Kungsbacka torg nominerat till landets vackraste – men kritiseras för fula hus

Arkitekturupproret som utsett fula och fina hus i flera år, har nu anordnat en omröstning kring landets vackraste torg. Kungsbacka torg är nominerat. Men vissa av husen får en ordentlig smocka redan i motiveringen och beskrivs rentav som fula.
– Fyrkantiga lådor går inte hem bland våra medlemmar, säger ordförande Sigvald Freylander.

ANNONS
|

Under december, fram till någon dag innan julafton kommer omröstningen om Sveriges vackraste torg pågå. Det är inte den första tävlingen i sitt slag som Arkitekturupproret ligger bakom.

Badhuset anses fult

Kungsbacka badhus har i en liknande omröstning kommit på fjärde plats i tävlingen om landets fulaste byggnad. Det nybyggda huset i kvarteret Glädjen på Södra Torggatan utsågs i sin tur som den näst finaste nyproduktionen i år.

Men nu är det torget som ska bedömas, och även om Kungsbacka torg platsar bland de 100 finaste så är det inte utan att några av de omgivande husen får hård kritik.

Pittoreskt torg

På Arkitekturupprorets hemsida beskrivs torget inledningsvis i positiva ordalag:

ANNONS

”Torget beskrivs av kommunen själva som en vacker plats. Det är lätt att förstå vad de syftar på när man ser det delvis pittoreska torget som bland annat ramas in av låga trähus och en originell liten kyrka.”

Därefter börjar kritiken:

”Tyvärr finns här även inslag av modernistisk arkitektur som bryter tydligt mot platsens övriga karaktär. Det är tydligt att dessa byggnader kunde stått precis vart som helst – tyvärr placerades de på ett torg som annars hade haft potential att bli ett turistmål av världsklass.”

LÄS MER:Kungsbacka i vinterskrud – stort bildspecial

Ordföranden ogillar modernism

Ordförande Sigvald Freylander bor i Stockholm och har inte haft möjlighet att besöka alla landets torg själv, men säger att han har många medarbetare som hjälps åt att besöka och bedöma olika städer.

– Det är inte jag själv som skrivit motiveringarna, utan vi är en handfull personer i arbetsgruppen som gjort det tillsammans.

Han kan inte på rak arm säga vilka hus som de anser fula i Kungsbacka innerstad, men förklarar att det främst handlar om modernistiska hus.

– De modernistiska husen byggdes från 1930-talet, ungefär, och är fortfarande den som byggs i dag. De är fyrkantiga lådor, utan utsmyckningar. Det är främst den typen av hus våra medlemmar reagerar på, säger Sigvald Freylander.

ANNONS

LÄS MER:Mängder av besökare när marknaden gjorde comeback på torget

Satsa på ”lokalt gemyt”

Exakt vilka hus det rör sig om är alltså inte uttalat, men Facklan-huset och det blå huset mittemot tillhör husen som byggdes efter 30-talet, och Tullen-huset byggdes efter år 2000, och de sticker ut i stilen jämfört med den äldre bebyggelsen på exempelvis Storgatan.

Kungsbacka innerstad är relativt hårt elddrabbat. Hur tycker du man ska tänka när man bygger nytt?

– Man ska se till att det nya harmoniserar med den lokala traditionen. Finns det ett lokalt gemyt så ska man se till att anknyta till det, och inte förringa det. Har man ett gemyt så bör man spela med de korten.

Hur ser ett perfekt torg ut enligt dig?

– Det behöver inte nödvändigt vara enhetligt. Innan det modernistiska kom så blandades stilar från medeltiden, barocken, allmogen, rokokon. Det var en salig blandning, även om man i dag klumpar ihop dessa till ”gamla hus”.

Vilket är ditt favorittorg?

– Svårt, jag vill inte säga något i Stockholm så då säger jag Eksjö, Visby, Hjo eller Karlskrona. Det finns en massa vackra torg i Småland.

Nästa omröstning Arkitektupproret ska anordna går ut på att utse det fulaste torget. Hur ser ett fult torg ut, tycker du?

ANNONS

– Det är grått, intetsägande, dött, på grund av modernistiska hus från 50-70-talet. Men det finns numera en rörelse ner på kontinenten, kanske främst Tyskland, där dessa avskalade, raka hus pimpas upp. Det är enkelt att smycka de fyrkantiga fasaderna med vackra detaljer.

Parkeringsplatser förstör

Om det någonsin blir aktuellt att börja dekorera nybyggena i Kungsbacka innerstad är oklart, men torget får i alla fall beröm av gruppen för att den norra parkeringsplatsen numera är ersatt av bänkar. Sista delen av motiveringen lyder såhär:

”Under en period var torget en helt asfalterad yta med bilparkeringar i båda ändarna och kantad av trafikerade gator. Detta är dock åtgärdat sedan ungefär 10 år tillbaka och idag har området flera användningsområden. Kanske dags att även ta tag i problemet med de fula husen?”

LÄS MER:Jubel och applåder när granen lyftes på plats på torget

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS