Hopp, lek och träning för fyrbenta och tvåbenta kompisar

Kungsbacka Brukshundsklubb anordnar i samarbete med Kungsbacka kommun ett sommarläger för barn och unga. Under ett par dagar får barn i åldrarna 6-15 år delta med sina fyrbenta vänner på lägret där man övar agility, sökning och aktivering.
– Det är jättekul, jag har lärt mig så mycket, säger Melvin Arnevall 14 år.

ANNONS
|

Det var i början av juni som Kungsbacka kommun gjorde en förfrågan till Kungsbacka brukshundsklubb om sommarläger. Anna Halfvarsson som jobbat med hundar sen 1997 och är aktiv i klubben, nappade direkt.

– Om man kollar på utbudet av lovaktiviteter både inom och av kommunen, men allmänt också, så är det inte mycket föreningsliv med hund, säger Anna Halfvarsson.

Gratis läger skapar möjligheter

I år är alltså första gången kommunen samarbetar med en brukshundsklubb. Samarbetet gjorde det möjligt att ha lägret avgiftsfritt vilket öppnade upp möjligheter för alla barn att delta.

– Det är väldigt unikt detta skulle jag vilja säga, vi har inte haft något liknande förut, säger Anna Halfvarsson.

ANNONS

På plats på lägret förutom en massa hundar och glada barn finns barnskötare som sommarjobbar på lägret och har hjälpt till med planering av aktiviteter och logistik.

– Vi har ställt oss frågor som vad barn kan göra, vad de tycker är roligt och hur vi genomför det med en hund. Så de har kommit med massa bra förslag kring hur vi kan göra det roligt, för det är det som är syftet, att det ska vara skoj och kul, säger Anna Halfvarsson.

LÄS MER:Ståltrådsfälla på skolgård: ”Det kan vara ont uppsåt”

Och roligt är det. När Kungsbacka-Posten besöker lägret är det full aktivitet nere på gräsmattorna. I en inhägnad står massa hinder och agilityredskap och Rebecka Ulfner, 13 år med hunden Bamse är i full gång med att ta sig igenom banan.

– Vi har gått en agilitykurs innan men det var en massa nya övningar nu och under dagen har vi provat på hinderbanor och sökning. Det var första gången för Bamse, säger Rebecka Ulfner.

Fullspäckat schema med alltifrån pyssel till agility

Inhägnaden är uppdelad i två små hagar, en som är för de hundar som har provat agility förut och en där det är första gången man provar. Melvin Arnevall kommer ut från inhägnaden med sin hund Mischka, som är en östeuropeisk schäfer.

ANNONS

– Det är första gången vi provar agility och det känns jättekul men det jag har lärt mig mest idag är hur jag kan aktivera min hund när vi är ute på promenad.

LÄS MER:Stand up paddle – sommarens trendiga vattenaktivitet

På aktivitetsschemat står allt från promenad i skogen, agility och sökning, till tricks och pyssel. Barnen får bland annat designa en egen vattenskål till hundarna. Beroende på vilken grupp och vilket åldersspann man tillhör så ser aktiviteterna lite olika ut.

Anna Halfvarsson berättar att gensvaret på lägret varit överväldigande.

– Vi var inte beredda på att intresset skulle vara så enormt. Jag är överväldigad av all fin respons vi fått både från barnen och deras föräldrar, säger hon.

Är man mogen för att kunna hantera en hund på ett sånt här läger när man är 6 år gammal?

– Att själv hantera en hund skulle jag absolut inte säga att man är mogen till vid den åldern. Varför det funkar här är för att vi har ungdomsledare här, och barnets målsman som närvarar hela dagen samt att varje aktivitet är anpassad så att den funkar att genomföra med hunden, säger Anna Halfvarsson.

När Anna tänker på vilka möjligheter som det här lägret skapar för Kungsbackas barn och unga bli hon lite lätt rörd. Anna är en dedikerad och engagerad medlem i klubben, men också i barn och ungas välmående och rätt till en meningsfull fritid.

ANNONS

– Framförallt får man en gemenskap här. Man får möjlighet att träffa andra i samma ålder som också har hund, och sen får man med sig mycket kunskap och erfarenhet härifrån, säger Halfvarsson.

LÄS MER:Allt fler skaffar hund i Kungsbacka – här är vanligaste namnen

Stärkt relation mellan hund och ägare

Efter ett svettigt agilitypass kommer Eline Karlsson ut från inhägnaden med sin hund Tikka som är en korthårig collie. Eline är 14 år och har provat agility förut, hon och Tikka verkar vid första anblick vara ett sammansvetsat team, men Eline Karlsson förklarar att hon är här för att skapa en bättre relation med sin hund.

– Jag hoppas vi kan få ett lite bättre band, och lyssna på varandra. Men sen är det roligt att bara komma iväg och göra något med hunden, säger Eline Karlsson.

Vad tror du att Tikka känner om dagen hittills?

– Jag märker på henne att hon tycker det är kul, så jag hoppas kunna fortsätta med något utav de vi gjort här när jag kommer hem sen, säger Eline.

LÄS MER:Besökshunden Casper gör succé på äldreboendet: ”Lockar fram det bästa i alla”

Hoppas på ett år till

Anna Halfvarsson hoppas att det ska finnas möjlighet att anordna fler läger. Oavsett om det blir i samarbete med kommunen igen eller i egen regi av klubben. Den goda stämningen och all fin respons är enligt Halfvarsson ett kvitto på att intresset finns.

ANNONS

– Vi alla har verkligen jättekul, både vi som jobbar under lägret men också alla barn och unga. Jag har ingen aning om hur kommunen tänker till nästa år men om vi i föreningen har möjlighet så vill vi såklart anordna något liknande igen, säger Anna.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS