Här tränas nästa Fridolina Rolfö-stjärna – tillbaks på planen där allt började

Sverige fick OS-silver. I en svettig och spännande match bjöd svenska damlandslaget Kanada på en riktigt tuff match. Tyvärr föll Sverige på straffar och fick nöja sig med ett silver. Kungsbackastjärnan Fridolina Rolfö gjorde en enorm prestation. En gång i tiden dribblade hon bollar på gräsplanen i Lertäppa. Kungsbacka-Posten åkte tillbaka till platsen där allt började.

ANNONS
|

LÄS MER:Lars-Inge Rolfö har följt dottern hela hennes karriär

Det är en smått mulen och grå lördagsförmiddag. På Lertäppas fotbollsplan har ett gäng tjejer i 10-12 årsåldern samlats. Alla bär knallröda träningströjor med texten IFK Fjärås på ryggen. Tränaren Fredrik Larsen inleder träningen med att fråga om tjejerna hade sett fotbollsmatchen där Svenska damlandslaget slogs för en OS-medalj.

– Det är världens bästa damspelare som möter varandra i en match. Även proffs gör misstag, och det är därför det är så bra att vi tränar på de bitarna vi behöver jobba extra på här idag, säger Fredrik Larsen.

LÄS MER:Unga fotbollstalangen tränar hårt inför landslagsläger

Rolfö en stor förebild

Efter lite sedvanligt pepp-talk och en genomgång om vad som kommer hända på träningen så får tjejerna springa några varv runt planen med bollen för att värma upp.

ANNONS

– Det är coolt att Fridolina Rolfö spelat i den här klubben säger Alicia Larsen, 11 år.

Hon har spelat fotboll sen hon var 6 år i IFK Fjärås.

Tjejerna tränar onsdagar och lördagar och spelar match på helger. Nu har de just kommit tillbaka efter lite sommaruppehåll. Till en början är tempot lite ofokuserat och långsamt.

– Har ni haft semester för länge, skämtar Joakim Janemyr, tränare för tjejerna i IFK Fjärås.

Efter lite uppvärmning har tjejerna dock fått upp både flås och tempo. Nickningar, skott och passningar avlöser varandra.

– Jag tror att de är det här små sakerna som avgör hur bra man blir, till exempel som vilken värdegrund en klubb har. Vi fokuserar på att ha kul och jobba som ett lag och inte tänka på individen, säger Fredrik Larsen.

LÄS MER:Fridolina Rolfö om glädjen över nya stjärnklubben ”Otroligt stort”

Småstadsrepresentation väcker hopp

Han är otroligt stolt över Kungsbackastjärnan Rolfös prestation under OS och menar att det är kul att det blir representation från Kungsbacka.

– Det bevisar att det är möjligt för alla att lyckas om man vill, säger Fredrik Larsen.

Karolin Graffne är 11 år och har spelat fotboll i 6 år. Hon springer av planen varm och svettig efter att ha spelat match. Under matchen fick tjejerna i uppgift att tänka på att prata med varandra och hjälpas åt under spelet.

ANNONS

– Matchen gick bra men jag kunde ha pratat mer under spelet, säger Karolin.

Vad tycker du om att spela i samma klubb som Fridolina Rolfö började i?

– Jo det är kul, säger Karolin Graffne.

Joakim Janemyr menar att nyckeln till framgång i sporten handlar om total hängivenhet åt sporten.

– Man måste älska sporten och älska att träna. Bakom Rolfös prestationer ligger timtal av träning och nötande. Hon tränar säkert på sin fritid också. Så mycket måste man älska fotboll.

LÄS MER:Onsala IBK körde över rivalen och är DM-mästare – nu väntar Svenska cupen

Samhällsansvar – nyckeln till en jämställd idrottsvärld

Båda tränarna är eniga om att det är viktigt att all damsport ses som jämlik med herrarnas. Janemyr menar att han ser en klar förbättring inom damfotbollen de senaste åren men att andra sporter kanske inte kommit lika långt i jämställdhetsarbetet.

– Det är ett samhällsansvar vi har allihopa, att inte göra skillnad på tjejer och killar. All sport och alla som utövar idrott ska vara jämlika, säger Fredrik Larsen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS