Rickard tillbaka från ukrainska gränsen: “Man vill bara lägga sig ner och gråta”

Rickard Nordqvist är tillbaka hemma efter att ha varit i Polen och lämnat förnödenheter till människor som flyr från Ukraina. Tankarna snurrar och gråten ligger fortfarande i halsen men bilderna från gränsen ger honom bara ännu mer kraft. Och nu växer insamlingsarbetet ytterligare.
– Jag tänker fortsätta kämpa, det är verkligen nu det kommer behövas, säger han.

ANNONS
LocationKungsbacka||

I fredags kom Onsalabon Rickard Nordqvist tillbaka från Polen efter att ha lämnat första insamlingslasset vid gränsen till Ukraina. Under lördagen lämnades ett andra lass i staden Chelm, några mil från den ukrainska gränsen. Men det blir ingen vila för Rickard Nordqvist som redan är i färd med nästa steg.

– Det känns bra att vara hemma och nu kan vi börja göra skillnad på riktigt. Vi har fått en lokal av Aranäs inne i Kungsbacka där folk ska kunna lämna in saker. Och vi har ju fått hjälp av Lerbergs entreprenad med en jättestor lokal när vi kan ställa av saker.

ANNONS

Insamlingsarbetet växer: ska göras nya listor

I bilen fick han möjlighet att samla tankarna och förhoppningen är att få tag i någon som är duktig på logistik, för det behövs nu när insamlingen ska växa sig större och bli mer av en organisation, säger Rickard Nordqvist.

– Vi ska försöka få ihop en bil med sjukvård och en med förnödenheter till ukrainska militären, som skyddar de som flyr. Det stod ukrainska soldater vid gränsen som inte hade några lampor, inga vantar, de behöver knäskydd. Vi ska uppdatera våra listor över saker som behövs och fortsätter:

– Det har varit många diskussioner kring att saker inte kommer fram men våra saker kommer fram, vi känner folket och vi vet att det kommer fram.

”Vi har inte en sekund att förlora”

Det har varit dagar fyllda av många känslor, berättar Rickard, det är fruktansvärt för alla människor på flykt som tvingas lämna sina hem.

– Man vill bara lägga sig ner och gråta, supa sig full och skita i livet. Det är så många tänker och jag förstår det fullständigt. Men jag får en extra jävla boost, jag tänker fortsätta kämpa, det är verkligen nu det kommer behövas.

Arbetet har bara börjat, men när Kungsbackaborna kan börja lämna saker inne i insamlingslokalen och var den ligger, kommer information inom kort. Han vill gärna att företag hakar på och stöttar med det de kan.

ANNONS

– Vi ska inte gå tillbaka som vi brukar göra, till det normala. Det kommer inte vara normalt under en lång tid. Nu organiserar vi oss från första till sista ledet, vi har inte en sekund att förlora. Det känns fantastiskt att så många hjälper till och tror på oss, en vanlig kille och hans kompisar ungefär, säger han.

Vill göra något för barnen som flyr

Rickard Nordqvist berättar att han vill göra något för barnen som tvingas fly, till exempel sätta upp ett barntält när människorna på flykt kommer över gränsen där barnen kan få värma sig och få lyfta tankarna från kriget en stund.

– Mitt i allt elände, där man stod och såg människor som har det snäppet tuffare, blinda, döva, personer i rullstol som tagit sig över gränsen så kände man all kärlek som sprids, vi kan hjälpa alla. Vårat ljus måste besegra mörkret.

LÄS MER:Manifestation för att visa solidaritet med Ukraina

LÄS MER:Alen kör från Frillesås mot Ukraina: ”Det finns en stor välvilja”

LÄS MER:Massiv uppslutning för insamling till Ukraina: ”Jag fortsätter tills kriget är slut”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS