Kyrkoherde Per Jönsson och Morgan Stensson, kanslist på Tölö församling, är nöjda med affären där bostadsjätten Balder köper mark för att bygga bostäder på ängen i bakgrunden.
Kyrkoherde Per Jönsson och Morgan Stensson, kanslist på Tölö församling, är nöjda med affären där bostadsjätten Balder köper mark för att bygga bostäder på ängen i bakgrunden. Bild: Mats H Ljungqvist

Byggjätte köper kyrkans äng - bygger 300 bostäder granne med Tölö Tvärled

Byggjätten Balder köper ängen nedanför Tölö kyrkas kyrkogård och vill bygga upp mot 300 nya bostäder på området. Politikerna har gjort tummen upp och för Tölö församling betyder det klirr.
– Bara trevligt med nya grannar, säger Per Jönsson och Magnus Stensson från Tölö församling.

ANNONS
|

Fastighetsjätten Balder går in med en planansökan om att få bygga på kyrkans område precis nedanför Tölö kyrkogård. På området tänker sig bolaget mellan 250 och upp till 350 bostäder, i blandade upplåtelseformer, i en byggnation som kan sträcka sig upp på berget i söder.

Enligt ansökan kan bolaget dessutom tänka sig att bygga en Boviera, ett varumärke för särskilda 55-plusboenden med inglasade allrum för gemensam samvaro.

LÄS MER:Så lång tid får du vänta på att få bostad i Kungsbacka

Ja från politikerna

I kommunstyrelsens arbetsutskott gjorde politikerna tummen upp.

– Vi har sagt ja till att gå vidare med planarbetet. Marken har ett centralt läge och ligger i ett område där vi sagt att vi välkomnar förtätning. Det som kan bli trixigt är hur trafiken ska ledas in i området, men det är något som det fortsatta planarbetet får titta närmare på. Men vi ser särskilt positivt på att Balder redan nu talar om att bygga någon form av trygghetsboende där, säger Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka.

ANNONS

Detaljplanen avgör

Erik Lavehall, regionansvarig på fastighetsutveckling på Balder, menar att marken har ett bra läge, med nära till kollektivtrafik, service och i ett område kommunen vill utveckla.

– Om det blir 250 eller 350 bostäder är för tidigt att säga, det är något som får avgöras i detaljplanen. Men primärt tänker vi oss att bygga bostäder, i blandade upplåtelseformer, med såväl hyresrätter, bostadsrätter och småhus och kanske punkthus upp mot berget. Nu måste planarbetet gå vidare med att titta på volymen och omfattningen, och vilka konsekvenserna blir av att låta byggnationen gå upp på berget, vad det i så fall innebär, säger han.

LÄS MER:Kommunens svåra pussel kring bostäder för flyktingar – kan komma färre

För det finns flera frågor som måste lösas innan spaden kan sättas i jorden.

– Alla planer har sina utmaningar. Här handlar mycket om ljud, både från järnvägen och från Tölö Tvärled, och vilka anslutningar i form av vägar som behövs. Det är klart vi måste utreda det, säger Erik Lavehall.

Om alla planeter linjerar perfekt – när kan det bli byggstart?

– Oj. Om vi kommer igång med planarbetet i början av nästa år och allting går som det ska och utan överklaganden eller andra överraskningar, så kanske vi kan ha spaden i jorden någon gång första halvan 2024, säger han.

ANNONS

LÄS MER:De vill stoppa höghusplaner i Åsa: ”Passar inte alls in”

Marken det handlar om har varit i Tölö församlings ägo i alla fall sedan 80-talet. Länge tänkte församlingen använda den för en utbyggnad av kyrkogården. Men nya begravningstraditioner har minskat behovet av utrymme för kyrkogården och den centrala markbiten har haft många friare på senare år, berättar Per Jönsson, kyrkoherde i Tölö Älvsåker församling.

– Genom åren har det varit en fyra-fem aktörer som varit intresserade och en period var till och med kommunen intresserad. Till slut tog vi hjälp av Göteborgs stift för att hitta den för oss bästa köparen, det handlade inte bara om pengar. Det var så vi fick kontakt med Balder, som är en stor och långsiktig aktör och vana vid att driva stora projekt, säger Per Jönsson.

LÄS MER:25 års väntetid för lägenhet i Onsala: ”Vi får samtal varje vecka”

Köpesumman är inte offentlig, men när avtalet är klart innebär det ”en bra affär för församlingen”. Uppgörelsen innebär också att parterna kan backa ur om projektet inte blir av.

– Det behövs central mark för bostäder och vi tycker det är trevligt om vi får nya grannar. Tanken är till och med att de i framtiden ska kunna använda kyrkogården som ett grönområde och park.

Och om de nya grannarna klagar på störande klockringningar?

– Då säger vi bara att de är en del av kyrkans verksamhet och att det varit så i hundratals år, säger Per Jönsson.

ANNONS
ANNONS