Anrika skolan är till salu – ska bli bostadsrätter

Anrika Ekenässkolan har tjänat ut. Nu ska den säljas för att omvandlas till bostadsrätter.
– Intresset är väldigt stort och det är många som hör av sig, säger mäklaren.

ANNONS

Ekenässkolan i Särö är hundra år gammal och har sett mängder av Kungsbackabarn i sina skolbänkar. För drygt tio år sedan hade skolan tjänat ut, men när Furulidsskolan fick mögelproblem togs Ekenäs till nåder som ersättningslokal.

Sedan 2018 har skolan stått tom och nu ligger den ute till försäljning. Planen är att den ska omvandlas för att bli bostadsrätter. För att bygga om den gamla skolan krävs först en ändring i planbestämmelserna.

På mäklarfirman Husman Hagbergs sajt ligger Ekenässkolan som ett ”kommande” objekt.

Där berättas att skolan ritades av arkitekten Orla Ygberg, som ”formgav en mycket vacker skola i en alldeles egen version av nationalromantisk stil med drag av klassicism” och det är ”en stil som har blivit tongivande för bygden och dess drag går igen i många efterkommande byggnader”.

ANNONS

LÄS MER:Byggjätte köper kyrkans äng - bygger 300 bostäder granne med Tölö Tvärled

Rik historia

Mäklaren uppger att skolan är klassad som ”kulturhistoriskt intressant” och att ”prisbilden beror på hur förhandsbeskedet utfaller”.

– Intresset är väldigt stort, det är en häftig byggnad som det går att göra mycket av och det är redan många som hört av sig, säger Jenny Kihlberg Hoffblad, mäklare och franchisetagare på Husman Hagberg.

Jenny Kihlberg Hoffblad, mäklare och franchisetagare på Husman Hagberg.
Jenny Kihlberg Hoffblad, mäklare och franchisetagare på Husman Hagberg. Bild: Robin Lundin

Många är intresserade

De som hört av sig har inte bara varit intresserade av att omvandla till bostadsrätter.

– Nej, det har varit de som vill ha den som privatbostad, till olika verksamheter eller kurser. Det här är en typ av fastighet som väcker många olika idéer, och en del av de som hör av sig har själva gått på skolan, så de har egna minnen därifrån, säger Jenny Kihlberg Hoffblad.

Hon berättar att arkitekten Orla Ygberg, som gick ur tiden 1935, egentligen bara var verksam i Särö.

LÄS MER:Kungsbacka vinner pris i både fulast och finast byggnad

– Ekenässkolan, som är ritad i en härlig stil som de allra flesta tycker är väldigt fin, är det enda han ritade som inte ligger på själva Särön. Bland annat ritade han också det dåvarande Lokmannahemmet, det som idag är Säröhus. Jag har faktiskt sålt ett hus tidigare som också var ritat av honom, säger Jenny Kihlberg Hoffblad.

Spår efter bläckhorn

Hon känner sitt objekt utan och innan.

ANNONS

– Exteriört är det ju en både vacker och ståtlig byggnad, med stora fönster som ger ett fantastiskt ljusinsläpp och en jättefin utsikt över ängarna och över Släps kyrka. Inne i skolan finns skåp där man fortfarande kan se ringarna efter elevernas bläckhorn. Det är lätt att tänka på alla de barn som gått i skolan där och som slitit och kämpat med undervisningen, säger Jenny Kihlberg Hoffblad.

Kräver ny plan

Några visningar har inte hållits, först behövs ett svar kring det sökta förhandsbeskedet om bostadsrätter. I dagsläget är byggnaden taxerad som skola och den klassningen måste ändras om det finns andra planer än att använda huset som skola.

LÄS MER:Föräldrarna protesterar mot skolflytten: ”Strider mot lagen”

– Det är först när när vi fått ett okej på det som vi kan säga hur många eventuella bostadsrätter som skulle kunna rymmas och gå ut med ett troligt utgångspris.

Och om det blir ett nej på bostadsrätterna?

– Då får vi tänka om gällande prisbild men oavsett utgång kommer vi att gå ut med att det idag är en skola. De som är intresserade är välkomna på visning och att lägga bud utifrån sina respektive intentioner, säger Jenny Kihlberg Hoffblad.

Emma Kjernald, samhällsbyggnadschef i Kungsbacka, förklarar att beslutet att sälja Ekenässkolan togs i höstas, men att skolan lagts över till mäklare relativt nyligen. Och processen kring att få en planändring för bostadsrätter kan ta upp till tio veckor.

ANNONS

– Även om skolan ägs av kommunen så måste vi som alla andra söka ett förhandsbesked hos byggnadsnämnden. Det är de som är beslutsmyndighet i det här, säger Emma Kjernald.

ANNONS