Hanna, 28, drabbades av hudcancer – vill öka kunskapen om solning

Hanna Suomalainen var en riktig soldyrkare och hade knappt hört talas om malignt melanom – förrän hon själv drabbades. Efter cancerdiagnosen förändrades allt, nu vill hon sprida kunskap om solning och ifrågasätter den solbrända idealbilden.
– Man tror att om man är brunast i stan så kommer folk tycka om en mer, vilket är lite tragiskt, säger John Paoli, hudläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

ANNONS
|

Det var våren 2019 som Hanna Suomalainen för första gången förstod att något kanske inte stod rätt till. Ett födelsemärke på sidan av magen hade ändrat utseende, men hon visste inte mycket om hudcancer och hade knappt hört talas om malignt melanom.

– Jag trodde att man tar bort ett märke och så är det inte mer med det, jag förstod inte då hur farligt det kunde vara, säger Hanna Suomalainen.

Hon hade alltid älskat solen, spenderat semestrar i Thailand med familjen, solat solarium för att vara brun inför resan och jämfört bikinilinjer med kompisarna hemma i Göteborg. Hon hade liksom alltid trott att det ingick att bränna sig lite för att senare bli brun och att tillåta sig att förbli blek hade aldrig varit ett alternativ.

ANNONS

– Min hy är väldigt ljus men jag var helt inne i det där att man måste få färg, samtidigt som jag brände mig så himla lätt trots att jag använde solskydd. Nu när jag ser tillbaka inser jag hur mycket allt kretsade kring det där och jag känner en stor sorg i att jag inte bara var nöjd med mig själv som jag var, säger hon.

LÄS MER:Kungsbackabons vårdutredning dröjde – visade sig vara en tumör

Allt fler drabbas av hudcancer i Halland

I Sverige är det allt fler som får en hudcancerdiagnos, enligt statistik från Socialstyrelsen har antalet nya fall ökat konstant sedan 50-talet och närmar sig nu samma nivåer som i Australien.

Malignt melanom kallas den allvarligaste formen av hudcancer och om den går oupptäckt kan den spridas till andra delar av kroppen. Antalet nya fall har ökat med 40 procent under de senaste tio åren och bara i Halland fick 183 personer diagnosen 2019.

Enligt hudläkaren John Paoli har ökningen flera orsaker, dels beror det på solexponeringen men också på att vi blir allt äldre och dels bättre på att diagnosticera.

– Ju tidigare vi kan hitta melanomen desto bättre är det, då kan vi minska både lidandet och kostnaderna. Generellt om man har ett födelsemärke som skiljer sig från alla de andra, en så kallad ”ful ankunge” så ska man kolla upp det, säger han.

ANNONS

LÄS MER:12-åringarnas fina initiativ – pärlarmband för Cancerfonden

"Man vill ju hellre höra att allt är bra”

Men trots att patienten söker i tid kan det ibland gå fel, vilket Hanna Suomalainen fick erfara. Det var i samband med ett annat besök på vårdcentralen som hon passade på att boka en tid för att låta en läkare titta på födelsemärket på sidan av magen. Hon fick då beskedet att det inte var något att oroa sig över, men nu i efterhand inser Hanna Suomalainen att allt inte gick riktigt rätt till.

– Jag tänkte nånstans att han var lite slarvig, men man vill ju hellre höra att allt är bra så jag gick därifrån, säger hon.

Men födelsemärket ändrades bara mer och mer, från ljusa nyanser till allt mörkare och Hanna Suomalainen hade inte fått några råd om att höra av sig till vården om hon märkte fler förändringar.

– Jag hade inte bra koll på vad man ska hålla utkik efter, som asymmetri och färg. Jag litade på läkaren och sköt det åt sidan, men tänkte att det inte var helt hundra. Det började klia och kännas obekvämt, säger hon.

Tog bort födelsemärket direkt

Sommaren gick och det var först när hon återvände till jobbet i november som det slog henne att hon hade en sjukförsäkring via jobbet. De erbjöd henne att skicka in bilder på de märken hon var orolig över och bara två dagar senare hade hon fått en tid.

ANNONS

– Efter det gick allt väldigt fort. Jag fick komma till en riktig hudspecialist direkt som gick igenom hela kroppen. Han tittade inte på märket på magen förrän allra sist i undersökningen och när han såg den sa han att han ville ta bort den direkt, säger Hanna Suomalainen.

Operationen tog bara tio minuter och hudläkaren hade tagit bort hud med marginal. Hanna Suomalainen fick då veta att han redan misstänkte att det var malignt melanom, men inte förrän två veckor senare kunde hon få ett slutgiltigt besked.

