Dagen är här – nu öppnas Kungsbacka upp igen: ”Väldigt spännande”

Nu hävs de flesta coronarestriktionerna, och kulturen och restaurangerna kan återgå till som det var innan pandemin. För bion blir det som en nypremiär.
– Det ska bli väldigt spännande, det är första gången vi har fullsatt salong, säger Michael Kristiansson, på Biostaden Kungsbacka.

ANNONS
LocationKungsbacka|
|

Från och med onsdag 29 september finns det inte längre några begränsningar i hur många som får gå på en fotbollsmatch, bio eller konsert. Deltagartaken för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata fester tas helt bort. För många verksamheter blir det nu fritt fram att öppna upp helt och hållet. För bion betyder det att man nu kan ha fullsatt salong.

– Det känns jättebra. Det betyder mycket, vi har ju varit tvungna att låsa många stolar. Det har varit max åtta i ett sällskap men oftast när man går på bio är man ju två kanske tre stycken, säger Michael Kristiansson, föreståndare för Biostaden Kungsbacka.

ANNONS

LÄS MER:Snart ser vi Robin Stegmar på bioduken – som postmästare Löwnhjelm

Första fullsatta salongen

Det behöver inte längre vara en stol mellan varje sällskap och Michael Kristiansson gläds åt att äntligen kunna återgå till det normala.

– Det är klart det kommer ta tid att vänja sig men jag tror det är många som saknar den mänskliga kontakten. Jag hoppas det kan släppa lite till för de som varit tveksamma nu, speciellt pensionärerna, det har har dröjt lite innan de vågade komma tillbaka.

LÄS MER:Efter tuffa pandemiåret – nu ser Michael ljusningen för biografen

Inför torsdagens premiär av nya Bondfilmen är det så gott som fullsatt.

– Det blir som en nypremiär för oss och ska bli väldigt spännande. Det är första gången vi har fullsatt salong och får testa det på riktigt eftersom vi öppnade under pandemin, säger han.

Liselott Bengtsson, affärsområdeschef för Kungsmässan, betonar vikten av att fortsätta hålla avstånd, stanna hemma om man är sjuk och att alla tar ansvar.

– Den kommunikationen behåller vi. Men det här betyder att vi nu kan öppna upp och välkomna alla igen och att restaurangerna som varit en av branscherna som varit extra utsatta kan återgå till det normala. Det här är en plats där många träffas och umgås och jag tror det finns en längtan hos många att göra det.

Handbollen: ”Man har längtat rejält efter det här”

Även idrotten jublar. Det blir en helt annan känsla när man kan släppa på fullt med publik säger Jerry Hallbäck, tränare för HK Aranäs herrlag.

ANNONS

– Publiken blir ju som extra spelare, de lyfter fram oss och ger oss energi. Det blir en skillnad för alla idrotter, man ser hur alla rustar upp för att kunna fylla arenorna. Vi tycker såklart det är jätteroligt att alla kan komma och se handboll live igen. Man har längtat rejält efter det här, säger han.

Från och med onsdagen kan man öppna upp för 1 400 åskådare i Kungsbacka sporthall, till skillnad från max 300 personer som det var innan.

– Det är en rejäl skillnad. Min känsla är att alla vill komma tillbaka till det normala igen. Det känns jättekul att kunna ta in de stora skarorna igen, säger Jerry Hallbäck.

LÄS MER:Deltagartaket för sammankomster tas bort 29 september

Restaurangägaren: ”Känna av om folk är redo för detta”

För restauranger och serveringsställen blir det normalläge när alla resterande restriktioner tas bort. Det handlar bland annat om att kravet på sittande servering som tas bort, och att gränsen på max åtta personer per sällskap inomhus försvinner.

Men Daniel Vanpalo, ägare till restaurangerna Bellis och Grevens i Innerstaden, säger att de till en början kommer fortsätta som förut.

– Vi kommer börja med beställning i baren men avvaktar någon vecka med att möblera om. Se lite hur vi vill ha det och känna av om folk är redo för detta, jag tror det är lite blandat. Vissa kommer vilja fortsätta hålla avstånd även om man är vaccinerad och men många har nog saknat minglet och folksamlingar, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Grönt ljus för bryggeri mitt i stan – så ska restaurangen se ut

Oron är kvar även om restriktionerna tas bort

Trots att restriktionerna hävs och många är vaccinerade finns det kvar en viss oro över att det ska komma ytterligare en smittovåg.

– Det är klart det känns superbra, det är det här vi har längtat efter, att komma tillbaka till det normala. En viss oro släpper men jag tror inte man ska trampa på gasen fullt ut, utan iaktta med försiktighet, inte släppa på 100 procent bara för att det är okej. Då riskerar man att det blir ett bakslag, säger Daniel Vanpalo.

LÄS MER:Hotell Hallands framtid oviss efter corona: ”Vi är i ett jobbigt läge”

Kommunen fortsatt positiv till hemarbete

Även Folkhälsomyndighetens rekommendation om att arbeta hemma tas bort. Men på Kungsbacka kommun kommer inte alla återvända till arbetsplatsen på samma gång.

– Vi förhåller oss positiva till distansarbete för de som kan. Det kommer se lite olika ut i våra verksamheter den närmsta tiden, då varje enhetschef i dialog tillsammans med sina medarbetare själva fått utforma hur de ska göra för att lösa uppdraget. De vet bäst hur det fungerar på deras enheter, säger Jesper Edlind, HR-chef.

LÄS MER:84 coronafall – skolan blev centrum för veckans utbrott

Han tror ändå att det är många som vill komma tillbaka till jobbet i början för att folk vill träffas, men tycker att det är bra att kommunen har ett öppet förhållningssätt.

– Många arbetsgivare har varit för snabba att fatta beslut. Vi gjorde en undersökning i våras som visade många positiva effekter av att jobba hemifrån och det är många andra studier som gjorts under pandemin som visar på samma sak, säger Jesper Edlind och fortsätter:

ANNONS

– Sen kommer vi följa upp med en enkät efter årsskiftet för att se hur det har fungerat så att vi kan fatta mer permanenta beslut senare.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS