Jenny skapar konst av hästskor: ”Nästa projekt blir en älg”

Jenny Gustavsson har målat och tecknat i hela sitt liv. Men nu svetsar hon helst. I en lokal i Klovsten tillverkar hon gigantiska hästhuvuden av hästskor. Nästa mål är att göra en älg.
– Hur svårt kan det vara?

ANNONS
|

Jenny Gustavsson från Tostared är platsansvarig på Gustavssons åkeri, och stannar gärna kvar på jobbet efter arbetstid. Där har hon nämligen sin skaparverkstad. För drygt två år sedan lånade hon en svets och när hon skulle starta den för första gången fick hon instruktioner via telefon. Men hon lärde sig snabbt.

– Jag kör på trial and error, det brukar funka.

Att tillverka ett hästhuvud av hästskor, kedjor och annat överblivet material kan ta 20 timmar eller mer, Jenny Gustavsson räknar inte, hon försjunker i en annan värld. Det första hon skapade med hjälp av svetsen var blompinnar till rabatten, formade som fjärilar eller blommor. Men snart tvingades hon lämna bekvämlighetszonen.

ANNONS

Smyckade Göteborg Horse Show

– Min kusin är blomansvarig på Göteborg Horse Show. De har lånat karusellhästar från Liseberg tidigare, men förra året ringde hon mig och frågade om jag hade några idéer på hur man kan smycka banorna.

Jenny började då tillverka det första hästhuvudet, och resultatet hamnade på Scandinavium.

– Den här hästen stod på banan, så jag brukar säga att jag faktiskt har varit med på Göteborg Horse Show.

Huvudena är avbilder av Jennys egna hästar, och nu drömmer hon om att tillverka en stegrande häst i helkropp. Problemet är att det är ett skrymmande projekt.

Krattor, krokar och rör, allt går att göra smideskonst av.
Krattor, krokar och rör, allt går att göra smideskonst av. Bild: Mia Sandblom

Men hon har många andra idéer. På golvet i lokalen ligger en hel hög med material, vissa kanske skulle kalla det skrot, och utifrån det hittar hon på nya projekt. En kratta kan till exempel vara början på ett älghorn. Jenny Gustavsson ser möjligheter i allt.

– Övergångarna på de här rören är snygga, och om man kapar av precis där så kan det bli en snygg ljusstake, säger hon.

Återvunnet material gör hobbyn billig

Att det blev just hästskor som huvudsakligen används i konstruktionerna beror på att de är lätta att få tag på. En begagnad hästsko måste lämnas till återvinningen, om inte Jenny tar hand om den och gör ett vinställ eller ljusstake av den. Därför frågar hon då och då på Facebook om någon vill bli av med gamla hästskor och responsen brukar vara omedelbar. Hobbyn är alltså ganska billig, i alla fall om man har möjlighet att låna en verkstad att hålla till i.

ANNONS

Jenny brukar snöa in på något, och efter ett tag tröttna. Hon gör aldrig kopior, varje exemplar får unika detaljer. De stora hängande bollarna, gjorda av hästskor och som används som ljuslyktor eller blomkrukor är hon för tillfället klar med. Nu vill hon vidare. Jenny Gustavsson är alltså självlärd svetsare. Hjälpen hon fick över telefon sträckte sig bara till att starta maskinen. Men hon funderar på att gå en kurs i sommar.

– Jag har gått ett år på Löftadalens folkhögskola och lärt mig måla, teckna och arbeta med lera. Men jag skulle vilja lära mig mer om smide.

Jenny visar fotografier på teckningar hon gjort. Det är främst detaljrika porträtt av djur. Hundar och hästar. En del fantasymotiv, också dem föreställandes djur.

– Jag utgår från ögat, jag vill förmedla ett uttryck. Nu på senare tid har jag insett att jag nog är en konstnär. Eller i alla fall konstnärlig. Jag har många idéer, och vill testa allt. Folk tycker att jag har för många järn i elden, säger hon.

Jenny Gustavsson

Ålder: 47.

Bor: Tostared.

Yrke: Arbetsledare och platsansvarig på Gustavssons åkeri, utbildar sig till samtalsterapeut.

Intressen: Naturen, hästar, att klickerträna med hästar och att skapa konst.

ANNONS