Genom att skicka in en bild till en hudläkare kunde Hanna Suomalainen snabbt få en tid och senare diagnos.
Genom att skicka in en bild till en hudläkare kunde Hanna Suomalainen snabbt få en tid och senare diagnos. Bild: Anna Svanberg

Efter operationen fick hon inte fick duscha på några dagar och inte träna på flera månader. Hon lämnade hudmottagningen i chock, visste inte vad hon skulle tro och var hemma några dagar från jobbet helt utslagen.

”Det var den stunden alla pratar om. Marken rämnar under en, man blir liksom vimmelkantig.”

Det var då hon började läsa på. Hon hade inte haft någon i sin närhet som haft cancer och lärde sig att det finns olika stadier av sjukdomen, lärde sig en helt ny terminologi och förberedde en mängd frågor inför mötet med läkaren.

– Det var högt och lågt, det man både vill och inte vill veta. Jag förstod att det var bra att ta bort det tidigt då överlevnadsprognosen är bättre, det var nog då jag insåg att herregud, det här är något man kan dö av.

ANNONS

LÄS MER:Oroväckande utveckling – färre cancerfall upptäcks

Nya besked från läkarna

När hon återvände två veckor senare bekräftade läkaren att det var malignt melanom. Det visade sig att det hade vuxit ner i huden och hon behövde kontrollera de närmsta lymfkörtlarna så det inte spridit sig.

En månad senare fick hon göra ytterligare en operation och i slutet av januari 2020 satt hon i ännu ett väntrum tillsammans med sin sambo för att få analysresultatet. När läkaren kom ut och såg gravallvarlig ut förstod hon att något inte stod rätt till – cancern hade spridit sig.

– Det var den stunden alla pratar om. Marken rämnar under en, man blir liksom vimmelkantig. Då var det ju värre än jag hade trott att det var. De tog bort två lymfkörtlar och båda hade metastaser. Det var så allvarligt på något sätt, säger Hanna Suomalainen.

– Då insåg jag att livet kommer bli annorlunda, jag som trodde jag bara skulle få gå hem efter det.

LÄS MER:Johanna sprider påskglädje i trädgården – samlar in pengar till Barncancerfonden

”Jag tar inte längre tid för givet.”

Ny behandling ger bättre prognos

Efter att ha gått igenom en helkroppsscanning kunde läkarna konstatera att Hanna Suomalainens organ inte fått några metastaser, men cancercellerna kan ligga latent. Därför behövde hon genomgå en förebyggande immunterapi där immunsystemet tränas i att oskadliggöra dem.

Behandlingen är relativt ny och har lett till en betydligt bättre prognos för de som drabbas, den låg även till grund för ett nobelpris 2018.

ANNONS

Det som däremot ger den absolut bästa prognosen är enligt hudläkaren John Paoli att upptäcka hudförändringen i tid.

– Strutsmetoden är den som fungerar allra sämst. Många som har ett märke som förändrar sig vill inte veta att man har cancer och väntar för länge, men söker man tidigt så kan man rädda sitt eget liv, säger han.

Hanna Suomalainen blev klar med sin immunterapi i våras och är fortsatt cancerfri, men hon kommer behöva gå på regelbundna kontroller under en lång tid framöver. För henne finns det nu ett liv före och ett efter diagnosen.

– Jag tar inte längre tid för givet. Nu har till exempel min sambo och jag flyttat tillfälligt till England för att komma närmare hans familj. Jag vet inte om jag skulle ha gjort det lika spontant om jag inte blivit sjuk, säger Hanna Suomalainen.

LÄS MER:Läkare gjorde tre felbedömningar – får arbeta kvar: ”Kunde ha dött”

”I framtiden kommer skammen ligga på soldyrkaren”

Under sjukdomstiden skaffade hon även hunden Penelope som hjälpte till att ta fokus bort från allt det jobbiga. Hundpromenaderna blev också något att fokusera på istället för det hon tidigare ägnat alla somrar till – att ligga och pressa i solen.

I dag ser Hanna Suomalainen helt annorlunda på hur både hon och hennes omgivning har betett sig, men att gå emot strömmen visade sig till en början inte vara helt lätt.

ANNONS

– I början tyckte jag att det var pinsamt att jag behövde sitta ensam i skuggan, det tror jag många tycker, men samtidigt behöver man inte sola mycket för att få malignt melanom. Jag vet personer som inte ens gillar solen som har fått diagnos, säger hon.

LÄS MER:Lätt att boka tid på skandalkliniken: ”Jag kommer att fortsätta”

Även hudläkaren John Paoli pekar ut vårt beteende i solen som problematiskt, han gör jämförelsen med vårt sätt att se på solning i dag som hur vi såg på rökning för 60 år sedan.

