Kungsbackabons vårdutredning dröjde – visade sig vara en tumör

En person från Kungsbacka sökte vård för bukbesvär i slutet av 2019. Efter en undersökning fick personen ytterligare symtom med en återkommande blödning från tarmen. En uppföljning dröjde och nu lex Maria-anmäler Närsjukvården Halland händelsen till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) efter en försenad tumördiagnos.

ANNONS
LocationKungsbacka|
|

I slutet av 2019 sökte en person från Kungsbacka kommun vård efter att uppgetts ha haft besvär i den övre delen av buken. Vid det första besöket genomförde läkaren en så kallad rektoskopi, en undersökning där man för in ett ihåligt plaströr i ändtarmen. Det kan i sin tur visa om personen har ett sår, inflammation eller i värsta fall tumörer.

Men efter det besöket fick personen ytterligare symtom med en återkommande blödning från tarmen och valde därför att söka sig vidare till akutmottagningen i Varberg. Där skrevs det en remiss till vårdcentralen i Åsa och personen fick en tid för uppföljning.

ANNONS

LÄS MER:Hård kritik efter elva dödsfall på Kolla äldreboende

Tumör i nedre delen av tjocktarmen

Innan det vårdbesöket kom resultaten från den första undersökningen som visade på en nedre tarmblödning med en rekommendation om att genomföra en koloskopi, vilket innebär att läkaren undersöker tjocktarmen med en slang som förs in genom ändtarmsöppningen.

Men varken läkaren eller patienten tog upp det under själva besöket hos vårdcentralen. Det var först några månader senare, i ett telefonsamtal, som blödningen kom upp på tal - men en uppföljning skulle komma att dröja ytterligare.

Det var först en månad efter det som en remiss om att undersöka tjocktarmen skrevs. När resultatet kom visade det på en godartad tumör i nedre delen av tjocktarmen. Det bedöms vara den första fasen av cancer och innebär att det finns cellförändringar.

LÄS MER:Läkare missade tre livshotande tillstånd – anmäls till Ivo

Lex Maria-anmälan till IVO

Närsjukvården Halland har gjort en lex Maria-anmälan till IVO gällande den fördröjda diagnostiseringen.

– Det var en lång och komplicerad utredning som inte visade på det här till en början, sedan tillkom allvarliga symtom som utreddes för långsamt. Men nu är patienten utredd av kirurger som planerat in en operation av tjocktarmstumören, säger Line Sjöström, chefsläkare för Närsjukvården Halland.

För att undvika att något liknande inträffar igen har de utrett händelsen och vidtagit några åtgärder. All personal är informerad om händelseanalysen och de håller kontinuerliga diskussioner kring allvarliga symtom.

ANNONS

LÄS MER:”Nästan overkligt att det är klart”

– Det är viktigt att både läkare och annan personal är bekanta med alla symtom och vilka man bör vara extra vaksam på. Det är viktigt att alla kan dessa rutiner. Varje månad har vi arbetsplatsträffar där vi pratar om olika händelser och nu i höst ska vi återigen utbilda alla läkare, det är något man behöver göra med jämna mellanrum, säger Line Sjöström.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS