Unga hopptalangen tog silver i NM – nu väntar högre mål

I helgen blev det dubbelt silver på nordisk-baltiska mästerskapen för hoppryttaren Ebba Kewenter. Framgångarna fortsätter för 17-åringen från Onsala som klarat ännu en milstolpe.
– Det känns jätteroligt, det var det här som var målet, säger hon.

ANNONS
LocationOnsala||

Blågula flaggor, ballonger och en 2:a i silver upphängda på Nimbus box. Och förstås grattishälsningar från vännerna i stallet. Det möttes Ebba Kewenter av när hon under måndagen kom hem från nordiska mästerskapen i Finland. Två medaljer kammade hon hem med sin häst Nimbus, också kallad ”Nisse”. En silver individuellt och ett i lag.

– Det känns jätteroligt verkligen. Jag klättrade också under tävlingens gång så det känns bra. Efter första dagen låg jag på tolfte plats och sen klättrade jag till fjärde och sen till en andraplats. Jag är jättenöjd, mitt mål var att ta medalj, säger Ebba Kewenter.

ANNONS

”Han gör allt för mig”

Hästen Nimbus har hon haft sedan ett och ett halvt år tillbaka och förra sommaren tog de ett SM-brons.

– Om jag rider som jag ska kan han det baklänges. Han älskar att tävla och blir ofta lite för taggad men han har varit jättekoncentrerad hela helgen. Han gör allt för mig.

LÄS MER:Stort steg för lilla islandshästen – valdes in i finrummet

Ebba och Nimbus efter silvret på nordiska mästerskapen i Finland.
Ebba och Nimbus efter silvret på nordiska mästerskapen i Finland. Bild: Privat

LÄS MER:Stort tävlingssug efter stoppet

Liten marginal från guld

Det var nära att juniorlandslaget tog hem ett guld, det skiljde ett fel från Danmark.

– Vi stod och kollade på poängen in i det sista, det var väldigt liten marginal. Ridning är ju annars en väldigt individuell sport men här blir det lite lagkänsla. Som i fotboll eller så, man peppar varandra och det är väldigt roligt.

Hennes framgångar som ung lovande hoppryttare har fått stora rubriker. När hon var elva år vann hon GP-ponnyn på Gothenburg horse show inne på Scandinavium. Och tredje gången hon var med på Gothenburg horse show blev hon som 13-åring den yngsta ryttaren någonsin att tävla och vinna kvalet i Morgondagens vinnare, då med hennes andra häst Cickdown.

Ebba Kewenter och hästen Cickdown när de vann Morgondagens vinnare på Gothenburg horse show.
Då 13-åriga Ebba Kewenter och hästen Cickdown när de vann första kvalet i Morgondagens vinnare på Gothenburg horse show. Cickdown och Ebba har gjort massor av tävlingar bland annat tre EM. Arkivbild. Bild: Charlotte Gad

– Det är en annan upplevelse att tävla inne på Scandinavium om man jämför med andra tävlingar. Publiken och atmosfären där inne är väldigt häftig.

För tre år sedan flyttade familjen Kewenter in på hästgården och driver idag Kewluto horseliving. De hade sina hästar på gården innan men så blev den till salu och de slog till.

ANNONS

– Vi köpte gården tillsammans med Cickdowns ägare som köpte honom av Rolf-Göran Bengtsson. Anna-Maria Lundström Törnblom, som är mammas bästa vän och hon som gör allt detta möjligt för vår familj. Hon är min extra mamma.

Hon fortsätter:

– Det är jag och mamma framför allt som är hästintresserade, hon följer med till alla tävlingar och kör lastbilen. Pappa hjälper till så gott han kan och på senare år har han blivit lite mer intresserad, säger Ebba Kewenter och skrattar.

LÄS MER:Epa-traktorattack mot ridskolan i Fjärås: ”Kunde ha slutat väldigt illa”

”Vi har byggt upp detta tillsammans”

Ebba Kewenter fick sin första ponny när hon var sex år gammal. När Ebba började bli intresserad av hästar, väcktes mamma Marias hästintresse till liv igen.

– Vi har byggt upp detta tillsammans och lärt oss tillsammans under tiden och vi lär oss fortfarande saker.

Men det är inte bara guld och gröna skogar att tävla på elitnivå. Ebba Kewenter berättar att det krävs mycket förberedelser, träning och prestation, ofta under flera dagar eftersom slutresultatet räknas ihop. Men det är inte allt.

– Hästen måste ha en bra dag. Sen måste man själv ha en bra dag såklart, men det är ju levande djur så det krävs mycket för att allt ska funka.

LÄS MER:Årets tränare i hästvärlden: Kajsa Boström från Fjärås

Ebba Kewenter och hästen Chamie ska tävla under Falsterbo horse show nästa vecka.
Ebba Kewenter och hästen Chamie ska tävla under Falsterbo horse show nästa vecka. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER:Jenny skapar konst av hästskor: ”Nästa projekt blir en älg”

Målet uppnått: nästa mål blir EM

Väl inne på banan är det millimeter som räknas för att en bom kan falla och är det tidshoppning kan det avgörande handla om hundradels sekunder.

ANNONS

– Det mentala är väldigt viktigt. Man är alltid lite nervös innan men när jag väl kommer in på banan släpper det. Då gäller det att tagga till och gå in i sin egna bubbla.

I sommar och höst väntar fler stora tävlingar. Nästa vecka är det dags för Falsterbo horse show och då är det hästen Chamie som hon ska tävla med. Det är hennes största häst på 170 centimeter i mankhöjd. De ska hoppa 1,40 meter i Torstenssons ungdoms Grand Prix.

– Mitt mål innan var medalj i nordiska mästerskapen med Nimbus. Nu är nästa mål är att tävla i EM med Nimbus och ta medalj där.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS