

Båtägaren: En riktigt dålig lördag

Räddningstjänsten fortsätter att länspumpa den havererade motorbåten och har länsat in den för att stoppa eventuellt oljespill. För båtägaren Jonas Fransson blev det en mardrömsstart på dagen.
– Det här var en riktigt dålig lördag, säger han.

ANNONS
|

Räddningstjänsten var snabbt på plats efter larmet om att en båt sjunkit och ställt sig på botten i höjd med Hamntorget.

De satte snabbt in ett redigt batteri länspumpar för att få båten flytande igen och de la ut länsor för att begränsa oljespill.

LÄS MER:Dennis fiskade upp granaten i ån: ”Den har inte exploderat”

– Planen nu är att få den flott, men eftersom vi inte vet varför den sjunkit så kan det ta lite tid, om det skulle vara så att den fortsätter ta in vatten, säger insatsledaren på räddningstjänsten i Kungsbacka, Hans Schmidt.

Känsligt vattendrag

Haveriet är dessutom problematisk av miljöskäl.

– Vi är alltid snabba med att få ut länsor för att hålla inne eventuellt bränsle- eller oljespill, Kungsbackaån är ett rätt litet och känsligt vattendrag, fortsätter Schmidt.

ANNONS

Tillsammans med Kungsbacka båtsällskap, som sköter båtplatserna i ån, var båtens ägare snart hittad och på plats. Han heter Jonas Fransson och kallar telefonsamtalet om haveriet för ”en riktigt dålig start på lördagen”.

LÄS MER:De blommande rondellerna i Kungsbacka lockar besökare

– Det första jag tänkte när jag hörde att båten sjunkit var att ”nu är det kört”. Jag var ute med den så sent som för några dagar sedan, då fungerade allt som vanligt, säger Jonas Fransson.

Oklart läge

Några teorier om varför den sprungit läck har han inte.

– Ingen aning. Nu får vi avvakta att den kommer upp och flyter, sedan får vi försöka se till att den bogseras upp till varvet vid båtsällskapet och lyfta upp den med kranen de har där. Båten är försäkrad, men jag vet nästan inte mer än så, det här är ju ingenting man trodde skulle hända, säger han.

LÄS MER:Nu kan du hyra kajak i centrala Kungsbacka: ”Finast att paddla på kvällen”

Båten är en 22 fots så kallad ”Daycruiser”, med inombordsmotor. Även om det mesta säkert kan renoveras upp så är det välkänt att motorer sällan far väl av att ligga under vatten.

– Jag var egentligen på väg till jobbet nu. Jag får ju lösa detta på något sätt, men det här har börjat som en riktigt dålig lördag, säger Jonas Fransson.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS