Nu startar massvaccineringen i Tingbergshallen– så här går det till

På tisdagen öppnar Tingbergshallen för massvaccinering. Om du kan, gå eller cykla, och kom så nära den bokade tiden som möjligt, för att undvika trängsel. Det var budskapen när kommunen höll pressträff inför uppstarten av den stora vaccinkampanjen.

ANNONS
|

LÄS MER:Kommunen höll pressträff om vaccineringen

Tingbergshallen ställdes redan tidigt i år klar för en kommande stor massvaccinering av Kungsbackas invånare. Efter flera och stora problem med vaccintillgång har uppstarten dröjt – tills nu.

I morgon tisdag öppnar hallen för löpande band-vaccinering av framför allt de som tillhör fas 3 och som bokat tid. Kommunen leder och samordnar arbetet och håller redan på att skylta upp med väganvisningar och tillfälliga parkeringsplatser.

Undvika trängsel

Vid en pressträff idag uppmanades de som ska vaccineras att om möjligt gå eller cykla till Tingbergshallen, för att undvika trängsel.

– Och det är bra om du försöker anlända så nära den bokade tiden som möjligt. Det kommer att finnas anvisningar i gatan för hur kösystemet fungerar, summerade kommunens vaccinsamordnare Ola Hamberg.

ANNONS

LÄS MER:Här ska den stora massan vaccineras: ”Det är bara att köra”

Idrottshallen har byggts om invändigt för att bli en snabb in-och-ut-arena för massvaccinering mot covid-19.
Idrottshallen har byggts om invändigt för att bli en snabb in-och-ut-arena för massvaccinering mot covid-19.

Lotta Lagerqvist, verksamhetschef på Capio Husläkarna och chef för vaccineringen i Tingbergshallen, var glad att premiären nu står för dörren.

– Äntligen är det klart för start. Vi kommer att vaccinera tre till fyra dagar i veckan, beroende på hur mycket vaccin vi får till Halland. Vi vill ha ett snabbt flöde ut och in, och ingen som kommer någon minut sent blir av med sin tid, hellre det än att folk kommer för tidigt så det blir trängsel, sade hon.

Stanna kvar en kvart

Regionen har rekryterat in ett 60-tal sköterskor som kommer att vara aktiva under massvaccineringen.

– Den som fått sitt vaccin ska stanna kvar i 15 minuter, antingen inne i hallen eller i den omedelbara närheten, för att övervaka att det inte uppstår någon allergisk reaktion. Och den som vet med sig att man haft en allvarlig allergisk reaktion tidigare uppmanas att inte vaccinera sig på Tingbergshallen utan på sin vårdcentral i stället, sade Lotta Lagerqvist.

LÄS MER:Då startar coronavaccinationen i Tingbergshallen

Kapaciteten för vaccineringen beräknas i ett bästa-scenario ligga på upp till 150 personer i timman.

– Men allting handlar ju i nuläget om hur mycket vaccin vi får till Halland, säger Lotta Lagerqvist.

Alla som vaccineras i Tingbergshallen kommer direkt på plats att få med sig en tid för den andra covid-sprutan. Men några ombokningar på plats kommer inte att medges.

ANNONS

– Det får inte bli någon tidstjuv. Om tiden inte passar får man själv boka om den, via 1177 eller sin vårdcentral, säger Lotta Lagerqvist till Kungsbacka-Posten efter den digitala pressträffen.

LÄS MER:Så ser planen ut för massvaccineringen i Halland

Enligt planen från region Halland ska vaccinationerna i fas 4, för den breda allmänheten inledas vecka 24. I fredags uppgav kommunikationschefen Johanna Wiechel-Steier att den tidplanen kan komma att tidigareläggas och att de första tiderna för bokning kan släppas ”inom två veckor”. Ett mer definitivt besked väntas de kommande dagarna.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS