Massiv uppslutning för insamling till Ukraina: ”Jag fortsätter tills kriget är slut”

Initiativet att starta en insamling till ukrainska flyktingar fick en raketstart. Under helgen strömmade människor som ville skänka kläder och förnödenheter. Och det verkar inte ta slut.
– Det bara växer, det är helt sjukt. Nu försöker vi få tag på chaufförer som kan hjälpa till, säger Rickard Nordqvist som själv åker iväg med första lasset från Kungsbacka mot Polen under söndagskvällen.

ANNONS
|

Rickard Nordqvist driver byggfirman FN Bygg i Kungsbacka. Med anställda tillika vänner som har kopplingar till den polska staden Chelm, fick han idén att starta en insamling, vilket även Norra Halland och P4 Halland har rapporterat om under helgen. Insamlingen är tänkt att komma människor som flyr kriget i Ukraina till hjälp, och varav många väntas anlända till den polska staden. Han la ut inbjudan på Facebook, och responsen blev närmast lavinartad.

– Det bara växer, det är helt sjukt. Vi har fått ordna ett extra lager därborta, säger Rickard Nordqvist och pekar över gårdsplanen mot en annan lagerlokal.

ANNONS

På området utanför FN-byggs lokaler står ett stort antal big-bags fyllda med saker, och mer strömmar in konstant.

– Nu försöker vi få tag på chaufförer som kan hjälpa till att transportera allt. Jag och en kollega åker redan i kväll med välling, handsprit, blöjor, mensskydd, burkmat, filtar och andra förnödenheter som vi fått höra är mest önskvärt i nuläget, säger han.

Såhär såg det ut när Kungsbacka-Posten besökte insamlingsplatsen.

”Bara väller in”

En liten bit bort står Andreas Carlsson och packar och fixar.

– Jag är gammal vän med Rickard och hjälper självklart till. Det är helt otroligt, vi har fått med oss saker från Torslanda och Frölunda, alla vill hjälpa till. Nu har vi nog minst 150 kubik i säckarna här. Det är i alla fall minst 100 big-bags som rymmer 1 000 liter var plus allt annat. Det bara väller in.

LÄS MER:Kyrkan öppen för den som känner oro: ”Finns alltid någon i huset”

Dottern Ally Andersson är också på plats och hjälper till.

– Det är viktigt att alla hjälps åt. Om det hade varit krig i Sverige så hade ju människor hjälpt oss. Det handlar om att visa hur man är en bra människa. De får ju fly utan att kunna ta med sig sina saker, säger hon.

ANNONS

Handlat för 12 000 kronor och skickar med

De flesta som kommit dit med saker att skänka är privatpersoner. Men det finns företag som hjälper till också.

– Jag tycker att vi måste nämna Vallda hemtjänst. De ville skänka 12 000 kronor, men jag har sagt att jag inte vill ta emot pengar då jag helt enkelt inte vet hur man löser det på ett bra sätt. Men då åkte de och handlade blöjor, nappar, munskydd och handsprit och en massa andra saker för alla pengarna. Det är ju lätt att glömma, men coronapandemin pågår ju fortfarande också, säger Rickard Nordqvist.

LÄS MER:Jens från Onsala ställer ut sin fars bildskatt: ”Vill vänta med foton från Moskva”

Mellanlandar i Warszawa

Under söndagskvällen startar Rickard Nordqvist resan mot Chelm tillsammans med en anställd i firman. Förhoppningen är att vara framme under onsdagen.

– Vi mellanlandar i Warszawa, och så får vi ju se lite hur vägarna är.

Det fortsätter att strömma in saker, hur gör ni framöver?

– Som sagt så försöker vi få tag på fler chaufförer. Och vi slutar inte här utan kommer att jobba vidare så länge det behövs. Jag fortsätter tills kriget är slut, säger Rickard Nordqvist.

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS