Stort tävlingssug efter stoppet

Svenska ridsportförbundet införde ett nationellt tävlingsstopp efter att hästviruset EHV-1 började spridas i Europa. Den 12 april hävdes tävlingsstoppet och nu är det fritt fram för yrkesverksamma att tävla igen.
– Det är underbart, säger Anna Olsson, som rider för Billdals ridklubb.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Spänningen ligger i luften på Kungsbacka ridklubb. Men också en lättnad. För när larmet om det smittsamma hästviruset EHV-1 spred sig som en löpeld över hästvärlden så var det många stall som stängde för att minimera smittspridning.

Smittan är ett herpesvirus, som kan orsaka feber och förkylning och kallas också för abortvirus, eftersom det kan orsaka kastning. Det finns även en neurologisk form med förlamningar och under utbrottet blev många hästar sjuka och flera dog. Svenska ridsportförbundet valde därför att införa tävlingsstopp.

LÄS MER: Abortvirus stänger ridklubbar – endast ridskolor igång

Stoppet upphörde 12 april, men då endast för yrkesverksamma, eftersom man inväntar besked från Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

– Det betyder väldigt mycket att äntligen kunna tävla igen. Det är en helt annan sak att träna hemma, även om det är samma höjd så kommer man lite av sig, det är svårare att utvecklas utan själva tävlingsmomentet, säger Louise Engberg, som rider för Nääs ridcenter.

Louise Engberg och hästen Lucky Zalt Z
Louise Engberg och hästen Lucky Zalt Z är nöjda efter dagens felfria runda. Bild: Ellinor Svensson

Hon har precis hoppat en felfri runda med valacken Lucky Zalt Z. Han är åtta år och Louise Engberg förklarar att det är viktigt för unghästar eller lite oerfarna hästar att komma ut och tävla eftersom de ofta kan tycka att omgivningen är lite läskig.

– Han här är ganska cool och är inte så tittig av sig men det kan vara en dörr eller något som de kan reagera på. Det handlar ju om att göra hästarna trygga med omgivningen om det är folk på läktaren och med tävlingshinder också, säger hon.

LÄS MER: Årets tränare i hästvärlden: Kajsa Boström från Fjärås

Försiktighetsåtgärder på grund av hästviruset

Tävlingshinder är ofta lite starkare färger och annorlunda former och kan vara en utmaning för ryttaren. Ett hinder som några hästar reagerade på under tävlingen var Super Mario-hindret, som givetvis hade mynten som man samlar i tv-spelet, Yoshiägget och svampen som gör Mario normalstor igen.

Under hopptävlingen på Kungsbacka ridklubb under onsdagen har man fått vidta vissa försiktighetsåtgärder, givetvis för corona, inga personer får vistas på läktaren och avstånd ska hållas. Men man har även åtgärder för hästviruset.

ANNONS

– Ryttarna ska visa upp en tempkurva innan de får komma hit. Några dagar innan tävlingen ska de ta tempen på hästarna så att man vet att de inte har feber, säger Caroline Johansson, tävlingsansvarig på KRK.

Anna Olsson och hästen Sancho
Anna Olsson och hästen Sancho inleder sin runda som slutade felfritt. Bild: Ellinor Svensson

Hon berättar att det varit ett högt tryck när de fick börja dra i gång med tävlingar igen. Det var framför allt en utbildningstävling för unga hästar på onsdagen. Anna Olsson, Billdals ridklubb, tävlade med flera hästar.

– Det är underbart att börja tävla igen, kort sagt, säger hon och skrattar.

LÄS MER: Jenny skapar konst av hästskor: ”Nästa projekt blir en älg”

Tävlingsstopp för unga och icke yrkesverksamma

Efter en felfri runda på valacken Sancho är det dags för nästa häst Quincia L vars ägare, Emilia Robinson, får titta på från marken. Emilia som är född 2005 får inte tävla än på grund av coronarestriktionerna.

– Det känns lite tråkigt såklart men vi får hoppas det släpper snart till sommaren eller förhoppningsvis tidigare. Det gör ju att man inte kan utvecklas på samma sätt, säger Emilia Robinson.

Emilia Robinson med sin häst Quincia L, där Emilia fick vara åskådare när Anna Olsson red en felfri runda. Hon hoppas snart att restriktionerna ska släppa så att hon kan tävla igen.
Emilia Robinson med sin häst Quincia L, där Emilia fick vara åskådare när Anna Olsson red en felfri runda. Hon hoppas snart att restriktionerna ska släppa så att hon kan tävla igen. Bild: Ellinor Svensson

Det blir ännu en till felfri runda för Anna Olsson på Emilias häst. Det är med ett stort leende som Anna rider ut från banan och möts av glada påhejare. Hon har stora hopp och mål om framtiden.

ANNONS

– Jag vågar inte hoppas för mycket för det är fortfarande svårt att säga hur det kommer bli tävlingsmässigt framöver. Men det handlar om att hålla sig själv i form och ge unghästarna möjlighet att utbildas och känna den trygghet och glädje som vi ryttare känner på banan, säger Anna Olsson.

LÄS MER: Oro för framtiden trots glädjande coronabidrag

ANNONS