Designern från Onsala ligger bakom succéprogrammets logga

Många har hennes målningar på väggarna. Hanna Wendelbo från Forsbäck har gjort många skapelser åt de största tapet-tillverkarna. Senaste uppdraget var att göra loggan till radioprogrammet Sommar i P1. Helst skapar hon i lugnet i hemmet.
– Jobbet är som terapi för mig. Betald 
terapi, säger hon.

ANNONS
|

I snart 20 år har Hanna Wendelbos skapelser prytt väggarna i tusentals hem. Som designer för några av de största svenska tapettillverkarna har hon skapat en mängd olika mönster, men det är som egenföretagare hon fått blomma ut.

– Ur mitt blomsterpill har mycket annat vuxit fram.

Hanna Wendelbo ser framemot den stundande semestern, vid midnatt var det deadline för ett stort jobb.

– Jag har suttit och ritat tomtar till klockan tolv i natt, säger hon.

Arbetet har hopat sig i vår, trots att mycket varit satt på paus.

– Jag har inte vågat tacka nej till uppdrag nu under corona. Därför har jag haft jättemycket att göra.

ANNONS

LÄS MER:Kom ihåg att ha rimliga förväntningar på sommaren

Men det är bara några dagar kvar innan resan mot barndomens Skåne. Villan i Forsbäck, med alla krukväxter, rabatter, örter och växthus får skötas av trädgårdsälskande vänner för någon vecka framöver. Blommönster har länge varit Hanna Wendelbos karriär, men sedan hon startade eget har verkliga växter fått en allt mer betydande roll. Hennes konst som går under namnet blomsterpill, innebär att mönstret är skapat av blommor, blad och bär. Därför går det åt en hel del växter. Bakom växthuset har hon anlagt en rad med snittblomsrabatter som om bara någon vecka kommer stå i full blom. Målet är att så mycket arbetsmaterial som möjligt ska vara närodlat.

– Att arbeta i trädgården är ju en del av mitt jobb nu. Men det är också terapi. Betald terapi alltså, säger Hanna Wendelbo och skrattar.

LÄS MER:Här kan du se fotbolls-EM i Kungsbacka i sommar

Hon flyttade från Bjärehalvön till Göteborg när hon började plugga på högskolan för design och konst. Därefter fick hon jobb på Sandbergs Tapeter, där hon under nio år ritade tapeter, innan hon började hos konkurrenten Boråstapeter och blev kvar i fem år.

– Sedan var jag tillbaka på Sandbergs i tre år. De är två helt olika företag, ett familjeföretag och ett stort maskineri. Jag lärde mig jättemycket. Men inom design är det så att ju mer man klättrar desto längre kommer man från ritbordet, och det är ritandet som gör mig glad, att arbeta långsamt och skapa bestående värden.

ANNONS

LÄS MER:Bröderna från Bonn ställer ut 10 000 kapsyler i konsthallen

Därför valde Hanna Wendelbo att för drygt tre år sedan starta eget. Nu är instagramkontot med drygt 57 000 följare en viktig kanal. Där marknadsför hon sina egna arbeten, eller samarbeten, men det är också en dagbok och ett ställe att utöva kreativitet. Men det Hanna Wendelbo ägnar mest tid åt är att rita mönster. Det första som hände när hon sagt upp sig och startat eget var att tapetfirman Midbec hörde av sig och erbjöd henne en egen kollektion.

– Min första instinkt var att tacka nej, jag ville ju göra något annat. Men de gav mig helt fria händer, och det är ett erbjudande man inte kan tacka nej till. Jag behöver nu inte arbeta mot ett varumärke, det är fantastiskt kul.

Hanna Wendelbo

Ålder: 45

Bor: Forsbäck

Familj: Maken Martin, tre barn, Svea, Svante och Selma samt två hundar.

Yrke: Designer och formgivare.

Intressen: Hundar och att hänga med kompisar.

Nästa år firar Wendelbo 20 år som tapetdesigner och efter alla år har hon ett professionellt tillvägagångssätt när mönstret skapas.

– Jag börjar med en målgruppsanalys. Jag ritar inte för mitt eget höga nöjes skull, utan det ska fylla ett behov och hålla i många år, gärna hundra år, framöver. Och jag lägger ner mycket tid.

Hon har också ett speciellt sätt att tänka vid färgsättning. Detta gäller inte bara tapeter, utan även buketter, tyger och konst. Egenföretagandet har nämligen breddat kompetensen. Drömuppdraget kom i våras, då Sveriges radio hörde av sig och bad om en grafisk profil till Sommar i P1.

ANNONS

– Det var en ära, jag ville verkligen göra det bra, säger Hanna Wendelbo.

Vägen till det färdiga resultatet blev krokig, och bilden blev inte alls vad som var tänkt från början, men både hon och uppdragsgivaren blev nöjda. En ring av blommor och blad i regnbågens färger blev det kända radioprogrammets officiella bild 2020.

– Det bästa med jobbet är att alla dagar är olika. Jag gör bara roliga grejer nu.

Även trädgårdsarbetet är ett nöje. Det tycker även maken Martin, som hade en stor del i valet av tomt när den sista villaetappen i Forsbäck anlades 2007. När de köpte huset var tomten odränerad och sank, men det går inte att ana nu. På baksidan sträcker sig trädgården i flera led, från altanen och poolen till växthuset, rabatterna och så småningom skogen. Hönsen och hundarna rör sig fritt på tomten, endast hindrade av hönsnäten runt de mer ömtåliga landen. Under sommaren ger trädgården både rekreation och inspiration. I höst förläggs arbetet inomhus igen, i den nya ateljén i Göteborg. Så småningom ska workshops arrangeras, varvat med nya än så länge hemliga uppdrag. Planerna är många.

– Jag kan egentligen jobba dygnet runt om jag är motiverad och passionerad, vilket jag är nu när mina arbetsdagar inte spenderas i mötesrum, säger Hanna Wendelbo.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS