Onsala IBK körde över rivalen och är DM-mästare – nu väntar Svenska cupen

Onsalatjejerna krossade Falkenberg i finalen med 14-1. Nu är Onsala innebandyklubb vidare till Svenska cupen och ska möta allsvenska Munka-Ljungby i augusti. Men målet är högre än så.
– Nu kör vi först Svenska cupen. Men det hade varit roligt att gå upp i allsvenskan och få nytt motstånd, säger Disa Öhman.

ANNONS
LocationOnsala||

Glädjen efter helgens vinst när Onsala IBK blev distriktsmästare är fortfarande kvar under torsdagens träning. Men motståndet var inte som det brukade, när Onsala IBK mötte rivalerna Falkenberg i finalen. Det blev utklassning när matchen slutade 14-1.

LÄS MER:Hallbristen är ett faktum för föreningarna: ”Kommunen har inte hängt med”

– Det kändes ju hur gött som helst, men det var aldrig riktigt spännande. Falkenberg brukar vara våra största motståndare men det blev aldrig den typen av tagg som det annars är när vi möter dem. Men det är klart det är kul att vara bäst, säger lagkaptenen Linnea Jönsson.

Onsala IBK blev DM-vinnare förra söndagen och nu väntar Svenska cupen.
Onsala IBK blev DM-vinnare förra söndagen och nu väntar Svenska cupen. Bild: Christian Croona

Blandade åldrar i laget

Onsalas damlag har ett lag i division 1 och ett i 2. Det är blandade åldrar på tjejerna där de äldsta närmar sig 30 och de yngsta är 15 år. Lagkaptenen Linnea Jönsson är 28 år medan Josefina Kilersjö är 17 år. Men åldersskillnaden spelar ingen roll.

ANNONS

– Det är naturligt att hänga med vem som helst och alla är bra kompisar oavsett ålder. Vi är en bra mix av folk som fungerar väldigt bra ihop, vilket är väldigt viktigt i innebandyn, säger Josefina Kilersjö.

LÄS MER:Delar inte uppfattningen att klubbhuset är i dåligt skick

Ofelia Karlström är lagets senaste tillskott, hon gick från Varla IBK och började spela med Onsalatjejorna i våras.

– Jag trivs jättebra. Alla kan snacka med alla och de har tagit in mig i gruppen väldigt bra, säger hon.

Önskar stöd från kommunen i elitsatsning

Klubben är en av de större innebandyföreningar i Halland. Det finns en bredd och en stor juniorverksamhet men man vill också elitsatsa. För att komma dit lyfts alltid nästa årskull upp i damlaget, detta året var det 05:ornas tur, så får de spela i division 2 eller 1 beroende på nivå. Men trots att föreningen satsar allt är det inte helt enkelt förklarar tränaren Mattias Hermansson.

– Kommunen hade behövt visa att man vill och stöttar de lag som faktiskt vill satsa. Vi slåss för tjejerna här för att ge dem så bra förutsättningar som möjligt. Men kommunen behöver skärpa till sig lite, stötta de lag som vill upp och framför allt tjejer, säger han.

LÄS MER:Kraftig ökning av spelare i Hanhals tjejlag

Inför Svenska cupen är det lite nervöst. Onsala IBK är det enda halländska laget, då de vann DM och kvalade sig in. För första gången ska de möta ett allsvenskt lag på riktigt. Det är första gången Svenska innebandyförbundet anordnar Svenska cupen, det finns redan inom fotbollen. En möjlighet för lag som spelar i en lägre division att möta eliten, så kallade ”David mot Goliat” matcher.

ANNONS

– Det känns roligt och spännande. Vi har med oss en go känsla från finalen, bra spelare och bra potential i laget. Vi kommer köra på som vi har gjort, säger Disa Öhman.

Johanna Strandberg skjuter men Alexandra Almenäs räddar och bollen flyger över målet.
Johanna Strandberg skjuter men Alexandra Almenäs räddar och bollen flyger över målet. Bild: Ellinor Svensson

Kan få chans att möta lag i högsta ligan

Vinner Onsala mot Munka-Ljungby på bortaplan den 19 augusti kommer de möta lag som spelar i den högsta ligan, SLL, Svenska superligan. Då bär det av till Malmö under tre dagar, den 27-29 augusti.

– Det hade varit väldigt stort, riktigt coolt. Vi kanske har en chans mot det allsvenska laget men mot SLL-lag kommer det nog bli väldigt tufft, säger Anna Spangenberg.

Efter Svenska cupen har laget som mål att ta sig upp i allsvenskan. Men det blir först nästa säsong som de i så fall måste komma till slutspel i serien och sedan kvala sig in.

– Det hade varit roligt att vara ett allsvenskt lag, att få möta nytt motstånd för nu möter vi alltid samma lag, säger Disa Öhman.

”Vi har en väldigt stark gemenskap”

Det är högt tempo under torsdagsträningen som börjar med en löptur på nästan tre kilometer, följt av uppvärmning och skotträning. Sedan är det dags för lite ”street innebandy” där man kör tre mot tre på en mindre plan och det blir tufft spel, de alla är vinnarskallar.

ANNONS

– Jag spelade fotboll innan, men innebandyn är mer intensiv, man kör kortare spel innan man byter av och tar ut sig på ett helt annat sätt. Alla måste spela tillsammans för att få det att funka. Vi har en väldigt stark gemenskap i laget och alla känner varandra och då spelar man också bättre tillsammans, säger Josefina Kilersjö.

Under pandemin har det varit mycket träningar utomhus, men oavsett väder har tjejerna kämpat med löpträningen och spelat innebandy utomhus när idrottshallarna varit stängda.

– Ja, det var verkligen jättekul, speciellt när det snöade och var massa minusgrader, säger Alice Ardevall.

Laget skrattar.

– Men det var ändå roligt att komma hit, för man visste att det skulle vara många här, som tränade ihop och längtade tills man skulle få komma in i hallen igen, säger Disa Öhman.

Emilia Forsström gör ett snyggt avslut och det blir mål under träningsmatchen.
Emilia Forsström gör ett snyggt avslut och det blir mål under träningsmatchen. Bild: Ellinor Svensson

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS