Kerstin Tegnér beskriver sig som en föreningsmänniska och hon brinner extra för utsatta människor.
Kerstin Tegnér beskriver sig som en föreningsmänniska och hon brinner extra för utsatta människor. Bild: Mats H Ljungqvist

Kerstins engagemang brinner – kan blir Årets Kungsbackabo

Kerstin Tegnér beskriver sig som en föreningsmänniska och hon har aldrig tvekat att lägga ner sin själ i ideellt arbete. Framförallt är det utsatta människor hon brinner för lite extra och hon är sedan många år tillbaka ordförande i FUB Kungsbacka och Halland. Det har gjort att hon är nominerad till årets Kungsbackabo.

ANNONS
|

Här kan du klicka för att komma till röstningssidan

Kerstin Tegnér är numera pensionär, efter ett yrkesliv som administratör, dels inom näringslivet men senast inom Kungsbackas äldreomsorg. Trots att hon arbetat och har familj, varav ett barn med särskilda behov, så har hon ägnat många timmar åt ideellt arbete.

– Jag lägger ner flera timmar i veckan, men det fungerar. Jag tycker det är roligt. Det är ett frivilligarbete som man inte blir rik på, men socialt ger det mycket tillbaka, säger hon.

Har suttit länge

Det var när hennes äldsta, numera vuxna dotter föddes som engagemanget för funktionsnedsatta startade. Riksförbundet FUB arbetar för att personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga ska kunna leva ett gott liv.

ANNONS

Så småningom hamnade Kerstin i styrelsen, och nu är hon ordförande för föreningen både i Kungsbacka och Halland.

– Egentligen har jag suttit för länge, men det är inte så att jag hakar mig kvar, jag ser gärna en ersättare. Men av olika skäl har det varit svårt att få tag på någon. Och jag har ett engagemang fortfarande, så det är inga problem, säger hon.

Hon har även varit god man

Kerstin Tegnér återkommer till engagemanget. Hon har även varit god man, och startade en gång i tiden god mans- och förvaltarföreningen i Kungsbacka.

– Jag är definitivt en föreningsmänniska. Det kommer från ett engagemang och kan man hjälpa och stötta andra så vill jag gärna göra det, säger hon.

Vad driver dig?

– Engagemanget och gemenskapen. Inom parentes så är jag kanske också en person som har svårt att säga nej, men när det gäller FUB så är det bara positivt.

Vad får du tillbaka?

– Dels det sociala, mycket vänskap och gemenskap och glädje. Men också känslan av att kunna påverka. FUB påverkar kommunen och individ- och familjeomsorgen. Vi har ett enormt stöd från våra medlemmar. De är så glada och pigga i vår målgrupp, men anhörigperspektivet är också oerhört viktigt.

ANNONS

Vad kan ni stöta på för motgångar?

– När vi inte når dit vi vill, när vi inte får gehör för vår önskningar. Men jag ser fram emot att fortsätta samarbeta med individ- och familjeförvaltningen för det känns väldigt bra just nu och vi ser en framtid.

Vad hoppas du inför framtiden?

– Jag hoppas att någon engagerad kan ta över ordförandeskapet. Jag skulle fortsätta i föreningen, men jag skulle bara vara med på det roliga då.

Nu är du en av finalisterna till tävlingen Årets Kungsbackabo, hur känns det?

– Det känns fantastiskt roligt bara att vara påtänkt. Det blev jag väldigt glad för.

Klicka här för att komma till röstningssidan

Kerstin Tegnér

Gör: Tidigare administratör, nu pensionär. Ordförande i FUB Kungsbacka och i FUB Halland.

Bor: Vallda.

Ålder: 77 år.

Intressen: Läser mycket. Är en friluftsmänniska, men är inte ute i naturen så mycket nu längre som jag var tidigare, familj, vänner, resor.

Drivs av: Mitt engagemang och gemenskapen i föreningen.

Nominering: ”Kerstin tar, på ett fantastiskt sätt, tillvara de funktionshindrades rätt genom sitt engagemang i FUB. Är väl påläst vad som gäller inom LSS. En sann inspirationskälla.”

LÄS MER:Pernilla vill få alla att trivas – kan bli Årets Kungsbackabo

LÄS MER:Johan Dohn bjuder äldre på gratis julbord – kan bli Årets Kungsbackabo

LÄS MER:Anne agerade när flyktingarna behövde hjälp – kan bli Årets Kungsbackabo

LÄS MER:Ulrica ger röst åt självmordens offer – kan bli Årets Kungsbackabo

ANNONS