Konsult utreder orsaken till dåligt badvatten i Kungsbacka

Kommunen avråder från bad på rekordmånga badplatser i år. Anledningen är höga halter av bajsbakterier. Nu utreder en konsult orsaken till bakterienivåerna.
– Avloppsvatten kan vara en möjlig orsak, säger Annelie Lindgren, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

ANNONS
|

Indikationerna kom redan förra året. Då visade upprepade badvattenprover på förhöjda nivåer av bajsbakterier vid flera badplatser i kommunen.

Havs- och vattenmyndigheten har i år klassificerat badvattenkvaliteten som dålig på Hanhals holme, Lerkil, Vita sand och vid den södra stranden på Gårda brygga.

Anledningen är förhöjda halter av bakterierna intestinala enterokocker och e-coli – tarmbakterier från människor och djur, som kan ge kräkningar och diarré hos den som får i sig dem.

Avråder från bad hela sommaren

Kommunen avråder därför från bad hela sommarsäsongen.

– På grund av EU-direktiv måste vi avråda från bad hela sommaren, även om enskilda prover under säsongen kan visa på bättre kvalitet, säger Annelie Lindgren, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

ANNONS

Statistik från Havs-och vattenmyndigheten visar att det är rekordmånga badplatser som fått klassificeringen ”dålig kvalitet” i år.

Tidigare är det bara Sörvik, även kallad Vita sand, som fått anmärkningen, enligt myndighetens statistik från 2011 till 2020. Statistiken från 2021 är ännu inte sammanställd.

Avloppsvatten möjlig orsak

Orsaken bakom de förhöjda bakteriehalterna är okänd. Nu tar kommunen alltså hjälp av en konsult.

– Konsulten håller på att ta fram en nulägesanalys, det är den första delen av arbetet. De ska utreda orsaken till det höga bakteriehalterna men också ta fram möjliga åtgärder, säger Annelie Lindgren.

Analysen ska vara klar redan nästa vecka.

– Vi får se vad konsulten kommer fram till. Det kan bero på dagvatten, små avlopp eller kommunalt avlopp.

Är huvudteorin att bakterierna kommer från avloppsvatten?

– Det är en möjlig orsak, sedan kan det vara ytterligare orsaker. De här bakterierna kommer via djur och fåglar också. Men det är svårare att utreda då. Vi får se vad utredningen visar.

Kungsbacka-Posten har sökt konsulten, som avstår att kommentera hur utredningen går till.

LÄS MER:Campinggästerna om badavrådan: ”Det var inte roligt”

LÄS MER:Badplatser i Kungsbacka du bör undvika i sommar

LÄS MER:Nya tester visar tjänligt badvatten: ”Går att bada”

ANNONS