Ghigi drabbades av bröstcancer – nu går hon till Halmstad som manifestation

Under tiden Ghigi Berndtsson var sjuk i bröstcancer längtade hon efter att ha energi och att orka vara ute och gå igen. I dag är Ghigi frisk från cancern, och har nu valt att gå från Åsa till Halmstad för att infria ett löfte till sig själv och samla in pengar till Cancerfonden.
– Pengarna går till forskning, och det är det enda vi kan göra och bidra med, säger Ghigi.

ANNONS
LocationÅsa i Kungsbacka||

Ghigi Berndtsson sitter i sitt vardagsrum i hemmet i Åsa, med en kopp te i handen. Denna dag är en vilodag från hennes långa promenad, men under morgondagen snör hon på sig skorna igen för att ge sig ut på Kattegattleden.

Denna promenad är inte vilken promenad som helst, utan en lång gång från hemmet i Åsa till torget i Halmstad.

– Under tiden jag hade min cellgiftsbehandling blev jag väldigt trött. Då kände jag att jag kunde gå fem varv runt huset som max, och sedan utvecklade jag det till att kanske gå till postlådan. Då tänkte jag att när denna behandlingen är över så ska jag gå långt, då ska jag gå till Halmstad, säger Ghigi Berndtsson.

ANNONS

LÄS MER:Oroväckande utveckling – färre cancerfall upptäcks

Började som manifestation

Tanken om den långa promenaden började som en manifestation för Ghigi själv och för hennes son David som även han tidigare har haft cancer. När hon var ute och promenerade under det andra tillfället så slog det henne, att varför inte samla in pengar till Cancerfonden samtidigt.

– Jag la ut på Facebook och Instagram till mina vänner att jag skulle gå denna sträcka, och bad dem skicka in en krona per kilometer, vilket jag räknade med skulle bli ungefär 140 kilometer och kronor.

Planen är dock inte att gå denna sträcka i ett svep, utan Ghigi har delat upp resan i olika tillfällen där hon går ungefär en till två mil varannan dag. Då börjar hon på samma plats där hon sist slutade, för att till slut kunna ta sig till hela vägen till Halmstad.

– Jag tänkte först ta hela promenaden på samma gång, men då skadade jag min axel och kan inte bära en stor ryggsäck, säger Ghigi.

LÄS MER:Johanna sprider påskglädje i trädgården – samlar in pengar till Barncancerfonden

Insamlingen redan uppe i stor summa pengar

När Ghigi la ut ett inlägg på Facebook om insamlingen så uppmanade hon att vänta med att skicka in pengar tills hon visste hur lång sträckan kunde bli.

– Mellan Åsa och Halmstad skulle jag tro att det är 120 kilometer via motorvägen. Men sedan går jag krokiga vägar, och jag går fel ibland och får vända tillbaka en bit. Så jag skulle tro att det blir 140km, men därför uppmanade jag mina vänner att inte skicka in pengar förrän jag gått klart sträckan.

ANNONS

Dock har folk inte kunnat hålla sig, och redan börjat skicka in pengar. Redan efter första kvällen var Ghigis insamling uppe i 8 000 kronor, och någon vecka efter promenadens start är den nu uppe i nästan 14 000 kronor.

– Jag vågar inte säga att 20 000 kronor hade varit ett mål, men det hade varit en riktig dröm att komma upp i den summan, säger Ghigi med ett leende på läpparna.

LÄS MER:12-åringarnas fina initiativ – pärlarmband för Cancerfonden

Bra sätt att rensa hjärnan på

När så många mil avverkas till fots kan man lyssna igenom många låtar, böcker eller poddar. Ghigi har däremot valt att inte lyssna på något under färdens gång.

– Jag lyssnar på fåglar, lyssnar på havet, eller lyssnar på trafiken när jag går vid stora vägar. Jag tycker att det är ganska rogivande att inte lyssna på något annat, utan just nu när jag går så vill jag höra mina steg för Cancerfonden, säger Ghigi och fortsätter:

– Det är ett väldigt bra sätt att rensa hjärnan på och bara tänka på hur vackert det är.

LÄS MER:Screening av cancer räddar liv

Traskat in i Halmstad till advent

Den 22 oktober började Ghigi med promenaden till Halmstad, och sedan dess har hon gått ungefär varannan eller var tredje dag. I denna takt hoppas hon på att kunna bli klar till advent, men då gäller det att hon traskar på.

ANNONS

– Jag är vid Björkäng just nu, så jag hoppas på att komma till Falkenberg till helgen. Från Falkenberg har jag även några goda vänner som sagt att de vill gå med mig en bit och göra mig sällskap. Även vid målgången i Halmstad kommer några andra vänner gå med, vilket är väldigt roligt.

Efter Ghigis bröstcancer vill hon göra det hon kan för att hjälpa andra, och ser det nu som en självklarhet att samla ihop pengar till hennes insamling ”livet pågår” för Cancerfonden.

– Pengarna går till forskning, och det är det enda vi kan göra och bidra med. Detta är min manifestation, och mitt löfte till mig själv om att när jag orkar gå så ska jag göra det. Och vem vet, det kanske inte slutar med bara till Halmstad, säger Ghigi.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS