Seglartalangens resa mot balans på vågorna och mentalt

Laserproffset Emil Bengtson tävlade i Portugal i helgen, där många länder slogs om en plats i OS. Men Emil som slutade på 61:a plats var tävlingen mer en chans till utveckling.
– Jag har inte fått till det riktigt men jag har fått med mig nya lärdomar, säger Emil Bengtson.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Landslagsseglaren i laser Emil Bengtson har mellanlandat hemma i några veckor innan det bär av igen. Hemma, är Kullavik, men 27-åringen är ofta på resande fot. Han är precis hemkommen från en internationell tävling i Vilamoura, Portugal, efter att ha varit på Lanzarote och tränat sedan januari.

Kärleken till havet är sedan barnsben. Uppväxten med närheten till vattnet och alla turer i jolle och laser på vågorna har inte gjort att han tröttnat på havet, snarare tvärtom.

– Jag går ofta ner och sätter mig vid havet och bara tittar. Laddar batterierna, säger Emil Bengtson.

Som sjuåring fick han sin första optimistjolle. Känslan av frihet på vågorna, bara han och jollen.

ANNONS

– Jag älskar att ha naturen som redskap. När jag kommer hem brukar jag segla lite andra båtar för att få annat perspektiv och komma tillbaka till varför man började.

Kan snabbt bli farligt

Har man naturen som redskap betyder det också att man är beroende av väder och vind. Och det kan vända snabbt.

– En gång har jag blivit riktigt rädd. Då var vi på Las Palmas och tränade. Helt plötsligt kom det en tokstorm från ingenstans och båtarna bara välte. Då klamrade jag mig fast och höll för mitt liv, medan det spelades upp framför mig.

Han berättar att det blev dimma som gjorde att han inte längre kunde se sina kompisar som bara var några meter ifrån honom. Rädslan att tappa greppet om båten eller bli påkörd av några av de stora lastfartygen som kommer och går, då hade det varit kört.

– Jag kommer inte ihåg så mycket av det som hände efteråt. Men stormen avtog och vi kunde vända våra båtar.

Sedan han var 18 år har han seglat laser. Det var i samma veva som han bytte från moderklubben Kullaviks kanot och kappseglingsklubb till Göteborgs kungliga seglarsällskap.

– Men här kommer alltid hjärtat vara, säger Emil Bengtson och tittar ut över Kullaviks hamn. Här finns goa minnen och bättre vatten, skrattar han.

ANNONS

LÄS MER: Årets tränare i hästvärlden: Kajsa Boström från Fjärås

Emil Bengtson är tillbaka några veckor på hemmaplan och är tränare för unga och äldre. ”Det känns bra att ge tillbaka”, säger han.
Emil Bengtson är tillbaka några veckor på hemmaplan och är tränare för unga och äldre. ”Det känns bra att ge tillbaka”, säger han. Bild: Ellinor Svensson

Testar en ny resa i starten

Karriären har stundtals kantats av skador, i vintras drog han en muskel i sitt finger och i mitten av januari fick han en inflammation höften som spred sig till ryggen. Träningen som han byggt upp raserades. Tävlingen nu i Portugal gick inte riktigt som planerat men inte bara på grund av skadorna.

– Starten är väldigt viktig och man startar mellan två punkter, 70 båtar samtidigt. Jag brukar alltid starta i kanterna men nu testar jag en ny resa och startar i mitten.

Varför Emil Bengtson ändrat strategi är för att lära sig och utvecklas. Något som han på senare år lagt mycket fokus på, är den mentala utvecklingen.

– Jag är iväg och tränar mycket och då får man offra en del. För några år sen när jag var på Teneriffa så slogs jag av känslan att jag bara ville hem. Men sen var det inte var på jordgloben jag befann mig, utan en balans i mig själv som saknades.

Musiken har hjälpt mycket och med en nyinskaffad resegitarr så har han den alltid med sig. För att återhämta sig umgås han även med människor som han trivs med och ger energi. Och att sätta gränser, det har varit en viktig lärdom.

ANNONS

– Om jag börjar fokusera på OS och resultat eller yttre omständigheter som jag inte kan påverka så blir det inte bra. Klart fan man vill vinna, men det är underförstått. Så jag försöker släppa det och i stället ha målbilder, något roligt och konkret när jag seglar. Då blir jag som bäst.

LÄS MER: Brottarstjärnskottet tog hem guldet i Kroatien

Emil Bengtson seglar laser
Fullt fokus. Emil Bengtson gillar att vara lekfull när han seglar. ”Jag kan stirra på en tråd en timma och försöka få den i rätt vinkel”, säger han och skrattar. Bild: Yepaphotography

Storebrorsan är största förebilden

Med en nyligen avslutad kandidatexamen i nationalekonomi, vet han inte riktigt var framtiden bär av när han lägger båten på hyllan.

– Jag är tränare här när jag är hemma för unga och äldre och det tycker jag om väldigt mycket. Jag är bra på att läsa av människor och grupper och har erfarenhet av bra och dåliga ledare. Så det hade varit kul att vara ledare, vd kanske, men jag vet inte för vad exakt, säger han och skrattar.

Han har vuxit upp med en storebror med autism så han är också inne på att göra något för syskonen till de som har autism, eftersom de faller mellan stolarna. Eller att hitta något som de med autism kan få jobba med.

– Min bror har lärt mig så mycket. Han är min största förebild på jorden.

ANNONS

LÄS MER: Starka känslor efter FHM:s nya beslut: ”Tillåt all fotboll”

ANNONS