Allt fler skaffar hund i Kungsbacka – här är vanligaste namnen

Under det senaste året har hundratals Kungsbackabor valt att bli hundägare, och vissa namn är mer populära än andra – här är topplistan i kommunen.
– De yngre hundarna tenderar att ha kortare människonamn, säger Kristoffer Degerlund, delägare vid Dogwalker Kungsbacka.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeKungsbacka usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Under 2020 valde upp till 358 Kungsbackabor att bli hundägare och sedan fem år tillbaka har antalet bara fortsatt att öka. Och att allt fler skaffar hund är något som hundrastaren Kristoffer Degerlund märkt av.

Han driver tillsammans med sin sambo hunddagiset Dogwalker Kungsbacka i Fjärås och under de senaste åren har de märkt av en hel del namntrender.

LÄS MER:Dogman öppnar i Borgås – "Vi går mot strömmen och satsar på möten i fysiska butiker"

– De yngre hundarna tenderar att ha kortare människonamn, som Theo eller Eira, medan de äldre hundarna har mer standardnamn. Om de är äldre än sex år heter de oftast något efter en film som Gandalf till exempel, säger Kristoffer Degerlund.

Enligt statistik från Jordbruksverket toppar namnet Molly listorna i Kungsbacka. På andra plats kommer Bella och sedan Charlie, vilket stämmer väl överens med topplistan över trenderna i hela landet.

LÄS MER:Rebeccas hjälteinsats – räddade vilsna hundarna på länsvägen

”Kallas för flera olika namn”

Kristoffer Degerlund har själv bra koll på topplistan och på hunddagiset har de haft en Sigge och mycket riktigt känner de också en hund som heter Molly.

– Någon Bella eller Charlie har vi däremot inte, säger han.

Tillsammans med sambon har han också skaffat en hund, men själva har de valt ett ganska okonventionellt sätt att närma sig det där med namnval.

– Han heter Solo, men kallas för flera olika namn beroende på vad som passar bäst för tillfället. hunden lyssnar till alla namn, det handlar bara om att fånga uppmärksamheten. Just nu kallar vi honom Bobo, men när han var lite klumpig så hette han Fanten, eftersom han var klumpig som en elefant, säger Kristoffer Degerlund.

Solo, eller Bobo som han just nu kallas, är av rasen Hovawart men den mest vanliga rasen i Kungsbacka är en labrador retriever. En golden retriever och schäfer kommer på andra respektive tredje plats.

LÄS MER:De söker bortsprungna hundar och katter

Det ovanligaste hundnamnet

Molly toppar alltså listan och 101 hundar i Kungsbacka bär nu det namnet. Om man istället tittar på de mest ovanliga hundnamnen i Kungsbacka är det istället Leia som dyker upp i topp, endast 31 av alla registrerade hundar heter så.

När man däremot tittar på antalet hundägare i stort sticker Kungsbacka inte ut i jämförelse med andra kommuner i regionen. Det finns i alla fall något fler hundar per 1000 invånare än genomsnittet för riket, vilket avspeglar sig i Kristoffer Degerlunds verksamhet.

– Just nu har vi väldigt mycket kunder. Det finns inte möjlighet att ta emot fler, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS