Epa-traktorattack mot ridskolan i Fjärås: ”Kunde ha slutat väldigt illa”

Det höll på att sluta i kaos på torsdagskvällen på ridskolan i Fjärås, när en epa-traktor vrålade in på grusplanen och började sladda runt utanför ridhuset – mitt under pågående ridlektion.
– Hästarna blev livrädda, det var verkligt otäckt. Det kunde ha slutat väldigt illa, säger ridläraren Susanne Ruus, som var med när det hände.

ANNONS
|

Att sladda runt på en grusplan ute på landet kan tyckas vara oförargligt, men på ridskolan i Fjärås har det blivit ett allvarligt hot.

Utanför ridhuset finns en stor parkeringsyta för hästtransporter och bilar. Den har visat sig populär bland epa-traktörförare som vill sladda runt och testa burnouts.

LÄS MER:Årets tränare i hästvärlden: Kajsa Boström från Fjärås

Susanne Ruus är en av de ansvariga som driver ridskolan. Klockan var strax efter sex på torsdagskvällen och hon hade just startat en hopplektion med ungdomar.

Hästarna blev livrädda

Plötsligt började det vråla utanför de tunna plåtväggarna. En bil hade kört in på planen och började sladda och snurra runt. Gruset smattrade upp på de tunna plåtväggarna och oljudet ekade i hela ridhuset.

ANNONS

– Hästarna blev livrädda, det blev helt kaos. Det tog en timme att lugna ner dem igen, säger hon.

– Det var ren tur att det inte hände någon allvarlig olycka.

Karina Sporrborn, som driver ridhuset tillsammans med Susanne, hade bara en kvart tidigare avslutat en nybörjarlektion med små barn. Vad som hade kunnat hända om bilen kommit en stund tidigare vågar hon bara inte tänka på.

– De är ju väldigt osäkra i sadeln och ett litet barn har ju ingen chans i den situationen, med en livrädd häst, säger hon när vi träffas inne i ridhusmanegen.

– Jag önskar att ungdomarna visste hur farligt det kan bli härinne om hästarna skräms.

Inte första gången

Det här var inte första gången ridskolan haft allvarliga tillbud i samband med epa-traktorernas buskörning. Elin Larsson, som jobbar på ridskolan, berättar att de kan komma varje dag på sommaren, och för ridskolan har det blivit ett verkligt hot.

– Man vill ju inte behöva förbjuda epa-traktorer, men de måste förstå att de kan orsaka svåra olyckor, säger hon.

Kvinna med röd jacka i ridhus.
”Det var ren tur att inget allvarligt hände”, säger Karina Sporrborn på ridhuset. Bild: Malin Vive

Betonggrisar blir dyra

Nu planerar de köpa betonggrisar att ställa som hinder på grusplanen, en dyr utgift som de hade önskat kunna lägga på annat.

LÄS MER:EPA körde i över 100 km/h – föraren och hans pappa straffas

Susanne Ruus berättar att hon en gång hann upp en ung kille som kört runt med sin epa-traktor på planen. Hon var inte glad.

ANNONS

– Jag vred om örat ordentligt på honom. Och han har inte kommit tillbaka.

Hästar är känsliga djur och Susanne tror inte att ungdomarna är medvetna om vilka effekter oväsendet ger inne i ridhuset. Hon tycker det vore bra om alla föräldrar som har ett barn med epa-traktor hemma talar allvar med dem.

– Nästa gång det händer tar vi registreringsnumret och polisanmäler.

LÄS MER:Intresset för mopedbilar växer explosionsartat – har ökat 1 700 procent

ANNONS