Kordian och Diana Rönnberg utgör konstnärskollektivet Combi Cats. Nu vill de ha Kungsbackabornas bästa berättelser, för att skapa filmaffischer för filmerna som aldrig blev gjorda.
Kordian och Diana Rönnberg utgör konstnärskollektivet Combi Cats. Nu vill de ha Kungsbackabornas bästa berättelser, för att skapa filmaffischer för filmerna som aldrig blev gjorda. Bild: Mats H Ljungqvist

De söker Kungsbackas bästa berättelser

Konstnärskollektivet Combi Cats är just nu på jakt efter Kungsbackas historier. I oktober öppnar de en utställning i gamla Facklan med affischer för filmer som aldrig blev gjorda.
– När jag växte upp här hände ingenting. Men tänk vad mycket som hade kunnat hända här, säger Diana Rönnberg.

ANNONS
|

För de flesta är Diana Rönnberg känd för sitt arbete som ledare för Passalen, där funktionsvarierade unga lär sig kultur och musik. Men Diana och hennes man Kordian driver också konstkollektivet Combi Cats. De ska nu skapa en konstinstallation på gamla biografen Facklan. Temat är filmaffischer, men tvisten är att hitta de lokala inslagen, förklarar Diana.

LÄS MER:Sten gör konst av Kungsbacka – visar flera nya motiv på klassiska byggnader

– När jag växte upp i Kungsbacka så tyckte man att här händer ingenting. Men tänk vad mycket som hade kunnat hända här. Vi vill inspireras av lokala händelser och lokala historier. Tänk om Stranger Things eller True Blood hade utspelat sig i Kungsbacka, hur hade affischerna för de filmerna sett ut, undrar Diana Rönnberg.

ANNONS

Berättelser formar människor

Och en bärande del av projektet är att involvera Kungsbackas invånare och inspireras av deras historier. För ortens berättelser formar människorna som bor där, slår Diana Rönnberg fast.

LÄS MER:I skuggan av pandemin – jättesatsning på aktiviteter för unga

– Vi gjorde ett inlägg i en av Kungsbackas största facebookgrupper, där vi efterlyste de bästa historierna. Och gensvaret var överväldigande, säger hon.

Förslagen haglade om vad som kunde bli filmaffischer, för Kungsbackafilmer som aldrig blev varken gjorda eller sedda.

Kan bli en skräckfilm

Diana och Kordian tipsades om historiska personer, som den legendariska Onsalakaparen Lasse i gatan, som härjade på Västerhavet under 1700-talet och om Kungsbackas galgbacke, idag utmärkt med en liten plakett i närheten av Gullregnsvägen. Annat handlade om historiska personer mer i närtid, till exempel de kringresande skärsliparna, som ända in på 60-talet kom för att slipa knivar och liar för Kungsbackaborna.

Minnesskylten över Fjäre härads gamla avrättningsplats sattes upp 2011. Ett 50-tal människor tros ligga begravda på platsen. Arkivfoto.
Minnesskylten över Fjäre härads gamla avrättningsplats sattes upp 2011. Ett 50-tal människor tros ligga begravda på platsen. Arkivfoto. Bild: Gustaf Görfelt

– Och historierna om skärsliparna har ju alla ingredienser för att kunna bli en skräckfilm, de reste runt och de hade vassa verktyg, skrattar Diana Rönnberg.

Några av tipsen från Kungsbackaborna rörde vid helt andra känslosträngar.

– Någon tipsade om det som kallades Ensamma Hjärtans Jul, där en familj ordnade gemensamt firande för de som inte hade någon annan att fira jul med. Jag tyckte det var väldigt fint, säger Diana.

ANNONS

Älgen på krogen

En annan historia som ingen kommer undan är den om älgen som 2004 förirrade sig in på restaurang Ester i stadskärnan. Älgkalven härjade i över en timme inne i lokalen, innan den helt enkelt klev ut genom entrédörren. Bilden på den flyende älgkalven, tagen av en pressfotograf från Kungsbacka, är legendarisk än i dag.

Begravningsplatsen Lillelund är en av alla fascinerande platser som återkommer när Kungsbackaborna tipsar konstprojektet Combi Cats.
Begravningsplatsen Lillelund är en av alla fascinerande platser som återkommer när Kungsbackaborna tipsar konstprojektet Combi Cats. Bild: Mats H Ljungqvist

Fascinerande är också historien om den mystiska gravplatsen Lillelund, i en ekdunge mitt på Forsgårdens golfbana.

– Den hade jag inte ens hört talas om innan vi gjorde efterlysningen. Och om det är något som är slående så är det hur många privata berättelser och minnen som folk har velat dela med sig av, i stort och smått. Det känns att många verkligen har starka band till trakten, sin familj och till ortens historia, säger Diana Rönnberg.

LÄS MER:Designern från Onsala ligger bakom succéprogrammets logga

Konstprojektet kallas ”Fictions We´re Made Of” och har fått stöd av både region Halland och Kungsbacka kommun. Tanken är att de fiktiva filmaffischerna också ska fotograferas med äkta och prima Kungsbackabor och själva utställningen har vernissage fredagen den 8 oktober. Utställningen kommer också att vara en del Göteborgs Internationella Konstbiennal, GIBCA, i höst.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS