Kungsbackas befolkning har ökat. Arkivfoto: Mostphotos
Kungsbackas befolkning har ökat. Arkivfoto: Mostphotos Bild: Mostphotos

Allt fler flyttar till Kungsbacka

Invånarna i Kungsbacka blir allt fler, enligt nya siffror från SCB. Enligt statistikerna beror det framför allt på den ökade inflyttningen.

ANNONS
|

Att fler personer väljer att flytta till Kungsbacka syns bland annat på befolkningsstatistiken. Idag släpptes nya siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, som visar att befolkningen har ökat med 0,6 procent på ett år.

– Kommunen registrerar 4 066 inflyttade, jämfört med 3 663 utflyttade, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Totalt ger det Kungsbacka ett invånarantal på 84 930, vilket är en ökning med 535 personer jämfört med 2019.

Störst ökning i Falkenberg

I länet har befolkningen ökat med 0,2 procent och bland kommunerna ligger Kungsbacka ungefär i mitten. Mest har befolkningen ökat i Falkenberg (1,5 procent), följt av Varberg och Halmstad. Hylte är den enda kommunen där befolkningen minskat.

ANNONS

Siffrorna är representativa för landet i stort, då de flesta kommuner fått ökad befolkning, precis som Sverige totalt sett.

Invandringen är största faktorn

Invandringen till Sverige minskade under 2020 jämfört med 2019. Trots det menar en annan av SCB:s befolkningsstatistiker, Tomas Johansson, att det främst var invandringsöverskottet, alltså att fler flyttade till Sverige än lämnade landet, som ökade landets folkmängd.

– Vi får gå tillbaka till babyboomåret 1992 för att hitta ett år då födelseöverskottet var den drivande faktorn bakom Sveriges folkökning, säger han i pressmeddelandet.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@kungsbackaposten.se

ANNONS