Ojämställt husägande i Sverige – men inte i Kungsbacka

I Sverige äger män mer än dubbelt så mycket av den privatägda marken än kvinnor, men några få kommuner skiljer sig från mängden. Enligt en rapport från tankesmedjan Ownershift är Kungsbacka en av 17 kommuner som uppfyller kraven för ett jämställt husägande.
– Till kvinnor vill jag säga att varje beslut räknas, så fatta mer medvetna beslut kring ägande överlag, säger Charlotte Sundåker på Ownershift.

ANNONS
|

I flera år har tankesmedjan Ownershift kartlagt hur svenskarnas ägande ser ut ur ett jämställdhetsperspektiv. I deras senaste rapport granskades fastighetsägandet i Sverige där de kan konstatera att män totalt sett äger 2,5 gånger mer av Sveriges privatägda mark än kvinnor. Det motsvarar ungefär elva miljoner fotbollsplaner.

När de sedan gick ner på kommunnivå och granskade ägandet visade det sig att endast 17 av Sveriges 290 kommuner uppfyllde kraven för att klassas som jämställda där Kungsbacka placerade sig på en fjortondeplats.

– För att anses godkänd måste kommunen ha ett ägandegap som ligger inom fem procent från en helt jämn ägandefördelning. Vår kartläggning visar att i endast en procent av kommunerna äger kvinnorna mer än männen, säger Charlotte Sundåker, grundare till Ownershift.

ANNONS

LÄS MER:Anrika skolan är till salu – ska bli bostadsrätter

”Vi har lite att ta igen”

Varför ägandet skiljer sig så stort åt mellan män och kvinnor när det kommer till fastigheter tror Charlotte Sundåker har flera orsaker.

– Det är många olika faktorer som samvarierar men våra normer och stereotyper är viktiga faktorer. Sen ligger löneskillnaden i Sverige och stampar på tio procent vilket påverkar ägande, inte minst av fastigheter då lånelöfte oftast baseras på lönekuvertet, säger hon.

LÄS MER:S-kvinnor: Stort behov av fler bostäder i Kungsbacka

Ägandefördelningen menar hon också behöver sättas i en historisk kontext där kvinnor först i modern tid fått rätt till sina egna pengar, arvsrätt och föräldraförsäkring.

– Vi har lite att ta igen, säger Charlotte Sundåker.

Något som förvånade henne när de granskade fördelning av ägandet i de olika kommunerna var att de där genomsnittsinkomsterna var högre var ägandegapet mindre.

– Jag hade nog förväntat mig det motsatta, men det visade sig att jämställt husägande tyvärr är en klassfråga. En gissning är att områden med högre inkomster också har högre priser och att det då krävs två inkomster för att få ihop den ekonomiska kalkylen, säger hon.

”Viktigt att kartlägga vilka som har inflytande”

Resultatet pekar på att där kvinnor tjänar mer så har de också möjlighet att äga mer jämställt.

– Sannolikt är att detta också är områden där det finns högre andel kärnfamiljer och färre ensamstående. Man samäger alltså bostäder i högre grad, säger Charlotte Sundåker.

ANNONS

LÄS MER:Kvarteret har blivit en stadsdel – titta in i Valand

Att sätta fokus på hur husägandet fördelar sig ur ett jämställdhetsperspektiv menar hon är viktigt ur flera perspektiv, dels ger det ett inflytande över samhället och dels sitt eget liv.

– Vi ville djupdyka i ett ägande som angår alla, är greppbart och har relevans i pandemitider. Vi är hemma mer än någonsin i modern tid vilket format en närmre relation till våra hem. Det är viktigt och högaktuellt att kartlägga vilka som har inflytande över hur naturresurser utnyttjas eller hur stadsbilden formas, säger hon.

Bästa tipsen till att börja äga

För att på lång sikt minska på ägandegapet i Sverige tror hon att det förutom att stänga lönegapet också behövs en tydligare fördelning av vård av sjukt barn och föräldraledigheten.

– Det gör så att kvinnor har en chans att tjäna pengar som kan investeras och växa över tid. Till kvinnor vill jag säga att varje beslut räknas. Så fatta mer medvetna beslut kring ägande överlag, inte minst när det gäller fastigheter, säger hon.

LÄS MER:De vill stoppa höghusplaner i Åsa: ”Passar inte alls in”

Hennes bästa tips för att komma en första bit på vägen är flera.

– Äg ditt hem om du har möjlighet, försök månadsspara i aktier, även om det bara är några hundralappar, och starta företag om du drömmer om det. Det ökar dina chanser att få framtiden att se ut som du vill.

ANNONS

Här är Sveriges 17 kommuner med jämställt ägande

1. Båstad

2. Höganäs

3. Vellinge

4. Malmö

5. Borgholm

6. Lund

7. Partille

8. Lidingö

9. Göteborg

10. Täby

11. Mörbylånga

12. Sotenäs

13. Simrishamn

14. Kungsbacka

15. Stockholm

16. Lomma

17. Gotland

Rankingen har gjorts utifrån hur jämställt privat husägande är baserat på måttet taxeringsvärde. Ägandet anses jämställt när det är mindre än 5 procents skillnad mellan män och kvinnor. I Sverige bor 49% av svenskarna i hus med äganderätt.

Källa: Ownershift, Lantmäteriet

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS