Nya beskedet: Bra vatten på alla badplatser

Det är tjänligt vatten på alla 16 badplatser. Det visar de senaste vattenproverna som Kungsbacka kommun gjort. Men man avråder fortsatt från bad vid Hopphallsviken efter avloppsutsläppet häromdagen.

ANNONS
|

Proverna som nu är klara togs den 18 juli och visar att samtliga 16 badplatser som testas regelbundet har tjänligt vatten utan anmärkning.

Vid den förra provtagningen som gjordes i slutet av juni var det en badplats, Rågelund, som fick resultatet tjänligt med anmärkning. Detta då vattnet på platsen innehöll halter av e-colibakterier som överskred gränsvärdet något.

Men nu är det åter bra vatten på platsen.

– Vi har tagit flera prover där efter den förra ordinarie provtagningen och prover från den 11 juli visar att det är låga halter igen, säger Tobias Engström, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Kungsbacka kommun.

ANNONS

På onsdagen gick kommunen ut och avrådde från bad vid Hopphallsviken, precis norr om den populära badplatsen Smarholmen. Detta efter att en sten fastnat i en pump i en station i närheten, vilket ledde till ett nödutsläpp av avloppsvatten.

Avråder från bad vid Hopphallsviken

Kommunen har tagit flera separata vattenprover vid Hopphallsviken, och resultatet av dessa väntas komma under nästa vecka. Tills vidare avråder kommunen från bad på platsen.

– Vi avråder fortfarande från bad vid Hopphallsviken då vi inte fått in slutliga resultat än. Enligt labbet kommer resultatet att bli klart senast den 27 juli, säger Tobias Engström.

De fyra badplatserna Lerkil, Sörvik (Vita sand), Gårda Brygga och Hanhals Holme har sedan tidigare fått klassningen dålig badvattenkvalitet och det sitter också skyltar vid de badplatserna att det avråds från bad. Den klassificeringen påverkas inte av kommunens aktuella provtagningar, utan styrs av EU-direktiv och baseras på bakteriehalterna under en fyraårsperiod.

Nästa ordinarie provtagning av vattnet på de 16 badplatserna sker den 8 augusti.

Badvattenprover

Kungsbacka kommun kontrollerar fyra gånger varje sommar bakteriehalten i vattnet vid dessa badplatser:

Gårda brygga, norra sidan med bryggor

Gårda brygga, södra sidan med sandstrand

Hanhals Holme

Krokvik

Lerkil

Rågelund

Röda Holme

Särö Västerskog

Smarholmen

Sörvik (Vita sand)

Tjolöholm

Torstensvik

Utholmen-Gottskär

Vallda Sandö

Vallersvik

Örsviken

LÄS MER:Här är dagens vattentemperaturer i Kungsbacka kommun

LÄS MER:Därför var badvattnet dåligt – det här säger konsultrapporten

LÄS MER:Glädjebeskedet – brännmaneterna lämnar nu badplatserna

ANNONS