Victor Tedeman, Pia Blomqvist och Mikael Svensson, diakoner i Kungsbacka Hanhals församling, som har bråda dagar inför kyrkans julhelg.
Victor Tedeman, Pia Blomqvist och Mikael Svensson, diakoner i Kungsbacka Hanhals församling, som har bråda dagar inför kyrkans julhelg. Bild: Mats H Ljungqvist

Kyrkan bjuder ensamma på julbord: ”Det finns de som inte har någon att fira med”

Inför julen delar Kungsbacka församling ut matkassar som skänkts av de stora livsmedelsbutikerna, till behövande familjer i kommunen. Och på julafton dukas kyrkkaféet med jullunch för ett 60-tal personer.
– Det finns många som inte har någon annan att fira julen med, säger Pia Blomqvist, diakon i församlingen.

ANNONS
|

Visst är det lätt att tänka på Tage Danielssons saga om den unge Karl-Bertil Jonssons julafton när man pratar med diakonerna i Kungsbacka församling. De har under den senaste veckan packat matkassar som ska delas ut till behövande familjer inför julhelgen. Maten har skänkts av bland andra Ica Maxi och Coop, och innehåller både vörtbröd och julmust och annat som hör julfirandet till. Församlingen ser till att de går till människor som behöver dem.

LÄS MER:Första natten i Vallbyn – inflytt efter lång väntan

– Det är många ensamhushåll, människor som har det svårt ekonomiskt, men också familjer som kanske inte har så starka band till Kungsbacka som får ta emot de här matkassarna, berättar Pia Blomqvist, diakon i Kungsbacka församling.

ANNONS
Mikael Svensson packar matkassar skänkta av en av Kungsbackas största livsmedelshandlare, Ica Maxi.
Mikael Svensson packar matkassar skänkta av en av Kungsbackas största livsmedelshandlare, Ica Maxi. Bild: Mats H Ljungqvist

Största familjehelgen

Kassarna står klara i ett förråd och delas ut nu i dagarna. Kyrkans hjälparbete för de mindre bemedlade pågår hela året, men blir naturligtvis mer intensivt under storhelgerna. Och julen är kanske den största, och framför allt en helg för gemenskap och familj. På själva julafton dukar församlingen upp inne på sin mötesplats Spira, det som tidigare hette Kyrkkaféet. Plats finns för totalt ett 60-tal personer, i två sittningar, berättar Pia Blomqvist.

LÄS MER:Kungsbacka torg nominerat till landets vackraste – men kritiseras för fula hus

– Vi kommer bjuda på en jultallrik med julmat och med julmusik för att få en riktig julstämning. En del av de människor som kommer kanske inte har någon att fira jul med, andra uppskattar att det finns en annan slags gemenskap. Den första sittningen är fulltecknad, och platserna på den andra går åt fort, säger Pia Blomqvist.

Trängsel begränsar

Att platserna är begränsade handlar naturligtvis om den pågående pandemin, där restriktionerna skärptes så sent som på tisdagen. Kyrkans julaftonsmat är gratis, men den som vill komma till mötesplats Spira och fira jul måste på förhand boka en biljett, för att vara säker på en plats.

– Vi vill inte riskera att det blir för trångt, men vi är ändå glada att kunna göra detta. Förra året hade vi ingenting alls, på grund av pandemin, säger Pia Blomqvist.

ANNONS

LÄS MER:Hopp om vit jul: ”Minusgrader och nederbörd”

Julmaten serveras runt lunchtid, för att passa in mellan Kungsbacka kyrkas andakter under förmiddagen och den julbön med musik som hålls klockan 16 på julafton.

Firar tillsammans

Mikael Svensson är en annan av diakonerna i församlingen, som alla lagt mycket tid på arbetet inför julhelgen.

LÄS MER:Snart ser vi Robin Stegmar på bioduken – som postmästare Löwnhjelm

– Vi vet att det finns många som har det svårt ekonomiskt, som inte har råd, men det finns också de som inte har några anhöriga att fira julafton med. Men vi har också haft familjer med tonårsbarn som kommer hit för att fira jul. De tycker det är gott att fira en jul tillsammans med andra som kanske inte har så mycket egen gemenskap, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS