Pernilla Acar Boström, krögare och entreprenör, är en av de nominerade till Årets Kungsbackabo.
Pernilla Acar Boström, krögare och entreprenör, är en av de nominerade till Årets Kungsbackabo. Bild: Mats H Ljungqvist

Pernilla vill få alla att trivas – kan bli Årets Kungsbackabo

I två decennier har Pernilla Acar Boström varit innerstadens krögardrottning och hon ligger bland annat bakom satsningen på Norra Torg. Mindre känt är att hon också har ett stort engagemang för sina medmänniskor, bland annat genom kvinnojouren i Kungsbacka. Nu kan hon bli Årets Kungsbackabo.

ANNONS
|

Klicka här för att komma till röstningssidan.

Pernilla Acar Boström har i 20 år drivit restauranger och krogar, tillsammans med maken Aziz. Basen har alltid varit restaurang Ester, men paret ligger också bakom Bar Vinci, Kings Hill och de startade en gång i världen det som fortfarande heter Black Pearl på Storgatan.

Till det kan läggas flera andra satsningar, i både Kungsbacka, Varberg och Borås.

– Tillsammans har vi grundat och startat 17 ställen, men restaurang Ester har alltid varit vår bas, det är den vi drivit längst, säger hon.

Skapade Norra Torg

Och det är som entreprenör, företagare och krögare hon syns, med krogaftnar för att samla pengar till barncancervården eller andra välgörande ändamål. Men Pernilla har också varit drivande med flera av de stora innerstadssatsningarna under åren.

ANNONS

Det kan handla om allt från vackra blomsterarrangemang under sommaren, till hårt lobbyarbete för att omvandla Norra Torggatan till en omtyckt gågata full med uteserveringar.

Förra julen blev den vilande utegatan ett gnistrande vinterlandskap med julbelysning, signerat Pernilla. Belysningen och inramningen av gatan blev snabbt en given Instagramfavorit när hukande Kungsbackabor duckade för pandemin.

Många samarbeten

Genom åren har hon också varit aktiv i innerstadens företagarnätverk och i det krögarsamarbete som kommunen, länsstyrelsen och polisen har tillsammans.

Det händer alltid något kring Pernilla Acar Boström.

– Jag gillar att skapa mötesplatser. Det är därför jag trivs i restaurangbranschen, det är där man träffar människor. Och när jag ser något som inte fungerar så har jag lätt för att se hur det kan göras bättre, jag tror det är lite av min personliga styrka, säger hon.

Hjälper andra

Vad som inte alltid framkommer är att hon också har ett stort engagemang i sina medmänniskor.

”Hon har hjälpt många kvinnor via Kvinnojouren. Hon har ett ständigt engagemang för att skapa en fin mötesplats för Kungsbackas invånare”, skriver en av alla som nominerat henne till Årets Kungsbackabo.

När en av de anställda utvisades på grund av trassel med uppehållstillståndet, trots 20 år i Sverige, var Pernilla en av de drivande med att återförena den lilla familjen. Det var också ett personalärende som skapade hennes engagemang för våldsutsatta kvinnor.

ANNONS

– En av våra anställda råkade illa ut och jag försökte hjälpa till så gott jag kunde, både som medmänniska och chef. Det visade sig att på kvinnojouren finns både kunskap och engagemang. De hjälpte inte bara tjejen det handlade om, Linda på kvinnojouren har också lärt mig jättemycket. Kunskap som är viktigt att ha för mig som företagare, säger Pernilla.

Hedrande och oväntat

Nu är hon en av fem finalister till utmärkelsen Årets Kungsbackabo.

– Det var oväntat, hedrande och självklart är jag jätteglad och stolt över att vara nominerad. Men det finns så många vardagshjältar och eldsjälar som borde lyftas fram i rampljuset, så många som gör så mycket gott. Jag trivs i bakgrunden, för mig räcker det att glada människor stannar upp vid julgranspyntet på Norra Torggatan, för att ta kort på de lysande granarna. Då blir jag alldeles varm inombords, säger Pernilla.

Klicka här för att komma till röstningssidan.

Pernilla Acar Boström

Gör: Krögare, entreprenör och företagare. Driver bland annat restaurang Ester i centrala Kungsbacka.

Familj: Gift med Aziz och ”stolt trebarnsmamma”.

Bor: Åsa.

Ålder: 44.

Drivs av: ”Lätt för att se vad som kan bli bättre och bra på att genomföra det.”.

Nominering: ”Hon har ett ständigt engagemang för att skapa en fin mötesplats för Kungsbackas invånare.”

LÄS MER:Johan Dohn bjuder äldre på gratis julbord – kan bli Årets Kungsbackabo

LÄS MER:Anne agerade när flyktingarna behövde hjälp – kan bli Årets Kungsbackabo

LÄS MER:Ulrica ger röst åt självmordens offer – kan bli Årets Kungsbackabo

ANNONS