Folkölets uppsving märks av på bryggeriet i Anneberg

Lokala mikro- och hantverksbryggerier är i tiden när folk vill handla lokalt. Ölintresset är också en viktig del i det hela. Det tror Kungsbackabryggerierna är orsaken till folkölets uppsving som man märkt av den senaste tiden.
– Det finns ett ökat intresse för all öl, men kanske främst folkölet, säger Christian Figved, grundare till Akia brygghus.

ANNONS

Akias brygghus i Anneberg, startade 2016 och har under de senaste åren expanderat sin verksamhet. Första lördagen i månaden har de öppet utöver vardagar och så även första maj. Akia, som står för Alafors Kvarn i Anneberg, ligger i den gamla kvarnen. Omgärdat av det forsande vattnet och stenbroar är det för många en plats att stanna och njuta av naturen – och för att köpa folköl.

– Vi har vår runda som vi joggar, Lindome runt, och då är detta en perfekt plats för en paus, säger Sanna Isegran som sprungit med Fredrik Reinhold.

Sanna Isegran och Fredrik Reinhold njuter av en välförtjänt folköl innan det blir dags att springa tillbaka till Lindome.
Sanna Isegran och Fredrik Reinhold njuter av en välförtjänt folköl innan det blir dags att springa tillbaka till Lindome. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER: Rosa parkeringsplatser ska främja restaurangerna i Kungsbacka

De har precis köpt ett lock folköl och öppnar varsin på bänken vid vattnet.

– Det är kul att det blomstrar upp här. Man vill ju gynna det lokala och en folköl är perfekt paus. När man kan köpa öl från kvarteret då gör jag det, säger Sanna Isegran.

– Ja precis, det är roligt med folkölet med för det smakar gott och det finns så många alternativ och goda öl nu som är alkoholfria eller folköl, säger Fredrik Reinhold.

Grundaren till Akia brygghus är Christian Figved och han har märkt av att folkölet är på uppsving. De dagarna som bryggeriet haft extra event på, som under lördagen, kommer det alltid mycket folk. De sålde slut alla sina öl under lördagen, 960 stycken.

– Även vardagar kommer det förbi en del folk. Förra våren testade vi detta för första gången och sålde för 35 000 på en dag. Jag fattar fortfarande inte det, säger han och skrattar.

Grundaren Christian Figved håller upp två av Kungsbackaölen inne i själva bryggeriet
Grundaren Christian Figved håller upp två av Kungsbackaölen inne i själva bryggeriet Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER:Så mår Kungsbackas unga

Under lördagen kommer det människor från närområdet men också långväga ifrån, som Jimmy och Karin Anjevall från Östersund, som hälsar på ett par kompisar i Anneberg.

– Vi handlar mycket reko-ring i Jämtland och tänker på att gynna småskaligheten i företagande. Så kvalitet och miljöfrågan är viktigt, det känns bra i magen, säger Jimmy Anjevall.

Några andra som inte kommer så långväga men som brukar köpa folköl på Akia är Robert Gustafsson, Andreas Ehm och Hans Henriksson från Varberg.

– Det är kul att kunna supporta ett lokalt bryggeri och sen är det riktigt fin öl, god och bra kvalitet, säger Robert Gustafsson.

Jimmy och Karin Anjevall med labradoren Abbe kommer långväga från Östersund.
Jimmy och Karin Anjevall med labradoren Abbe kommer långväga från Östersund. Bild: Ellinor Svensson

Grundaren Christian Figved tror att intresset för all öl har ökat i Sverige och att det blivit lättare att brygga öl hemma, också har lett till folkölets uppsving.

– Sen ser man ju att trenden bland unga är rätt mycket alkoholfritt och så har intresset för närproducerat ökat ännu mer i pandemin, säger han.

LÄS MER: Nytt bryggeri i kommunen: ”ett lokalt öl behövs”

Rocky Point Brewery i Åsa är ett nystartat bryggeri. De håller också med om att efterfrågan på folköl har ökat.

– Vi har pratat ganska mycket om det och det är högt på vår prioriteringslista att ta fram folköl. Vi har provbryggt en faktiskt, men vi ska skruva till den lite. Jag tror efterfrågan är stor eftersom folkölet är lättillgängligt, när man inte vill ha så hög alkoholhalt och en bra dryck till sommaren, säger en av grundarna Robin Stegmar.

Även Daniel Tholén, grundare till Säröbanans bryggeri, har slagits av tanken att brygga en folköl.

– Det är inte alls omöjligt. Jag har hört från restauranger att kunderna frågar efter alkoholfria alternativ och även folköl. Allt går lite i trender, det kan vara av praktiska skäl, om man ska köra bil eller inte vill dricka så mycket alkohol. Det ligger i tiden att köpa närproducerat, så är det säkert även med ölen, säger han.

Robert Gustafsson från Varberg kollar ut kepsar med Akias logga på.
Robert Gustafsson från Varberg kollar ut kepsar med Akias logga på. Bild: Ellinor Svensson

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS