Niklas Delersjö, Göran Sivertsson och Robin Stegmar startar bryggeri ihop med Anton Hedin, Henrik Månsson, Stefan Hamrelius och Johan Sivertsson. Foto: Mia Sandblom
Niklas Delersjö, Göran Sivertsson och Robin Stegmar startar bryggeri ihop med Anton Hedin, Henrik Månsson, Stefan Hamrelius och Johan Sivertsson. Foto: Mia Sandblom Bild: Mia Sandblom

Nytt bryggeri i kommunen: ”ett lokalt öl behövs”

Åsa behöver ett eget öl, tycker killarna bakom Rocky Point Brewery. De har alla lockats till badorten genom kärleken till havet och det märks.
– Namnet är en översättning på ett av de mest kända surfområdena i Sverige, säger Göran Sivertsson.

ANNONS
|

Niklas Delersjös ganska belamrade garage är det tillfälliga högkvarteret för Åsas nya bryggeri. Erfarenhet, namn, engagemang och logotyp finns redan, men en permanent lokal för bryggning saknas fortfarande. Sju killar har samlats kring sitt intresse för öl i allmänhet, och hantverksöl i synnerhet. Alla känner inte varandra så väl ännu, men de tror att de kommer kunna komplettera varandra bra. Några har många års erfarenhet av bryggeri, andra kan andra saker. Ett par av dem surfar.

– Alla har olika kompetenser, men vi är alla ganska lokalpatriotiska. Vi vill sätta Åsa på kartan, säger Robin Stegmar.

Han är skådespelare till yrket och har själv inga större bryggarkunskaper än, men har drivit restaurang tidigare och länge letat efter ett sammanhang där han får brygga öl. Han har redan varit i kontakt med traktens krögare och noterat att det finns ett stort intresse för ett närproducerat öl.

ANNONS
Foto: Mia Sandblom.
Foto: Mia Sandblom.

Namnet Rocky Point är inte slumpvis valt. Det är en direktöversättning av Stenudden, platsen i Åsa dit surfare från hela landet reser för att möta vågorna. Förhoppningen är att just surfare ska tilltalas lite extra av drycken, och att även andra kuststäder i väst ska servera den. I en mindre bryggutrustning i garaget justeras nu receptet, och under en testkväll i lördags tog många idéer form. Men det primära målet är att hitta en lokal som godkänns för större produktion och att man kan börja leverera till restauranger.

– Vi kommer troligen börja med en ale, säger Niklas Delersjö.

– Sedan ska vi fundera på vad Åsabon vill dricka så nära havet som möjligt. Fördelen med en liten bryggutrustning är att vi kan vara flexibla, säger Göran Sivertsson.

Projektet börjar i mindre skala. Samtliga deltagare behåller sina jobb och brygger som hobby, men hoppet om en succé har väckts. Att de är många som samarbetar gör att olika brygglag kan upprättas för att arbetet inte ska bli för tungt.

– Vi är sju personer och samtliga fruar har godkänt projektet, och det känns som en bra början, säger Robin Stegmar.

Mia Sandblom

mia.sandblom@kungsbackaposten.se

ANNONS