Johan Dohn bjuder äldre på gratis julbord – kan bli Årets Kungsbackabo

Det började i köket hemma hos farmor i Laxå. Sedan dess har mycket hänt och idag driver Kungsbackabon Johan Dohn både restaurang, bar och arrangörsverksamhet. För tredje gången bjuder han också in kommunens äldre på julbord – helt gratis.
– Om detta kan hjälpa någon att må lite bättre, så är det väl det minsta jag kan göra, säger han.

ANNONS
|

Det tar inte många sekunder för Johan Dohn att svara på frågan vilken favoriträtt han har.

– Portergryta, efter farmors recept. Det serverar vi även här. Det är tack vare henne som jag kom på att det var det här jag ville jobba med, säger han och ler.

Farmor en viktig inspiration

Vi sitter vid ett bord inne på restaurangen i Hede industriområde. Här på Matverket vill Johan servera mat för alla.

– Jag vill inte in och jobba på någon Michelinkrog, utan jag vill laga mat som folk vill äta. Det ska vara enkelt och vällagat. Det där genuina tror jag verkligen på, säger han.

ANNONS

Plötsligt är vi tillbaka i köket hemma hos farmor och farfar i Laxå. Hit åkte familjen Dohn flera gånger om året och då serverades favoriträtter på löpande band.

– Det var så genuint där och det lever kvar hos mig. Den där känslan av att matlagning är något kul. Varje gång vi kom dit fick vi svingod mat. Farmor var väldigt inbjudande och lät oss gärna vara med i köket.

Restaurangägare vid 25

När det var dags att söka in på gymnasiet valde Johan att söka in på restauranglinjen och efter tre års studier på Elof Lindälvs gymnasium började han jobba i olika kök. Men efter några års knegande fick han en fråga som satte griller i huvudet på honom.

– Det var min faster som frågade vad jag skulle göra sen då. Jag var bara tjugo och hade inte tänkt att jag kunde göra något mer med matlagningen. Men då satte jag målet att öppna egen restaurang innan jag var tjugofem.

Och vid 24 års ålder startade Johan sin första egna restaurang. Men redan tre år tidigare hade han öppnat cateringfirma tillsammans med en vän.

– Jag får mycket idéer, det är väl lite min grej kan man säga. Jag tycker det är kul med matlagning, men det jag verkligen brinner för är nog egentligen att utveckla branschen.

ANNONS

Gratis julbord – en succésatsning

En av dessa idéer var att ordna gratis julbord för kommunens äldre. Något som närmast måste beskrivas som en succé.

– Första året sa vi att om det kommer hundra personer så får vi vara nöjda. Men det kom 250, så det blev superlyckat. Det var nästan så man kunde se skenet i deras ögon. Det krävs bara lite tid och kärlek, så kan man göra stor skillnad för någon, säger Johan.

Att fortsätta med gratis julbord var alltså ett enkelt beslut.

– Om detta kan hjälpa någon att må lite bättre, så är det väl det minsta jag kan göra.

Att bli nominerad till Årets Kungsbackabo var ingenting han förväntade sig alls. I nomineringen är det just Johans engagemang för kommunens äldre som lyfts upp.

– Det känns nästan lite konstigt. Men det är jättesmickrande så klart. Även om jag bara känner att jag gör det jag ska.

Näringsliv och padel

Men det är inte bara restaurangbranschen Johan Dohn är involverad i. I våras var han med och sjösatte ett nytt näringslivsevenemang på Tjolöholms slott i samverkan med bland annat Kungsbacka kommun.

– Jag tycker ändå att det finns en lyhördhet både bland politiker och tjänstemän i kommunen. Sedan går det inte alltid lika snabbt att få till en förändring som det gör inom privat sektor till exempel. Men man kan inte heller bara gnälla, utan man får anstränga sig för att skapa förändring.

ANNONS

Så vad gör man när man inte jobbar? Spelar padel, så klart.

– Men där inne är jag bedrövlig. Det är många rack som slängts i backen. Att jag ens får komma in på padelhallen är otroligt. Jag är en fruktansvärt dålig förlorare, säger Johan och skrattar.

Johan Dohn

Ålder: 32.

Bor: I Kungsbacka.

Yrke: Restaurangägare och entreprenör.

Intressen: Fotboll och padel.

Nomineringen till Årets Kungsbackabo 2022 kommer från en privatperson som skriver: ”Johan har skapat konceptet med gratis julbord till de äldre – en otroligt fin kväll och idé. Han var även med och tog fram idén till eventet med Anders Borg på Tjolöholm som blev så lyckat och bra.”

Årets Kungsbackabo 2022: Vill du också nominera en person till Årets Kungsbackabo 2022. En vardagshjälte, superstjärna eller någonstans mittemellan? Då kan du enkelt nominera den personen genom att gå in på nomineringssidan. Den är öppen fram till 20 november.

LÄS MER:Fanny tar över den populära restaurangen – började som sommarjobbare

LÄS MER:Paret Lyxell säljer restaurangen i Vallda efter 13 år

LÄS MER:Klassiska krogens sista satsning: ”Nostalgi”

ANNONS