Besökshunden Casper gör succé på äldreboendet: ”Lockar fram det bästa i alla”

Han är nio år gammal, har ett leende med en tand på tvären och öser kärlek över både unga och gamla. Blandrashunden Casper utbildas till besökshund för tjänstgöring på Vickans vård- och omsorgsboende.
– Han lockar fram det bästa i alla människor och har alltid så mycket kärlek att ge, säger Alicia Hansson, matte, undersköterska och hundförare på boendet.

ANNONS
|

Casper vandrar med van blick några steg bakom matte Alicia Hansson. Hon jobbar som undersköterska på Vardagas vård- och omsorgsboende i Vickan, där Casper nu gör praktik under sin utbildning till besökshund. Fullt diplomerad och utbildad ska han så småningom tjänstgöra bland de äldre på boendet. Och praktiken går bra, berättar Alicia Hansson.

– Han blir aldrig trött på kärlek och han är alltid glad och till lags. Och han har ett öga för de äldre, för hur han ska närma sig dem, säger Alicia.

Flera olika roller

För som besökshund på boendet fyller Casper olika roller. Någon kanske bara vill sitta och klappa Casper i knät. Andra vill ta en lunchpromenad tillsammans med honom och Alicia. Och Casper kan också kliva in för att öka aptiten.

ANNONS

– Det är vanligt att aptiten minskar bland äldre som utvecklat en demens. Då får Casper sitta med under matstunden. Vi tränar på att han inte ska tigga, och av bara farten så är tallriken snart tom, berättar Alicia.

Och bakom det lilla charmiga hundansiktet finns en nio år gammal blandrashund som inte alltid haft det så lätt.

– Han kom till mig som en omplaceringshund för snart fem år sedan, och den lilla tanden som sticker ut är enligt veterinärens bedömning från ett tidigare trauma, berättar Alicia.

Kom med av en slump

Att Casper dessutom bar på egenskaper som kan användas i vården upptäcktes närmast av en slump.

– Det var för några år sedan, när jag fortfarande jobbade som timanställd i vården Jag blev inringd, men sade att jag inte kunde ta arbetspasset – jag var ensam med hunden och hade ingen som kunde ta hand om honom. Då sade chefen att ”då får du ta med dig hunden. Han får ligga inne på kontoret”.

Och så blev det. Men snart slog Casper följe med Alicia ut på avdelningen.

– Alla blev glada direkt när de såg honom och Casper blir glad av människor, han älskar alla, oavsett om de går med rollator, käpp eller har svårt med minnet. Jag har haft många hundar men Casper är den bästa hunden jag haft. Han är inte uppfostrad så, utan han har nog varit sådan här sedan han föddes. Men de resurserna han bär på har inte kommit till användning förrän nu, säger Alicia Hansson.

ANNONS

LÄS MER:Rebeccas hjälteinsats – räddade vilsna hundarna på länsvägen

Lugn och trygg miljö

Casper tränar till att bli det som kallas social tjänstehund, där kontakten med hunden användas för att skapa en lugn och trygg miljö för de äldre, med sällskap av den fyrbenta vännen.

– Vi rör oss fritt i verksamheten och han är med mina kunder och ser direkt vilket stöd som behövs, från morgonväckning till kvällspromenader. Han bygger egna relationer till varje individ och han är jättebra på att lindra ångest och oro, ibland kan det hjälpa bara att sitta en stund med Casper i knäet. En hund fungerar också jättebra för att bryta sjukhuskänslan, vi ska komma ihåg att många av våra kunder hade hund innan de flyttade till äldreboende, de är hundmänniskor, säger Alicia Hansson.

LÄS MER:De söker bortsprungna hundar och katter

Linda Johnson, som är aktivitetsansvarig på boendet, öser lovord över den lilla hunden, som blivit en kär kamrat för många av de äldre.

– Han är en fantastisk tillgång för de boende. De lever upp och blir glada när Casper kommer in, han skänker glädje och sätter guldkant på tillvaron här, säger hon.

”Han är alltid tillgiven, och vem gillar inte att klappa en så här liten fin hund”, säger Thomas Åshede.
”Han är alltid tillgiven, och vem gillar inte att klappa en så här liten fin hund”, säger Thomas Åshede. Bild: Mats H Ljungqvist

Thomas Åshede, som bor på Vickan, håller med när han sitter en stund i solen med Casper i knät.

– Det är inga bekymmer med den här lille killen, han är väldigt tillgiven och kommer ofta direkt och vill hoppa upp och bli klappad. Och vem tycker inte om att klappa en så här fin hund, säger han med ett leende.

ANNONS

Diplomeras i sommar

Casper befinner sig just nu i slutfasen av utbildningen, som ges via Svenska Terapihundskolan. Examinationen sköts av en särskild instruktör som kommer att befinna sig på plats på Vickan för att se hur Casper arbetar. Efter det får han en diplomering, ett papper på sina kunskaper och kan tillsammans med Alicia ta uppdrag också på andra äldreboenden. Men det är långt från säkert att det blir så.

– Jag känner att det är tack vare Vickan och den där förstående chefen som lät honom följa med som jag alls kan ha Casper, så jag tror nog att vi ska ha kvar vårt fokus där, säger Alicia Hansson.

Terapihundar

Särskilt utbildade hundar och hundförare används sedan fler år tillbaka för att hantera stress och minska oro i både vården och skolan. Hundarna tränas på att känna av, hjälpa till och stötta i olika sociala sammanhang, och de kan därefter diplomeras som både besökshundar, vård- och terapihundar eller skolhundar.

ANNONS