Vita sand är en populär strand för många turister och Kungsbackabor.
Vita sand är en populär strand för många turister och Kungsbackabor. Bild: Josefine Johansson

Nya badvattenprover visar på dåligt vatten på Vita Sand – igen

En extra provtagning av badvattnet visar grönt ljus på alla kommunens badplatser förutom vid den populära stranden Vita Sand i Åsa. Det meddelar Kungsbacka Kommun i ett pressmeddelande under tisdagen.

ANNONS
|

Inför badsäsongen 2022 har badplatserna Lerkil, Sörvik, den södra stranden vid Gårda Brygga och Hanhals Holme fått klassningen ”dålig badvattenkvalité”. Bedömningen grundas på att badvattnet haft sämre kvalité vid minst ett tillfälle under en fyra-årsperiod. Kommunen har därför satt upp skyltar om avråd från bad. Avrådan från bad på dessa platser är kvar under hela badsäsongen på grund av EU-direktiv.

Kommunen testar badvattnet under fyra planerade tillfällen under sommaren 2022, men har valt att schemalägga ytterligare tre tester på de fyra badplatser som fick sämre klassning 2021.

Beror delvis på regn

Resultatet från den senaste provtagningen, som gjordes den 18 juli och var en av de fyra planerade tillfällena, visade dock att alla 16 platser hade bra badvatten med låga bakteriehalter. Men nya prover visar alltså att bakterierna har ökat vid Sörvik igen.

ANNONS

– Det beror delvis på att det regnade en del i början på veckan och delvis på att Sörvik har stora avrinningsområden som hamnar i dagvattenledningen. Det är också ett större samhälle än till exempel Lerkil, så det är fler föroreningskällor som kan påverka, bland annat hundbajs som inte plockas upp och slängs i papperskorgar, säger Tobias Engström, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Kungsbacka Kommun.

Förhöjd bakteriehalt

Den 25 juli var ett av datumen för extrainsatta prover på badplatserna men på grund av dåligt väder sköt man upp provtillfället några dagar. Resultatet, som kom under tisdagsförmiddagen, visar att alla badplatser förutom Vita Sand (Sörvik) har så kallt ”tjänligt vatten”. Klassningen som Sörvik får är ”tjänligt med anmärkning” vilket innebär att bakteriehalten är något förhöjd men att det inte finns någon hälsorisk med att bada.

– Det är Intestinala Enterokocker som hamnar över gränsen för att det ska klassas som tjänligt. Vi mätte även e-colli men de halterna var låga, säger Tobias Engström.

Kommunen meddelar även i sitt pressmeddelande att de under tisdagen kommer att göra extra prover på vattnet vid Vita Sand. Den 8 augusti är det dags att ta nya prover på alla kommunens badplatser igen.

LÄS MER:Konsult utreder orsaken till dåligt badvatten i Kungsbacka

LÄS MER:Därför var badvattnet dåligt – det här säger konsultrapporten

LÄS MER:Nya beskedet: Bra vatten på alla badplatser

ANNONS