Ulrica ger röst åt självmordens offer – kan bli Årets Kungsbackabo

När Ulrica Scott Malmgrens son Mathias avslutade sitt liv, bara 19 år gammal trillade Ulrica ner i ett avgrundsdjupt hål av sorg. Men snart bestämde hon sig för att göra något konstruktivt – för sig själv, och för andra. Hon startade föreningen Änglaföräldrar och nu är hon nominerad till Årets Kungsbackabo.
– Jag är inte rädd för att ställa krav. Jag har inget att förlora sedan jag miste Mathias, säger hon.

ANNONS
|

Ulrica Scott Malmgren passar på att ta med sig hunden Denik för en skogspromenad efter mötet på Skogskyrkogården. I Kungsbackaskogen har hon gått många långa promenader sedan Mathias gick bort. Familjen bor i en villa på Tingberget, och Ulrica har gångavstånd till sonens grav. På en plakett står hans namn, och en anonym sten ligger dold under det långa gräset.

– Jag ångrar lite att han inte fick en gravsten, men vi kanske inte ska bo kvar i Sverige, säger Ulrica.

Vilsen efter gymnasiet

Hon är själv från Östersund från början, men har bott i Kungsbacka länge. Här växte Mathias upp, och det var här han började må dåligt. Han fick diagnosen ADHD, men tog sig igenom skolan och knöt an till sin bonuspappa, Ulricas nuvarande man Henrik.

ANNONS

Efter gymnasiet blev Mathias vilsen, och Ulrica har tidigare berättat för Kungsbacka-Posten att han föll mellan stolarna i glappet mellan barn och vuxen. Efter 18-årsdagen var Mathias inte längre välkommen till Bup, utan hänvisades till vuxenpsykiatrin.

Det gick snabbt utför, och även om Ulrica förstod att sonen hade problem så insåg hon inte hur dåligt han mådde. Han hade hemligheter som han aldrig avslöjade. Istället hittade Ulrica sin älskade son död i sitt rum den 27 februari 2019 och hennes liv blir sedan den dagen aldrig mer sig likt.

– Jag förstod sedan att han hade problem med droger. Det finns så mycket skam kring suicid, och det är det kring droger också, säger Ulrica Scott Malmgren.

Bearbetade genom samtal

Hon kände snabbt efteråt att samtal och sociala möten hjälpte henne i sorgen. Dessutom såg hon brister, dels i hur unga med psykisk ohälsa bemöts av samhället och i vården, och dels i hanterandet av efterlevande.

Därför startade hon först stödgruppen Änglaföräldrar, och sedan föreningen med samma namn. Än så länge har föreningen 45 medlemmar, några mer aktiva än andra och Ulrica har framför allt två andra mammor till sin hjälp att driva gruppens mål.

Det behövs hjälp, för målet, att få till en förändring, är omfattande. Dels handlar det om att förebygga och förhindra suicid, och dels om att fånga upp efterlevande och ge stöd.

ANNONS

– Förhindra är en stor sak, det är svårt för oss att förändra hela psykvården, säger Ulrica krasst.

Hon fortsätter:

– Men det finns vårdcentraler som har program för hur man förebygger, och det skulle jag vilja påverka Kungsbacka att göra likadant. Men efterlevandestöd är en annan sak, bara att umgås med andra med samma erfarenheter är viktigt. Vi är inga psykologer, men det hjälper att prata för att gå vidare.

Föreningen planerar familjedag

Därför planeras nu en familjedag för efterlevande, som ska arrangeras till våren. Dessutom blir det en minnesstund i kyrkan, på suicidpreventiva dagen, den 10 september, precis som det blev i år. Minnesstunden är inte enbart till för att minnas, utan också för att synliggöra.

– Det finns så mycket skam. Många vågar inte berätta. Det går framåt men det går långsamt, jag måste ha tålamod, men tålamod är inte riktigt min grej, säger Ulrica.

Hon och föreningen har arbetat mycket med att skapa dialog med olika aktörer i lokalsamhället. De har fått till ett samarbete med två diakoner som är inblandade i minnesstunden. Dessutom pratar de med politiker och tjänstemän som till exempel kommunens folkhälsoutvecklare Cecilia Ljungkvist Holm, som engagerat sig i vissa aktiviteter.

– Vi har fått kontakt med polisen, som har en särskilt insats för just suicidfall och försvunna personer. De var själaglada att de fick höra talas om oss, så vi och Cecilia ska ha ett möte med polisen, berättar Ulrica Scott Malmgren.

ANNONS

Har framtidstro

Även om mycket just nu handlar om att förbättra efterlevandestödet så återkommer Ulrica till de unga människor som inte ser någon annan utväg än att ta sitt liv.

– Vi måste rädda ungdomarna. Hur vet jag inte, men om vi ska lyckas så måste vi ha samhället med oss.

Drygt tre och ett halvt år har passerat sedan Ulrica var med om sitt livs värsta stund.

Hon sitter på en bänk intill stenen där Mathias fick sin sista vila, och är lugn och allvarlig när hon berättar om hur de senaste åren varit. Men hon har framtidstro. Nu är målet att nå ut till fler drabbade, få fler att våga öppna sig. Ulrica Malmgren Scott har mycket att göra.

– Vi måste få in pengar, så vi ska ha en julmarknad på Tölögården den 4 december. Sedan ser jag fram emot våren. Då ska vi ha familjedagen, och så ska vi få en riktig hemsida för att nå ut till fler. Det behövs fler som orkar vara aktiva, säger hon.

Ulrica Scott Malmgren

Ålder: 58.

Bor: I Kungsbacka.

Yrke: Skattehandläggare.

Intressen: Betonggjutning, djur, uteliv och sociala frågor.

Drivs av: ”Att få till en förändring. Tystnad leder aldrig till förändring.”

En av nomineringarna till Årets Kungsbackabo 2022 kommer från en privatperson som skriver: ”För hennes otroliga kamp och engagemang för att få folk att bli medvetna! För att kunna prata om självmord i din stad, kvarter eller familj. Att det är bättre att prata med andra och att du inte är själv med sorgen.”

Årets Kungsbackabo 2022: Vill du också nominera en person till Årets Kungsbackabo 2022. En vardagshjälte, superstjärna eller någonstans mittemellan? Då kan du enkelt nominera den personen genom att gå in på nomineringssidan. Den är öppen fram till 20 november.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år: 116 111 eller chatta på bris.se

Mind Självmordslinjen – chatt på mind.se och telefon: 90 101

Hjälplinjen: 0771-22 00 60

Riksförbundet SPES - SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd, telefon: 020-18 18 00. Kl 19-22 kvällstid

LÄS MER:Hobbyn blev Ulricas väg ur mörkret

LÄS MER:Årets Kungsbackabo ska utses – ta chansen att påverka

LÄS MER:Drabbade mammorna önskar handfast hjälp vid suicidrisk

ANNONS