Svetlana Lindblom trivs ypperligt i Förlanda. Det gör även valpen Lokie. Svetlana flyttade hit från Onsala och var en av de första att flytta in.
Svetlana Lindblom trivs ypperligt i Förlanda. Det gör även valpen Lokie. Svetlana flyttade hit från Onsala och var en av de första att flytta in. Bild: Tobias Sandblom

Här bygger Eksta nya hyresrätter – lägenheterna tog slut direkt

När Eksta släppte hyresrätter i Förlanda tog de slut ett halvår innan inflyttning.
– Det trodde jag faktiskt inte, men det är grymt roligt, säger Christer Kilersjö, vd. Det kommunala bostadsbolaget har ytterligare byggplaner.

ANNONS
|

Livet på landet tycks locka och dra. Eksta har precis byggt klart 16 hyresrätter i Förlanda i kommunens östra delar.

– De var uthyrda ett halvår innan det var inflyttning. Förlanda ligger ju inte så centralt, så det var lite förvånande. Grymt roligt att det är så högt tryck även i ytterområdena, säger Christer Kilersjö.

Trodde på marknadsföring

LÄS MER:Kvarteret har blivit en stadsdel – titta in i Valand

Han säger att han själv trodde på att det behövdes en del marknadsföring för att få bostäderna uthyrda. Men djungeltelegrafen tycks ha gjort sitt.

Frillesås är näst på tur. Vid Bostället bygger Eksta runt 30 lägenheter. Enligt vd Christer Kilersjö blir det inflytt i oktober.
Frillesås är näst på tur. Vid Bostället bygger Eksta runt 30 lägenheter. Enligt vd Christer Kilersjö blir det inflytt i oktober. Bild: Tobias Sandblom

– När vi drog igång projektet trodde jag att vi skulle behöva tänka till lite och marknadsföra det bra. Jag vet inte om vi hade behövt annonsera. Vi gjorde det bland annat för att visa upp projektet, men vi kände tidigt att det var ett stort intresse.

ANNONS

LÄS MER:Här är Hallands dyraste gator – Kungsbacka sticker ut

Hyresrätterna i Förlanda ligger bredvid kyrkan alldeles intill de andra lägenheterna som Eksta byggde på 1990-talet.

Andra etappen i Förlanda

– Detta är faktiskt etapp två. Det fanns en färdig plan sedan 1990-talet, men olika saker gjorde att vi inte började bygga förrän nu. Det är identiska hus med de som fanns där sedan tidigare, säger Christer Kilersjö.

Hyresgästerna flyttade in i april. Svetlana Lindblom var en av de första att flytta in.

LÄS MER:Guldhuset förgyller stadsbilden – Valands finkvarter gör debut

– Jag och min man separerade, vi bodde tidigare i Onsala. Det är en ganska stor skillnad. Jag hade stått i kö i ett år och tre månader innan jag fick det här erbjudandet, säger Svetlana Lindblom.

Trodde det var i Fjärås

Hon fick veta att det var Fjärås och trodde därför att det var vid Tappen.

I Förlanda kan Svetlana Lindblom utöva sitt stora intresse, plocka svamp.
I Förlanda kan Svetlana Lindblom utöva sitt stora intresse, plocka svamp. Bild: Tobias Sandblom

– När jag väl kom hit så föll jag pladask. Det fanns ett gemensamt växthus och att bo så här nära skogen är fantastiskt. Den är utanför dörren. Jag tycker det är lite som en dröm att bo så här. Alldeles innan jag flyttade hit hade jag precis börjat plocka svamp. Det är perfekt att fortsätta med det här.

LÄS MER:25 års väntetid för lägenhet i Onsala: ”Vi får samtal varje vecka”

Är det bättre än du trodde?

– Ja, verkligen. Helt nybyggt, allt är fräscht och fint. Det är otroligt att bo så här, det är så mycket folk i Onsala. Man får en fin huskänsla här, trots att det är lägenheter, säger Svetlana Lindblom.

ANNONS

Men Ekstas planer tar inte slut i Förlanda.

Nästa lägenhetsprojekt som står på tur för inflyttning är Bostället i Frillesås. I oktober kommer de 26 hyresrätterna att stå klara.

Stort intresse även i Frillesås

– Vi har precis gjort klart med Hyresgästföreningen om hyran. I Frillesås har vi en intresselista för att se hur det verkar och även där har det varit ett jätteintresse. Jag tycker det är viktigt att det finns hyreslägenheter i hela kommunen och inte bara i Kungsbacka innerstad. I Frillesås blir det en bra blandning, från ettor till femmor, säger Christer Kilersjö.

Högst upp på Bräckan i Fjärås, på Majsvägen, har Eksta ett ganska stort projekt på gång. Runt 50 hyreslägenheter ska byggas.

– Det bygglovet har överklagats, så där har vi inte kommit vidare. Men vi hoppas så klart att det ska lösa sig.

Hårt motstånd i Algusered

Vidare planerar Eksta att bygga 32 lägenheter i Algusered. Inte helt utan tvist. Under samrådet inkom inte mindre än 28 skrivelser till kommunen. Planerna påbörjades 2016 och antogs av kommunfullmäktige ifjol.

– Dessutom planerar vi att bygga bostäder i Stockalid i de östra delarna av Åsa. Det kommer vi att göra med en partner. Det blir sammanlagt 75 lägenheter. Vår del är ungefär 30 hyresrätter, säger Christer Kilersjö.

ANNONS
ANNONS