Här är laget där alla får ta plats

Klubbens slogan är: Aranäs – passar alla. Det stämmer väldigt väl in på gänget som är med i Handboll För Alla. Varje lördag träffas spelare med funktionsvariationer för att lira handboll.
– En mamma grät glädjetårar, säger Annelie Evenmyr.

ANNONS
|

Idén var från början Maria Bergs. HK Aranäs var tvåa i Sverige med att ha ett lag för ungdomar med funktionsvariationer. Annelie Evenmyr har varit med från starten på Handboll För Alla och leder laget.

LÄS MER:Hoppet ute för Aranäs damer – men bästa säsongen i historien

Ungdomsspelare hjälper till

Till sin hjälp har hon bland annat spelare för Aranäs ungdomslag. Då och då har även A-lagsspelare hoppat in som hjälptränare.

– Det höjer så klart det hela en dimension när spelare som de kan se i hallen eller på TV vara med och leda träningarna. För föräldrarna är det rena lyxen, att de bara kan vara med och titta och inte behöva vara tränare, säger Annelie Evenmyr.

ANNONS

På lördagar spelar de i nya Sporthallens A-hall. Annelie Evenmyr vill hälsa ännu fler spelare välkomna till gruppen.

Övningarna är specialdesignade

– Vi kör med anpassade övningar. Till exempel märkte jag att det var svårt att passa bollen till varandra, den flög hit och dit. Då löste vi problemet genom att sätta upp en bänk. Sen gick det perfekt, säger Annelie Evenmyr.

LÄS MER:Aranäs osannolike matchhjälte: ”Fruktansvärt mäktigt”

Tydliga rutiner som återkommer är viktigt. De använder samma tecken till varandra och de spelar alltid samma musik under träningarna, oavsett om det är utomhus eller inomhus.

– De känner igen sig och det är en trygghet. Utomhus känner de igen sig. Under pandemin var vi tvungna att byta hall. Det blev väldigt stor oro, men så lugnade det ner sig när musiken kom igång.

Förälder grät av lycka

Att få spelarna i laget att dricka vatten var svårt till en början. Men när en känd trudelutt spelas upp, rusar spelarna mot vattenflaskan för en snabb slurk.

LÄS MER:Aranäs fixade nytt kontrakt i Handbollsligan: ”Har varit uträknade hela året”

– Det är väldigt kul att se hur alla utvecklas. Många föräldrar har sagt ”Det där klarar aldrig mitt barn”. Och så fixar de det. Det var ett barn vars pappa alltid var här. Men så kom mamman med istället en träning. Hon hade glädjetårar på kinderna. Sånt värmer så klart, säger Annelie Evenmyr.

ANNONS

Tilda Lindblom hinner med en snabb intervju med Kungsbacka-Posten.

Tilda gör många mål

– Jag gillar att göra mål. Och jag gör många mål. Jag har spelat i två år, säger hon, med ett gigantiskt leende.

Lagkompisen Malte Järhed har lirat handboll i fyra år.

– Det är jätteroligt att träna handboll, många fina kompisar. Jag gillar kontringarna bäst, då får man springa rejält. Jag spelar bowling också, men handboll är roligast, säger Malte Gärdehed.

ANNONS