Första året i de nya lokalerna på Kungsmässan blev tufft, berättar Michael Kristiansson. Men han ser ljust på framtiden.
Första året i de nya lokalerna på Kungsmässan blev tufft, berättar Michael Kristiansson. Men han ser ljust på framtiden. Bild: Mia Sandblom

Efter tuffa pandemiåret – nu ser Michael ljusningen för biografen

Biostaden på Kungsmässan öppnade i dystraste coronamörkret. Michael Kristiansson vittnar om ett tufft första år, men 1 juni lyfts restriktionerna.
– Med 50 besökare per visning har vi chans att gå runt.

ANNONS
|

Biostaden i Kungsbacka har envist hållit öppet under pandemin. När andra smittvågen härjade som värst infördes ett tak på max åtta personer per visning, oavsett salongens storlek. Detta var i november och det senaste halvåret har bion gått back på varje visning. Många biografer i landet har haft stängt, men det var aldrig aktuellt här.

– Det har inte varit tal om att stänga helt. Det har varit såpass uppskattat så vi har fortsatt hålla öppet flera dagar i veckan, och ofta har det varit slutsålt, säger Michael Kristiansson som är föreståndare.

LÄS MER:Tullen anmäler Tillväxtverket för uteblivet stöd

En särskild rusch var premiären till Disneyfilmen Raya och den sista draken i våras. Då såldes alla biljetter slut så fort försäljningen öppnade på morgonen.

ANNONS

– Det har varit tråkigt att inte kunna ge alla som vill möjlighet att se filmen.

Ett par skräckfilmer, och flera familjefilmer är på gång nu i sommar.
Ett par skräckfilmer, och flera familjefilmer är på gång nu i sommar. Bild: Mia Sandblom

Pensionärernas återkomst

Att restriktionerna nu ändras till att 50 personer får samlas är därför välkommet. Fortfarande kommer stolar spärras mellan varje sällskap, för att minska trängseln, men Michael tror att öppningen uppskattas av många.

– Man behöver komma ut nu. Många pensionärer som fått båda sina sprutor har börjat dyka upp. En del kommer varje vecka, nästan oavsett vilken film som visas. De är så glada för att få komma ut efter att ha varit hemma ett år. Vi pratar mycket med våra kunder, och de säger att de är glada att vara fria igen.

Han ser själv fram emot att kunna anordna pensionärsbio igen, men det finns ännu inget spikat datum.

LÄS MER:Ett år utan publik – tufft läge för kulturen i Kungsbacka

Många premiärer på gång

En biovecka börjar på fredag och slutar på torsdagen. Så planeras schemat. Därför smygstartar det nya programmet några dagar innan 1 juni. Från och med nu är biografen öppen varje dag. Michael Kristiansson är förväntansfull, och han är inte ensam. Filmbranschen har valt att skjuta upp flera premiärer senaste året. Det har hela tiden funnits ett hopp om att vädret och vaccinet skulle dämpa smittan och att restriktionerna skulle hävas eller lättas närmare sommaren, och nu är alltså tiden här.

ANNONS

– Det kommer mycket nu. Godzilla vs. Kong har premiär nu, Cruella också. Nya Sune-filmen kommer 11 juni, den kommer dra mycket folk. Det finns alla möjligheter att det här blir bra, säger Michael Kristiansson.

LÄS MER:Restaurangernas glädje när restriktionerna lättas: ”Betyder extremt mycket”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS