Kungsbacka växer mest i Halland – då passeras 100 000 invånare

Kungsbacka väntas ha den mest explosiva tillväxten i hela Halland och redan 2040 väntas kommunen nå 96 000 invånare och vara på väg mot 100 000-vallen. Och expansionen märks i stadskärnan, där anrika stenhuggeriet nu flyttar på sig för att ge plats åt bostäder.
– Bara roligt att fler får ta del av allt fantastiskt som Kungsbacka har att erbjuda, säger stenhuggaren själv.

ANNONS
|

När Statistiska Centralbyrån kör sin nya programvara för befolkningsberäkningar hamnar Kungsbacka i framkant när det gäller tillväxt. Antalet invånare väntas öka med 14 procent de kommande två decennierna. Enligt SCB:s modeller har Kungsbacka 96 400 invånare år 2040, alltså om bara 19 år.

Beräkningarna bygger på historiska data, och statistiska trender, men tar ingen hänsyn till planerat bostadsbyggande eller andra kommunala satsningar.

SCB:s statistiker Alexandra Malm kommenterar siffrorna så här:

– Befolkningstillväxten i Kungsbacka beror framför allt på att inflyttningen från andra delar av landet väntas vara större än utflyttningen i kommunen. Beräkningarna visar att det under perioden 2021–2040 beräknas flytta in omkring 74 300 personer från andra delar av Sverige, medan 66 100 väntas flytta ut. Även att invandringen är större än utvandringen bidrar till tillväxten, säger hon.

ANNONS

Lång och bra tillväxt

Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka, tycker inte att det är ett mål i sig att nå 100 000 invånare.

– Men vi har ju haft en väldigt lång tid av stadig befolkningstillväxt. Vi är en bra kommun i ett bra läge, den är bra skött och kommunens verksamheter är bra utförda, så jag är inte förvånad, säger hon.

Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande. Bild: Tobias Sandblom

Som alltid med brasklappen att tillväxten också kan ha en baksida.

– Vi vill ju växa hållbart, och det innebär att vi numera har en strategisk planering för all utbyggnad. Förr var det vanligare att det poppade upp gamla byggrätter och det byggdes lite överallt. Då får kommunen svårare att bygga ut vatten och avlopp, cykelbanor eller annan infrastruktur. Så vill vi inte ha det igen. Vi ska bygga i alla kommundelar, men det måste ske strategiskt, säger Lisa Andersson.

Och det finns fler risker med att expandera för fort.

– Vi har en lång bostadskö, det är svårt att bygga ikapp den. Och det innebär att våra företagare får svårt med kompetensförsörjningen, med att hitta folk, säger Andersson.

Växer i centrum

Kungsbacka kommuns planer är att framför allt Kungsbacka stad ska växa mest i framtiden, tillsammans med kommundelar som har nära till järnvägen. Voxlöv, bara några stenkast öster om Hede pendelstation kan få 3 000 nya bostäder de kommande decennierna. Nya Björkrisområdet, också nära Hede station, byggstartas snart med runt 800 bostäder i planen.

ANNONS

LÄS MER:Här bygger Eksta nya hyresrätter – lägenheterna tog slut direkt

Dessutom väntas bostadsbyggandet i centrala Kungsbacka expandera kraftigt de kommande åren, inte minst i kvarteren Valand och Ejdern, granne med innerstaden och i området runt Inlag.

Att Kungsbacka ligger i tillväxtens vinnarhål är inget nytt. På senare år är det Varberg och Kungsbacka som varit draglokomotiv när det gäller befolkningsökningen i Halland. Trenden spås dessutom få vind i ryggen av både Västlänken och tågtunneln under Varbergs centrum.

Långt från centrum

Fredrik Henriksson är tredje generationen på stenhuggeriet med familjens namn. De berörs bokstavligen av utvecklingen. När Fredriks farfar startade verksamheten i början av 40-talet byggdes lokalerna långt från stadskärnan.

LÄS MER:Allt fler flyttar till Kungsbacka

LÄS MER:Byggjätte köper kyrkans äng - bygger 300 bostäder granne med Tölö Tvärled

Nu står stenhuggeriet inför att flytta, när tomten ska bebyggas med flera nya bostadskvarter. Den ständiga befolkningsökningen är inte alltid uppskattad bland Kungsbackabor, men Fredrik Henriksson hör till dem som välkomnar att kommunen växer.

– Jag tycker bara det är roligt att fler människor får ta del av allt fantastiskt som Kungsbacka kan erbjuda, vi har naturen och havet och jag ser det bara positivt att vi har en stadskärna som förtätas och växer. Vi behöver mer liv i stadskärnan, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Och Kungsbackas kanske största fördel är trots allt närheten till storstaden.

– Vi kan ju bara sätta oss på pendeltåget in till Göteborg, med hela stadens utbud av fotboll, ishockey och Liseberg bara en knapp halvtimme bort, det är klart att det är en styrka för Kungsbacka, säger Henriksson.

ANNONS

I SCB:s framtidsspaning fram till år 2040 så fortsätter Kungsbacka att ha flest yngre invånare. Det gäller både idag och år 2040. Men andelen äldre beräknas öka mest i Kungsbacka. Idag är 20 procent av invånarna 65-plus. 2040 är var fjärde Kungsbackabo, 25 procent, en pensionär.

Och när spränger Kungsbacka 100 000-vallen? Enligt SCB sker det 2047.

Befolkning Hallandskommunerna 1992 – 2020 – 2040

Falkenberg 38 285 – 46 051 –50 618

Halmstad 81 084 – 103 754 – 117 359

Hylte 11 104 – 10 649 – 10 344

Kungsbacka 57 213 – 84 930 – 96 429

Laholm 23 021– 25 967 – 28 350

Varberg 50 465 – 65 397 – 73 916

ANNONS