12-åringarnas fina initiativ – pärlarmband för Cancerfonden

Emma, 12, fick idén när hon nyligen var på väg hem från träningen. En chattstund senare hade hon fått med sig sju andra tjejer i klassen – och i måndags satte de igång. Affärsidén: Pärla armband och knyta fina band och rosetter. Mål: Samla ihop 5000 kronor till cancerfonden.
– Vi vill hjälpa folk. Ingen ska behöva gå igenom att någon dör i cancer.

ANNONS
|

Det är åtta klasskompisar i femman som belägrat den lila källaren hemma hos Emma Erngard i Kungsbacka. Mellan en TV-spelbräda och ett ishockeymål står ett långbord fyllt med pärlor, band, saxar, lim och små plastbokstäver. De småpratar, fnissar och jobbar målmedvetet.

Mindre än tio minuter senare är fem snygga bokstavsarmband och två färgade sidenbandsrosetter klara att läggas till försäljningslagret.

Affärerna går lysande. Trots att de började bara för några dagar sedan har de snart uppnått sitt mål att samla ihop fem tusen kronor till cancerfonden.

– Vi har fått ihop fyra tusen nu, säger Emma.

Ville hjälpa till

Hennes gammelmormor gick bort i cancer nyligen och hon började fundera på vad man kunde göra för alla dem som drabbas av sjukdomen.

ANNONS

– Det är ju så många som får cancer och det finns inget bra botemedel. Jag ville göra något för att hjälpa, så att inte så många ska behöva lida. Och cancerfonden ger pengar till forskning och familjer, det var bra tyckte jag.

Idén slog rot. Det är flera av tjejerna i klassen som haft cancerdrabbade personer i släkten och alla tyckte att det kändes som en bra sak att jobba för.

Mycket fix och pill

Men den som tror att det bara är att börja knyta band eller pärla ett armband, tror fel.

Det är väldigt mycket fix och administration innan man kan sätta igång ett sådant här företag. Allt har tjejerna gjort på egen hand.

Först måste alla tillstånd kontrolleras: Är det ok att göra rosa band, eller är det reserverat för bröstcancerförbundet? Får man skriva det välkända budskapet ”fuck cancer” på armbanden?

Tjejerna har läst på, ringt cancerfonden, handlat material och organiserat hela produktionen.

– Det var jättemycket att kolla. Rosa band var ok att göra, men vi har bestämt oss för att göra banden i alla möjliga andra färger också, säger Emmas kompis Olivia Palmér.

Men vid ”fuck cancer” tog det stopp, det är varumärkesskyddat.

– Men det gjorde ingenting, vi hittade på massa andra saker till armbanden istället. ”Stay strong” och ”survive”, till exempel. Det blev jättebra, säger Olivia.

ANNONS

Fått blodad tand

I måndags när påsklovet började var alla tillstånd klara, band och pärlor inköpta och armband uppmätta med linjal för att få en snygg och proffsig kollektion. De samlades på sin första jobb-pysselträff och efter bara en dag hade de fått ihop ett 40-tal armband och lika många sidenband och rosetter.

Och beställningarna haglar in. Varje dag samlar de ihop inkomsterna och skickar till cancerfonden. Efter bara några dagar har de nästan nått sitt insamlingsmål på fem tusen kronor.

Men än har de bara börjat; tjejerna har fått blodad tand. Nu väntar torgförsäljning. Det är några dagar kvar på påsklovet och de vill passa på när de har ledig tid.

– Vi kollade med kommunen och man får stå utanför kyrkan mellan klockan tio och två, säger Siv Lundberg, som för övrigt är nysnaggad och har donerat sitt hår till peruker för dem som tappat håret.

Flickornas insamling heter ”vi pärlar för liv” och finns på cancerfondens hemsida. Men om allt går enligt plan hittar man dem alltså troligen på torget i Kungsbacka i veckan.

ANNONS