– Då var det coolt att röka, medan det nu har vänt och istället är lite skamligt. På samma sätt kommer skammen i framtiden ligga på soldyrkaren. När man ser någon som är sönderbränd efter en semester ser inte på dessa med beundran utan snarare tycker man synd om människan som inte tar hand om sig själv, säger han.

Solning är som ett beroende

Han menar att kroppen behöver en kvart i solen för att tillverka det D-vitamin som behövs, resten är skadligt. Och att lägga sig i ett solarium avråder han helt ifrån.

– De borde stängas ner, det är bara onödig strålning som inte hjälper alls, bara mot någons dåliga självkänsla. Man tror att om man är brunast i stan så kommer folk tycka om en mer, vilket är lite tragiskt, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Mamma döms – hotade dotterns läkare

För precis som med rökning så ökar solning risken för att man drabbas av hudcancer, men vissa har större risk att drabbas än andra. Ju lättare du har för att bränna dig desto försiktigare bör du vara. Men att svenskarna kommer att ändra sitt solbeteende tror John Paoli är osannolikt på kort sikt.

– Solning är lite som ett beroende, det är svårt att bryta. Däremot tror jag vi kan komma långt med att få fler att undersöka sin hud regelbundet och söka vård för att upptäcka cancer i tid, säger han.

Vill sprida kunskapen till andra: ”Kan rädda liv”

Hanna Suomalainen har i dag anpassat sig till ett mer solsäkert liv. Hon klär sig i långa täckande klänningar om sommaren, smörjer in sig med solskydd dit kläder inte når och bär solhatt eller keps. Hon betonar också att solskydd kan ge en falsk känsla av trygghet och sällan smörjs på tillräckligt ofta och i rätt mängd.

Hon har också engagerat sig i Melanomföreningen och föreläser om sjukdomen för att sprida kunskap och kanske hjälpa någon annan att inte hamna i hennes situation.

– Jag är tacksam över att jag nu är medveten om riskerna och kan välja annorlunda. Om man inser att man kan dö för att man kämpar för en solbränna som försvinner efter en vecka kanske man tänker om. Det kan rädda liv, har du en gång bränt dig kan du inte ta tillbaka det.

ANNONS

Så skyddar du dig i solen - hudläkarens råd

  • Undvik att bränna dig. Brännskador från solning ökar risken att drabbas av hudcancer.
  • Använd luftiga kläder och solhatt eller keps – det och skugga är de bästa skydden mot solen.
  • Använd solkräm med hög solskyddsfaktor och som skyddar mot UVA- och UVB-strålning på ställen där kläder inte täcker, som i nacken, på näsan och öronen. Smörj rikligt och fyll på minst varannan timme, kemikalien som skyddar bryts snabbt ner.
  • Sök skuggan mitt på dagen, mellan kl 11-15, då solens stålar är som starkast. Små barn ska inte vistas i direkt solljus.
  • Är du på stranden när solen är som starkast är det bra att sätta upp ett parasoll eller ett enkelt tält, för att få skugga en del av tiden. Det är särskilt viktigt för barn.
  • Var extra försiktig med solen utomlands, i fjällen och till sjöss. Tänk på att snö, sand och vatten reflekterar solljuset.
  • Att ligga i solarium före sommaren eller solsemestern ger inget extra skydd, tvärtom ökar solning i solarium risken att drabbas av hudcancer. Solning i solarium bör undvikas helt.

Källa: John Paoli, hudläkare, Vårdguiden 1177

Då ska du kolla upp ditt födelsemärke

Kontakta en vårdcentral om du har ett födelsemärke som stämmer med ett eller flera av följande:

  • Det växer eller ändrar form
  • Om du ser någon typ av asymmetri hos födelsemärket, om du delar det i två lika stora delar ser de olika ut.
  • Om kanten är diffus, ojämn, eller är uppenbart oregelbunden.
  • Det ändrar färg eller blir flammigt.
  • Om du får ett nytt födelsemärke när du är över 50 år bör det kontrolleras.
  • Du bör också vara uppmärksam på alla typer av utveckling, som en snabb och plötslig förändring av storlek, form eller färg. Om födelsemärket börjar blöda, göra ont, får en sårskorpa, eller blir inflammerat är det också ett tecken på utveckling och du behöver då boka tid hos en läkare.

Efter läkarbesöket är det fortfarande upp till dig att själv undersöka din hud och att hålla utkik efter eventuella förändringar regelbundet, gärna 3–4 gånger per år med hjälp av en partner.

Ta gärna bilder för att kunna jämföra över tid. Om du efter en kontroll trots allt upptäcker några förändringar bör du besöka en läkare igen så snart som möjligt, eftersom synliga förändringar kan vara ett tidigt tecken på hudcancer.

Källa: John Paoli, hudläkare, Vårdguiden 1177

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS