Sten gör konst av Kungsbacka – visar flera nya motiv på klassiska byggnader

Sten Gustavssons almanackor säljer slut varje år. Hans sätt att sammanfoga gamla och nya bilder från stadens gator fascinerar. Nu gör han dessutom retrobilder av klassiska byggnader som alla Kungsbackabor känner igen.
– Ibland får jag rita varje tegelsten för hand.

ANNONS
|

Många har sett de specialgjorda fotografierna i Facebookgruppen med bilder från gamla Kungsbacka. Framför en nytagen bild av stationsbyggnaden åker en häst med vagn förbi, och gränsen mellan dåtid och nutid suddas ut. En annan bild föreställer Norra Torggatan. Nedanför den skarpt röda Friskis och Svettis-skylten lägger de svartvita arbetarna kullersten för hand. Sten Gustavsson fick idén att foga samman gamla och nya fotografier när han var på en utställning och såg bilder från dåtid och nutid ligga bredvid varandra.

– Jag tänkte att man borde kunna lägga ihop dem i datorn, så jag testade. Jag går ut och tar en ny bild från samma vinkel som den gamla, men oftast stämmer inte brännvidden exakt. Det krävs mycket tålamod, och det har jag. Jag ger mig inte förrän jag är nöjd.

ANNONS

LÄS MER:Så tog Owe från Kungsbacka Nintendo till Sverige – och skapade spelhysteri

Stammis på Aranäsbiografen och El-Be HiFi

Sten Gustavsson bor nu i Mölndal, men tillbringade sina viktiga uppväxtår i Kungsbacka. Han föddes i Sala, och flyttade hit som tioåring, då hans pappa Lennart Gustavsson fick jobb som rektor, först på Varlaskolan och så småningom på Aranäsgymnasiet. Det var på Aranäsbiografen på hörnet Kyrkogatan-Vallgatan lille Sten gick och tiggde överblivna filmaffischer, och det var på Puben på Storgatan han senare hängde med sina vänner. På El-Be HiFi, i huset som brann ner 2014, fick han som musiknörd glädjen att arbeta ett år i mitten av 70-talet.

Dessa klassiska hus har han nu gjort retrobilder av. Han visar upp en rad färgglada tecknade och detaljrika bilder på hus som alla Kungsbackabor känner igen. Dessa konstverk är friare att arbeta med än då och nu-bilderna. Sten kryddar gärna med roliga detaljer och berättar att killarna framför El-Be Hifi är han själv, och hans bandmedlemmar, omgivna av några av 70-talets största artister. Själv har han Tina Turners arm om halsen.

LÄS MER:Kungsmässan efter pandemiåret: ”Ser ljuset i tunneln”

– Man får ju ta chansen när man har lite konstnärlig frihet att röra sig med. Jag vill ha med människor och bilar på bilderna, och känner mig nära Gud när jag bestämmer detaljerna själv, säger Sten Gustavsson.

Sten Gustavsson

Bor: Mölndal.

Ålder: 65.

Familj: Sambo och vuxen dotter.

Yrke: Konstnär och musiker.

Intressen: Anordna quiz och se på film.

Centrala stan är välbevarad

Genom konsten kommer han i kontakt med folk som bor i hela Sverige och till och med Norge, men som tidigare bott här och som tycker om de nostalgiska motiven. Andra som hör av sig till honom är nyinflyttade och vill veta hur staden såg ut förr. Sven tycker själv att centrum är relativt orört.

ANNONS

– En del klagar på att det rivs för mycket, men jag tycker inte alls att Kungsbacka är drabbat av någon rivningshysteri, som många andra städer.

LÄS MER:Baren har anlänt till Norra Torg

Det märker han särskilt när han gör då och nu-tavlorna. Det måste finns några bevarade delar kvar för att kunna sammanfoga två bilder. Ett motiv han arbetat med på flera sätt är den kungliga genomresan 1887, då Oscar II passerade staden på väg till Särö. Ett fotografi över Hamntorget, smyckat med flaggor och lövade girlanger har Sten Gustavsson gjort både då och nu-tavla och retro-tavla på.

Målar över tavlor

– De flesta bilderna från förr är svartvita, och det gäller att minnas vilka färger det var på olika byggnader. Det är kul att färglägga, det är lättare för folk att förstå att det är verkligt om det är i färg.

LÄS MER:Årets ”Urban Garden Day” blir rena kulturfestivalen

Han ser nu fram emot en ljusare tid, utan stränga restriktioner. Konstutställningen han planerat i Kungsbacka blev inställd, och alla uppträdanden han skulle haft med sitt band har pausats. Han har fortsatt göra fotokonst på datorn och måla akryl i ateljén där hemma i väntan på en normalare tillvaro.

– Jag brukar köpa billiga tavlor på loppis och så målar jag över både tavla och ram. Det är mitt signum, säger Sten Gustavsson.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS