Alen kör från Frillesås mot Ukraina: ”Det finns en stor välvilja”

Privatpersoner har börjat samla in förnödenheter till ukrainare i nöd. Alen Stefanac är en av dem som valt att göra en insats. Hans lastbilssläp står nu i Frillesås, redo att fyllas. På torsdag kör han och en kompis ner genom Europa.
– Vi känner för de här människorna.

ANNONS
|

Under söndagskvällen körde Rickard Nordqvist från Kungsbacka ner mot Ukraina, med ett första lass med insamlade grejer.

Nu tar fler initiativ till att för egen maskin leverera förnödenheter till krigets offer. Alen Stefanac från Frillesås driver ett åkeri, och på torsdag sätter han sig själv tillsammans med Dennis Eliszewski bakom ratten med sikte mot Polen. De ska turas om att köra, och räknar med att vara borta i två dygn.

LÄS MER:Maya från Kungsbacka fast i Ukraina – väntar bebis via surrogat

Samlar in kläder och nappar

– Man får ta sig tid till det här helt enkelt. Jag är kroat, även om jag är född i Sverige. Jag har sett krig i närtid. Dennis är polack, så vi känner båda två mycket för de här människorna som är med om detta angrepp, säger Alen.

ANNONS

Han har ställt ut ett släp på tomten, i Landa, där folk kan lämna in grejer, och när han kommer hem från jobbet på eftermiddagarna ska han sortera och packa inför resan.

– Vi tar emot filtar, kläder, varma jackor, men också sanitetsmaterial. Många kvinnor och barn kommer över till Polen och de behöver nappar, jag som har en 2,5-åring hemma vet hur det blir om nappen försvinner.

LÄS MER:Kyrkan öppen för den som känner oro: ”Finns alltid någon i huset”

10 000 kronor på två timmar

När Alen Stefanac under söndagen gick ut med ett inlägg om insamlingen på Facebook fick han snabbt positiva reaktioner. På bara två timmar hade 10 000 kronor kommit in via Swish. Dagen efter initiativet togs är summan uppe i över 30 000. Pengarna ska hans sambo Maria Vikström använda till att köpa saker att fylla lastbilen med.

– En kvinna jag pratade med påpekade att modersmjölken kan sina av stress. Så vi ska ta med mjölkersättning, berättar Alen Stefanac.

– Det plingar hela tiden på telefonen. I morgon ska jag ge mig ut på lunchen och köpa saker i olika affärer. Det kanske blir svårt att få tag på så stora volymer, säger Maria Vikström.

Bestämde avresedatum snabbt

Hon visste inte om planerna som hennes sambo och hans kompis smidde under söndagskvällen. När hon kom ut ur duschen berättade Alen att han ska sticka till Polen på torsdag.

ANNONS

– Jag duschar visserligen länge, men det hann hända väldigt mycket på den kvarten jag var borta, säger Maria och skrattar.

Nu är hon alltså ansvarig för pengainsamlingen. Det har skänkts allt mellan 30 kronor och 5 000.

– Jag ska messa och fråga han som skänkte 5 000 kronor om han inte råkat trycka in en nolla för mycket, för det är en väldigt generös summa, säger Alen.

Välviljan är stor

Han säger att stödet hittills varit stort, och att byråkratin mjukats upp lite, på grund av läget. Till exempel har han fått god hjälp av försäkringsbolaget.

– Vi behöver ett försäkringsbevis för att åka ner, och min kontakt på försäkringsbolaget kommer med det personligen till mig, för att inte riskera att det försvinner med posten. Det finns en stor välvilja just nu.

LÄS MER:Riksdagsledamoten har drivit frågan om att stoppa ryskt kärnbränsle

Lämnar saker till biståndsorganisationer

Däremot får han inte köra in i Ukraina. Försäkringen täcker inte resor in i ett krigsdrabbat land. Istället ska Alen och Dennis stanna på den polska sidan, och lossa lasten på en brandstation.

– Polen är organiserade i mottagandet av flyktingar från Ukraina. Polen är ett fungerande land nu, men har inte varit det så länge. De kommer behöva hjälp med att ta emot människor i nöd, säger Alen Stefanac.

ANNONS

LÄS MER:Björkris tänds upp för Ukraina: ”Är chockade och bedrövade”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS